Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Europi utrošeno milijardu doza cjepiva

Novi soj korone otkriven u Rusiji, Britaniji i dijelu EU: Zarazniji je od delte?

Blaži porast hospitaliziranih i umrlih govori da nas cjepivo štiti od težih oblika bolesti
Patrik Macek/PIXSELL
22.10.2021.
u 10:13

Pandemija jača u istočnoj Europi, u Italiji eksplozija bolovanja otkad je COVID propusnica obavezna za posao

U europskoj regiji utrošeno je milijardu doza cjepiva protiv COVID-19, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). – To je veliko postignuće – rekao je direktor WHO-a za Europu Hans Kluge, kako prenosi DPA. Ukrajina se suočava s rekordnim brojem zaraza i mrtvih, a Francuska je produljila uporabu zdravstvenih propusnica do kraja srpnja iduće godine, prenose agencije.

Cilj 70 posto cijepljenih

Iako je uspjeh što je trećina regije cijepljena, potrebno je povećati cijepljenje i moraju se prevladati regionalne razlike, upozorio je Kluge. Stopa cijepljenja od 70 posto i dalje je cilj koji treba ostvariti za suzbijanje krize, dodao je. Istovremeno pandemija jača u europskoj regiji, osobito u zemljama istočne Europe. Ukrajina je potvrdila rekordan broj novih zaraza i povezanih smrtnih slučajeva. U protekla 24 sata Ukrajina ima 22.415 novih slučajeva, čime je srušen rekord od 20.341 od 3. travnja. Umrlo je još 546 ljudi, najviše u jednom danu od početka pandemije.

Sve više zaraženih imaju Češka, Poljska, Bugarska, Latvija, a porast proteklih dana bilježi i Hrvatska. Produljuju se mjere protiv COVID-19 u europskim zemljama. Donji dom francuskog parlamenta izglasao je produljenje COVID zdravstvenih propusnica do 31. srpnja 2022. Propusnica dokazuje da je osoba cijepljena protiv COVID-19 ili negativna na koronavirus čime joj se omogućuje ulazak u kafiće, restorane, sportske objekte. U Francuskoj su u kolovozu izbili nacionalni prosvjedi protiv zdravstvenih propusnica, ali posljednjih tjedana prosvjednika je manje.

Zarazniji od delte?

Italija je registrirala eksploziju broja bolovanja od 15. listopada, datuma kada je COVID propusnica postala obavezna za odlazak na posao, objavio je tamošnji zavod za zdravstveno osiguranje. Po brojevima koje je dobila agencija France presse, u petak 15. listopada liječnici su dali 94.113 bolovanja, a tjedan dana prije toga 76.836, što je porast za 28 posto. Od 15. listopada, obveza posjedovanja tzv. sanitarne propusnice proširena je na sva radna mjesta.

Zaposlenici koji to odbiju suočit će se sa suspenzijom plaće, ali im bolovanje omogućuje da uz plaću ostanu doma. U ponedjeljak, 18. listopada, izdano je 192.174 bolovanja, a tjedan dana prije 165.061. Italija ima više od 130.000 umrlih. Rusija, koja se danima suočava s rekordnim brojem zaraženih i umrlih, prijavila je nekoliko zaraza novom varijantom COVID-19 za koju se vjeruje da je zaraznija od delte, izvijestila je novinska agencija RIA.

Citirajući znanstvenika, RIA navodi da je moguće da će se varijanta AY.4.2 brže širiti i da bi mogla u konačnici zamijeniti deltu, iako bi taj proces mogao biti polagan. Varijanta AY 4.2 već je otkrivena u Velikoj Britaniji i u nekoliko drugih europskih zemalja. 

VIDEO: Accuweather objavio detaljnu prognozu za ovu zimu, evo što su najavili za Hrvatsku

Komentara 2

SI
sisavac
10:47 22.10.2021.

a.y. 4.2... to već ide ko nove verzije androida...

SO
Sir Oliver
16:38 22.10.2021.

Aha, evo ga, nova doza straha, novi soj ima radni naziv a24, ocekuje se neko egzoticno ime poput Lambda, Sonda, Gama i sl. Jasno vec je sad tri puta zarazniji i opasniji od Delte! Da li vam je to odnekle poznato?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije