Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Finvest Corp

Novi sindikat: Podržite borbu 62 radnika, potrebna im je hrana i higijenske potrepštine

Tomislav Kiš  Novi sindikat
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
09.12.2014.
u 11:36

U priopćenju većinskog Novog sindikata navode da je FINA je deblokriala račun i tako omogućila poslodavcu da i u periodu od idućih 45 dana nesmetano podiže gotovinu za "materijalne troškove"

Osmomjesečna neisplata plaća natjerala je radnike čabarskog Finvest Corpa da još 25. listopada krenu u štrajk. Tražili su isplatu zaostalih plaća ili pokretanje stečajnog postupka, uvjereni kako uprava koja je tvrtku opteretila dugom od 98 milijuna kuna neće htjeti i moći postaviti Finvest na zdrave noge putem predstečajne nagodbe. Stečaj su vidjeli kao priliku da napokon urede svoj status i nastave raditi za dugogodišnjeg poslovnog partnera iz Njemačke, no zatekla ih je odluka FINA-e o prihvaćanju zahtjeva poslodavca za pokretanje predstečajne nagodbe.

U priopćenju većinskog  Novog sindikata u Finvest Corpu, navode da je molba poslodavca prihvaćena bez ijednog vjerodostojnog dokumenta i unatoč nepodmirenim obavezama u iznosu od gotovo 100 milijuna kuna. FINA je deblokriala račun i tako omogućila poslodavcu da i u periodu od idućih 45 dana nesmetano podiže gotovinu za "materijalne troškove", upozoravaju dodavši kako su se time "neki dijelovi državne administracije jasno svrstali na stranu kriminala, a protiv radnika koji u tome odbijaju sudjelovati". 

Umjesto rješenja radnicima je ponuđeno da im se od prihoda ostvarenog od stranog partera isplaćuje plaća u gotovini, bez uplate doprinosa, poreza i ostalih obaveza, zapravo im je ponuđen rad na crno, što su radnici odbili, objašnjavanju u Novom sindikatu, zbog čega su  uputili pozive predsjedniku Vlade, svim ministrima, zastupnicima u Hrvatskom saboru, čelnicima FINA-e da, kada već izglasavaju loše zakone i provode ih na nakaradan način, barem ublaže posljedice i na osobnoj razini pomognu radnicima uplatom na žiro-račun.

Budući da je odaziv na poziv Novog sindikata izostao, pozivaju građane koji su u mogućnosti podržati borbu 62 radnika i radnica Finvesta da prošire vijest o prikupljanju solidarne pomoći, doniraju osnovne prehrambene i higijenske potrepštine koje će se prikupljati u Ravnoj Gori, u podružnici Novog sindikata na adresi I. G. Kovačića 178 (kontakt osoba je Snježana Poljančić 099 5818 383) i u Zagrebu, u uredu Novog snidikata na adresi Park stara Trešnjevka 2 ili uplatom priloga za radnike na poseban račun Novog sindikata HR3423600001500176150 (Zagrebačka banka) ili na brojeve 3024-244, fax.01/3026-531 ili e-mail: tomislav.kis.ns@gmail.com, 091/3566-100 – Tomislav Kiš (na fotografiji).

>> Radnicima prepustio tvrtku koja godinama posluje s gubicima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije