Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi model

Uskoro odabir čelnika državnih tvrtki putem natječaja - tražit će se stručnost i odgovornost

Mladen Pejnović
Foto: Anto Magzan/Pixsell
30.12.2014.
u 16:05

Končar i Đuro Đaković idu u prodaju, nije isključeno da dio dionica HEP-a i HP-a budu ponuđene na burzi

Odabir uprave u državnim tvrtkama uskoro bi trebalo zaživjeti. No još je nepoznanica hoće li  se čelnici državnih tvrtki birati putem head huntera ili kroz javni natječaj, ili će biti kombinacija ovisno o veličini tvrtke i odgovornosti, zatim, koliko bi im trebala biti veća plaća, iako su naznake da bi mogle biti 30 posto veće u odnosu na ministarske, ali bi zato morali imati pravo na bonus.  

– Činjenica je da se kvalitetan kadar ne javlja na natječaj, a s druge strane usluga head huntera košta, po natječaju, oko 200 do 250 tisuća kuna. Regulaciju i upravljanje treba svakako odvojiti – rekao je na susretu s novinarima predstojnik DUUDI-ja Mladen Pejnović. O modelu se razgovara i s predstavnicima Europske komisije, a razmatrala su se konkretno iskustva Poljske. Tamo primjerice, predsjednici uprava državnih tvrtki imaju 50 posto veću plaću od ministarskih.

Najavio je raspisivanje natječaja za ulazak strateškog partnera u Imunološki zavod i uvjete prodaje na sjednici Vlade u petak. Bez obzira što je premijer Milanović opovrgnuo prodaju Končara i Đure Đakovića, Pejnović je opet odgovorio da se strateški partner treba naći u obje tvrtke. I ishod za Petrokemiju trebao bi biti dobar, iako za sada imaju samo usmenu potvrdu zainteresiranog ulagača. Pejnović i tvrdi da je budućnost za velik broj tvrtki izlazak na burzu. 

– Takva mogućnost postoji za HEP ili Poštu. Zašto kroz dokapitalizaciju njihovih 20 posto ne bi stavili na burzu – komentirao je Pejnović.  Najavio je i raspisivanje natječaja za Kupare, moguće u veljači. Što se tiče državnih objekata iz popisa njih 100, za neke interese ima, a drugdje, kao u slučaju Golog otoka vidjelo se da država nije niti vlasnik, pa tek taj slučaj treba razriješiti između grada Raba i općine Lopar. Pričekat će se i s prodajom Vile Čigre, a zato što nije prošao proračun Dubrovnika, koji ima pravo prvokupa. Za Kumrovec interesa nema, dok se je primjerice za poslovni prostor na Britanskom trgu postigla dobra cijena najma. 

>> Kako Vlada zamagljuje probleme: Od clean starta do spin offa

Komentara 12

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
16:39 30.12.2014.

Načuo sam da će kriteriji biti sljedeći: da se kandidat zna potpisati na latinici i ćirilici, da mu je otac ili deda bio partizan, da u životu nikad nije radio izvan državne službe, da ima certifikat za poznavanje engleskog "Ingrid-level", da je na IQ testu u kategoriji "Milanović i prijatelji", i da zna izračunati da je 10% od 3,5 milijuna 405 tisuća. Komisija koja će ispitivati kandidate će imati slijedeći sastav: Maras-Bauk-Jakovina-Vrdoljak-Hajdašpajdaš-Jovanović.

DU
Deleted user
17:07 30.12.2014.

Probudili se između Božića i Nove Godine

DD
ddh
18:55 30.12.2014.

Ovo su price za malu djecu i za klijentelu s Iblerovog trga i danasnjeg Pantovcaka. Kakva strucnost, kad je prvi i osnovni uvjet, da ti koji pobijede u natjecaju budu clanovi SDP-a odnosno HNS-a ili da su 100% poklonici kumunista na vladi. Vjerovati, da izmedju tih komunista ili navijaca komunista ima i sposobnih je ravno u vjerovanju u bijele miseve. Cijela ta ergela lijevog komunistickog spektruma ima toliko strucnosti koliko i jedna bukva sposobnosti da igra hokej na ledu. Ali s tom razlikom, da je bukva vjerojatno iskrenija od komunista.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije