Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Novi šefovi državnih tvrtki zarađivat će do 30 tisuća kuna

Netko tko već ima dobru poziciju u kompaniji teško će se javiti na natječaj i tako javno obznaniti da traži novi posao
02. siječnja 2015. u 19:00 7 komentara 1378 prikaza
Mladen Pejnović
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

        U zadnjoj godini prije izbora, Vlada se odlučila u državne tvrtke postaviti stručne predsjednike uprave, dakle, ne odabrane po političkoj liniji, nego stručne, s nešto većom plaćom od sadašnjih čelnika, koji bi preuzimali odgovornost i koji bi se birali javnim natječajem ili putem tzv. head huntera. Kriterij gdje bi se odabir obavio natječajem, a gdje i ako putem agencija još nije utvrđen, kao ni plaće tih menadžera, dodatni uvjeti, mogući bonusi...

U Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom znaju da je pomoću lovaca na nadarene postupak odabira sigurniji, ali i da ima cijenu – oko 200 do 250 tisuća kuna po natječaju.

Po uzoru na EU

– Regulaciju i upravljanje treba svakako odvojiti u državnim tvrtkama – poručio je neki dan predstojnik DUUDI-ja Mladen Pejnović. U vrijeme vlade Jadranke Kosor razmatrana je ista ideja, model izbora stručnog kadra i uvjete koje bi menadžeri trebali ispunjavati izradilo je tada za Vladu Udruženje menadžera Croma, no nikada nisu zaživjeli. Temeljio se na slovenskoj praksi, dok se sada najviše razmatra poljski model. Iako su svi modeli u EU slični uz ključnu činjenicu – stručnosti i odgovornosti u upravi, a neki dodatno traže iste kriterije i u Nadzornim odborima. Kod nas su skloniji da Nadzorni odbor ipak čine predstavnici države kao vlasnika takvih tvrtki.

U Poljskoj primjerice odabrani predsjednik uprave ima 50 posto veću plaću od ministarske, a kod nas postoji ideja da bude veća za oko 30 posto. Pri čemu treba dodati i određene bonuse. No sigurno bi kriteriji ovisili i o veličini kompanije, ciljevima, odgovornosti, je li tvrtka na tržištu ili ima monopol... DUUDI prijedlog još nije usuglasio s ostalim resornim institucijama, a može se očekivati da će biti otpora, a ako se i uredba donese, trebat će nekoliko mjeseci da se obavi odabir, pa je izgledno da bi nove uprave mogle startati sa sljedećom vladom.

- U sadašnjoj situaciji u Hrvatskoj najveći problem pri zapošljavanju u upravama državnih tvrtki bit će kako privući kvalitetne menadžere, ne samo s obzirom na visine plaća već i na razinu samostalnosti, a time i odgovornosti, koju takve funkcije zahtijevaju, kao i na spremnost države kao vlasnika da podrži upravu u provođenju strategije upravljanja takvim tvrtkama u cilju dugoročne uspješnosti, a bez upletanja dnevne politike – smatra Nina Anđal iz agencije za traženje nadarenih Antal.

Mirjana Šlat iz Neumanna kaže da je izbor kandidata za vođenje kompanije, pri čemu se traži veća stručnost, sigurnije obaviti preko tzv. head huntera.

– Jer netko tko već ima dobru poziciju u nekoj kompaniji, teško će se javiti na javni natječaj i tako gotovo javno obznaniti da traži novi posao, jer tako stavlja u pitanje i postojeći posao – kaže M. Šlat. I dok u DUUDI-ju za sada postoji ideja o oko 30 posto višoj plaći novih predsjednika uprave u odnosu na ministarske, što znači da bi mogli imati plaću od 20 do 30 tisuća kuna, u načelu se vrhunskim menadžerima koji se traže, kaže Šlat, nudi veća plaća u odnosu na trenutačnu koju imaju, pa je onda riječ o puno većem iznosu, znajući da privatni sektor puno bolje plaća svoje kadrove.

Povjerljivost pri odabiru

Gleda li se zato plaća, u startu ti menadžeri ne bi mogli biti pretjerano zainteresirani, no uzme li se u obzir da iskustva pokazuju kako je plaća tek negdje treći kriterij zbog kojeg pojedinac prihvaća posao, nije isključeno da će nekome takav posao biti izazov, tvrde head hunteri.

– U svakom slučaju, potencijalnim kandidatima treba osigurati maksimalnu povjerljivost u postupku odabira – kaže Anđal.

– Treba konačno uvesti sustav meritokracije i da oni koji su dobri i imaju rezultate budu nagrađeni, a oni koji nisu kažnjeni. Jedino tako se može naprijed. Treba napraviti razliku između uspješnih državnih kompanija i onih koje to nisu - kaže Sanja Brkić Fakleš iz Pedersen consultinga.     

>> Uskoro odabir čelnika državnih tvrtki putem natječaja - tražit će se stručnost i odgovornost

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
 • R00kie:

  koliko god apsurdno zvucalo dobra odluka...niti jedan sposoban menadzer nece voditi poduzece od 10 000 ljudi za 10-15 tisuca kuna place , za tu placu rade samo politicki uhljebi, a znamo kako oni vode poduzeca

 • Avatar Neanderthalac
  Neanderthalac:

  Lovci na glave? Hrvatistan i službeno postao Nova Gvineja!

 • sablja810:

  Apsurdi se nastavljaju. Nemoze drzava voditi niti jednu jedinu firmu, to je komunizam iliti kriminal. To je legaliziranje otimacine od strane cinovnika i privatizacija narodne imovine, posvajanje. Toga ima samo u komunizmu. Agenciju hitno ukinuti. Drzava nemoze imati imovinu. Sve ... prikaži još! prodati ili koncesija, i nema prijevara i kriminala.