Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Novi sukob vojske i prosvjednika. Grad Dara pun je mrtvih

Sirijci su prilično podijeljeni. Dok jedni petkom nakon molitve odlaze ginuti za slobodu, drugi idu roštiljati
06. svibnja 2011. u 18:51 5 komentara 7 prikaza
sirija
Foto: AFP

Samo nekoliko sati nakon što je sirijski predsjednik Bashar al-Assad izjavio da je akcija uništenja terorističkog uporišta povezanog s muslimanskim ekstremistima u Dari uspješno privedena kraju te da je sirijska vojska počela povlačenje iz toga grada, nakon najave novih prosvjeda, Assadova je vojska ponovno ušla u grad. Osim Dare, grada na granici s Jordanom, sirijska je vojska opkolila i Homos, Banayas i Latakyju, kao i druge gradove u kojima se održavaju prosvjedi.

U glavnom gradu Damasku predsjednička garda preuzela je pak apsolutnu kontrolu nad svim važnijim objektima, pa su tako na ulazu i izlazu iz Damaska postavljene kontrolne točke kakve se nalaze i svakih stotinjak metara unutar grada i preko kojih se prolazi isključivo nakon provjere osobnih dokumenata.

Iako su telefonske veze s gradom Darom u čestoj blokadi i prekidu, nakon upornih pokušaja, uspjeli smo ostvariti kontakt s bivšim zagrebačkim studentom Yaserom Ahmadom, koji se nalazi u tom opkoljenom gradu.
– Evo, i ovoga časa vojska nadzire cijeli grad i vrlo je teško organizirati bilo kakve prosvjede. U gradu nema struje, u prekidu su internetske veze, sve teže dolazimo i do hrane, tako da je cijela situacija teška i nepredvidljiva.

Iako se situacija u starom dijelu grada, gdje su se vodile žestoke borbe između naoružanih skupina i vojske, polako smiruje, ondje je još sve puno ubijenih vojnika i pobunjenika, tako da je taj dio grada i dalje nepristupačan.

Iako su sirijska vojska i snage sigurnosti poduzele drastične mjere kako bi se izbjeglo novo okupljanje prosvjednika, a ministarstvo unutarnjih poslova izdalo priopćenje kojim zabranjuje bilo kakvo okupljanje bez dopuštenja policije, prosvjednici u većini sirijskih gradova, uključujući i Damask, organizirali su prosvjede u petak nakon molitve. S obzirom na to da je petak u muslimanskom svijetu neradni dan, prosvjednicima su se pridružili i brojni stanovnici istočne Sirije.

A koliko je Sirija danas podijeljena između onih koji žele srušiti režim i onih koji ga podržavaju najočitije je upravo petkom, danom koji je za prosvjednike postao ritual okupljanja i prosvjedovanja nakon molitve, dok se za one druge pretvorio u idealan dan za piknik. 

Eurovision Song Contest 2021
ALBINA NIJE PROŠLA
'Nikad više ne gledam Euroviziju': Pogledajte burne reakcije hrvatskih tviteraša
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan
  • Agramer198:

    Kaj je ovo gore na slici tortilja ili palačinka-tulum?

  • -obrisani-:

    06.05.2011. u 20:05h ® je napisao/la: Sigurno je taj Asad ciomason, gdje su sada tugaljivi da nam objasne ovakvo divljaštvo i tusuće mrtvih Sirijaca +++++++++++++++++++++ Ja ću ti objasniti kad me već vučeš za jezik.Znamo da su tamo svi diktatori,od ... prikaži još! one srenjovjekovne feudalne kraljevine Saudijske Arabije pa do raznih kalifata,sultanama,omanata itd. Nisam te čuo da danima energično protestiraš protiv pokolja u Bahreinu.To je samo preko volje ovlaš spomenuto. A kad se radi konkretno o Siriji,sve što se tamo događa,ima izravne veze sa Izraelom.Rado bi oni zamijenili Assada sa bilo kim,a posebno šijte koji su povezani sa Iranom,koji je slijedeći cilj ciomasona, Hehehe.znašti jako dobro u kom grmu leži zec ! P.S.Nego reci ti nama,tko će nas spasiti od EU ciomasonske diktature ,koja je u USA već davno instaliranana.Da pozovemo Ruse i Kineze u pomoć,da nas izbave zla ?

  • @rea:

    Je li ove shish kebab lepinje podijelio prestolonaslijedni predsjednik kao znak dobre volje i uvod u reforme?