Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIRIJA

Novi sukob vojske i prosvjednika. Grad Dara pun je mrtvih

sirija
AFP
06.05.2011.
u 18:51

Sirijci su prilično podijeljeni. Dok jedni petkom nakon molitve odlaze ginuti za slobodu, drugi idu roštiljati

Samo nekoliko sati nakon što je sirijski predsjednik Bashar al-Assad izjavio da je akcija uništenja terorističkog uporišta povezanog s muslimanskim ekstremistima u Dari uspješno privedena kraju te da je sirijska vojska počela povlačenje iz toga grada, nakon najave novih prosvjeda, Assadova je vojska ponovno ušla u grad. Osim Dare, grada na granici s Jordanom, sirijska je vojska opkolila i Homos, Banayas i Latakyju, kao i druge gradove u kojima se održavaju prosvjedi.

U glavnom gradu Damasku predsjednička garda preuzela je pak apsolutnu kontrolu nad svim važnijim objektima, pa su tako na ulazu i izlazu iz Damaska postavljene kontrolne točke kakve se nalaze i svakih stotinjak metara unutar grada i preko kojih se prolazi isključivo nakon provjere osobnih dokumenata.

Iako su telefonske veze s gradom Darom u čestoj blokadi i prekidu, nakon upornih pokušaja, uspjeli smo ostvariti kontakt s bivšim zagrebačkim studentom Yaserom Ahmadom, koji se nalazi u tom opkoljenom gradu.
– Evo, i ovoga časa vojska nadzire cijeli grad i vrlo je teško organizirati bilo kakve prosvjede. U gradu nema struje, u prekidu su internetske veze, sve teže dolazimo i do hrane, tako da je cijela situacija teška i nepredvidljiva.

Iako se situacija u starom dijelu grada, gdje su se vodile žestoke borbe između naoružanih skupina i vojske, polako smiruje, ondje je još sve puno ubijenih vojnika i pobunjenika, tako da je taj dio grada i dalje nepristupačan.

Iako su sirijska vojska i snage sigurnosti poduzele drastične mjere kako bi se izbjeglo novo okupljanje prosvjednika, a ministarstvo unutarnjih poslova izdalo priopćenje kojim zabranjuje bilo kakvo okupljanje bez dopuštenja policije, prosvjednici u većini sirijskih gradova, uključujući i Damask, organizirali su prosvjede u petak nakon molitve. S obzirom na to da je petak u muslimanskom svijetu neradni dan, prosvjednicima su se pridružili i brojni stanovnici istočne Sirije.

A koliko je Sirija danas podijeljena između onih koji žele srušiti režim i onih koji ga podržavaju najočitije je upravo petkom, danom koji je za prosvjednike postao ritual okupljanja i prosvjedovanja nakon molitve, dok se za one druge pretvorio u idealan dan za piknik. 

Ključne riječi

Komentara 5

AG
Agramer198
20:06 06.05.2011.

Kaj je ovo gore na slici tortilja ili palačinka-tulum?

OB
-obrisani-
20:31 06.05.2011.

06.05.2011. u 20:05h ® je napisao/la: Sigurno je taj Asad ciomason, gdje su sada tugaljivi da nam objasne ovakvo divljaštvo i tusuće mrtvih Sirijaca +++++++++++++++++++++ Ja ću ti objasniti kad me već vučeš za jezik.Znamo da su tamo svi diktatori,od one srenjovjekovne feudalne kraljevine Saudijske Arabije pa do raznih kalifata,sultanama,omanata itd. Nisam te čuo da danima energično protestiraš protiv pokolja u Bahreinu.To je samo preko volje ovlaš spomenuto. A kad se radi konkretno o Siriji,sve što se tamo događa,ima izravne veze sa Izraelom.Rado bi oni zamijenili Assada sa bilo kim,a posebno šijte koji su povezani sa Iranom,koji je slijedeći cilj ciomasona, Hehehe.znašti jako dobro u kom grmu leži zec ! P.S.Nego reci ti nama,tko će nas spasiti od EU ciomasonske diktature ,koja je u USA već davno instaliranana.Da pozovemo Ruse i Kineze u pomoć,da nas izbave zla ?

RE
@rea
21:50 06.05.2011.

Je li ove shish kebab lepinje podijelio prestolonaslijedni predsjednik kao znak dobre volje i uvod u reforme?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije