Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BLISKI ISTOK OPET KUHA
Povratak na članak

Novi saudijski kralj uz pomoć Trumpa prijeti udarom na Iran

Koliko su iskrene najave reforme jednog od najrigidnijih društava koje najavljuje odbacivanje radikalnog islamizma

Komentari 41

ZV
Zvjerko
16:50 07.11.2017.

Tko cijelo vrijeme prijeti agresijom? SAD i njegovi sateliti. Jbt, koji saveznici, Saudijaska Arabija predvodnica demokracije koja je čak ženama dopustla da voze aute i SAD koji je pobio više nevinih nego Staljin. U stvari, kada bolje razmislim, te dvije su jako slične po svom mentalitetu.

VL
DU
Deleted user
15:58 07.11.2017.

Nažalost kako kaže onaj stih .. istina je voda duboka ! Ta istina je očito veoma bolna za neke pojedince tu na portalu koji nikako ne mogu shvatiti da amerika izravno pomaže terorističke grupe u svijetu ! Takva politika imaa kontinuitet bez obzira tko vodio amere .. nažalost .Trump je govorio suprotno u kampanji kad su mu trebali glasovi govorio je loše o saudijcima i pružao podršku asadu kao hrabrom čovjeku koji se bori protiv radikalnih saudijskih štakora koji žele šerijat u cijeloj siriji bez tragova kršćanstva ! I onda zamislite što se dogodilo trump je dobio izbore i promjenio retoriku za 180 stupnjeva i sad su asad i iran glavni neprijatelji a saudi štakori koji drže pola amerike glavni saveznici bez obzira što je i pticama na glavi jasno da 99 posto terorizma u svijetu dolazi iz izvora saudijskih fanatika ! Sad zaključak je samo jedan koji se nameće sam po sebi .. trump je mi to moramo priznati samo još jedan u nizu lutaka na koncu istinskih vladara ovog svijeta i uzroka 90 posto krvoprolića na planeti ! Da da cionista ! Saudijski plan koji ima za cilj širit Vehabizam i selefizam po cijelom svijetu što kroz "izbjeglice" što kroz nasilne "promjene režima" gdje im to odgovara ima punu potporu Amerike i Izraela ! To je jedina istina i na kraju će najveću cijenu platit Kršćanstvo ! Jedina brana za europu je Kršćanska Rusija i Putin ! Ljudi kao Orban i slični koji razumiju ovo što ja pišem i koji likove kao soroš gone u tri p.m !

VL
Avatar superhik74
superhik74
18:52 07.11.2017.

Ha, ha, ha...vehabije ne mogu niti protiv Jemena, Iran bi ih ,da se posluzim srpskim izrazom, rasturio kao beba zvecku. A jos bi se ukljucili i Rusi I Kinezi tako da bi na mjestu Saudijske Vehabije ostala jedna velika rupaa u pijesku iz koje bi curila nafta.

VL
Avatar Marenggo
Marenggo
19:08 07.11.2017.

Saudijska Arabija,Izrael i USA tri najveće vehabijsko-terorističke tvorevine opet žedni rata,opet bi malo da pljačkju i ubijaju po državama koje nisu razorili. Opet bi nama po Europi da šalju izbjeglice,malo su nas unesrećili . EU im moraju reći da je dosta više toga...

VL
Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
16:56 07.11.2017.

Braćo perzijanci ni milimetra, ne bojte se, samo hrabro i naprijed protiv sotone.

VL
DU
Deleted user
15:11 07.11.2017.

Super, nafta je vec 63 dolara, znaci biti ce 200 za mjesec dana. zato i podizu tenzije, a nikad se nece usuditi napast Iran, jer amerikanci, saudijci i ostali prijatelji ,brzinski su htjeli uništiti Rusiju prevelikom ponudom i niskim cijenama nafte i plina a to je na kraju rezultiralo urušavanjem fraking-industrije u Americi i rupama u proračunu Saudije, a Rusi su promovirani u glavni faktor za određivanje cijene nafte i plina u budućnosti i potvrdili pravilo.Kad je najteže oni su najjači. SA je dogorilo do noktiju,nafta mora ići gore inače će se država srušiti kao kula od karata,pa čak i po cijenu sukoba s USA.Totalna propast američke strategije da se Rusija baci na koljena kroz sankcije i smanjenje cijena nafte,prosto da se čovjek zapita koliko su nekompetentni oni koji su ovo sve smišljali…

VL
SV
svojaja
15:43 07.11.2017.

Taj obrezani divljak zeli isprovocirati jos jedan val izbjeglica milionskih razmjera, njemu je muka sto nije uspio Islamizirati Europu, pa sada huska na nove ratove bandit. Odmah podici zid tamo s njima, pa neka se kolju u svojim brlozima.

VL
DO
dopizdilomi
14:54 07.11.2017.

A ja pomislio da će mu Trump parkirati nosače u teritorijalnom moru i prijetiti jer je pozatvarao ljude bez dokaza i suđenja i ne provodi demokraciju.

VL
ST
stomugromova
21:05 07.11.2017.

da li znate.......da iranske žene za razliku od brojnih drugih u široj regiji ne pokrivaju lice, biraju bračne partnere, posjeduju nekretnine, voze automobile, samostalno se kreću i imaju pravo glasa na izborima?...da je Iran osma država po broju studentica u svijetu (18. po broju stanovnika)?.....da žene čine 53% od ukupnog broja iranskih studenata?....da Iran ima više studentica u odnosu na broj stanovnika nego Njemačka, Britanija, Francuska, Italija i Španjolska?....da Iran na prirodoslovnim fakultetima ima najveći spolni omjer studenata u korist žena? ...da Iran ima najviše studentica na tehničkim fakultetima; više od Sjedinjenih Država i Njemačke zajedno? ...da Iran ima najviše studentica na fakultetima poljoprivrednih smjerova?privredada li znate......da je Teheran najjeftiniji glavni grad svijeta?...da je prosječni dohodak u Iranu veći nego u nekim članicama EU poput Rumunjske i Bugarske?...da iransko gospodarstvo upravo zahvaljujući američkim sankcijama bilježi velik rast čak i u vrijeme svjetske financijske krize?...da Iran ima četvrti najveći suficit državnog budžeta u svijetu?...da Iran ima jedan od tri najmanja postotka vanjskog duga u odnosu na BDP?...da je 100% iranskog stanovništva pokriveno zdravstvenom skrbi?...da je Iran treća zemlja svijeta prema broju blogova?...da je Iran među deset najvećih proizvođača hrane na svijetu?...da je Iran peti u svijetu prema površini navodnjavanog tla?...da je Iran među deset najvećih svjetskih proizvođača željeza i čelika? .

VL
ST
stomugromova
20:40 07.11.2017.

Saudijac-Izraelac-Amerikanac ,stoji brat do brata,tri srca junačka !! LoL

VL
ST
stomugromova
21:06 07.11.2017.

I za kraj--- da li znate ----------...da je Iran treći u svijetu prema broju vozila na plin?..........da je Iran četvrta zemlja svijeta prema jeftinoći benzina, odnosno treća prema jeftinoći diesela?........da je zahvaljujući golemim zalihama nafte, plina i ugljena odnosno razvijene nuklearne tehnologije iranski energetski intezitet najveći u svijetu?......da je Iran među osam najvećih proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora?..........da je Iran treći najveći graditelj hidroelektrana u posljednjih petnaest godina?.........da iranski inženjeri trenutačno grade najvišu branu na svijetu (Bahtijari, 315 m)?

VL
Avatar Proleter
Proleter
15:17 07.11.2017.

Poručujem našim ljudima koji rade u Rijadu, a ima ih (IT sektor) da se maknu od tamo dok je aerodrom još u funkciji.

VL
ST
stomugromova
20:48 07.11.2017.

opća povijest--------------da li znate......da povijest civilizacije na Iranskoj visoravni počinje prije 5200 godina, u isto vrijeme kada i u Sumeru ili Egiptu?......da povijest Irana u današnjem teritorijalnom, etnojezičnom i kulturološko-političkom kontekstu prije više od 2600 godina što ga čini najstarijom državom na svijetu?.....da su Grci u 6. stoljeću pr. Kr. na temelju perzijske dinastije Ahemenida imenovali Iran "Perzijom" zbog čega se taj naziv uvriježio u zapadnom svijetu idućih 2500 godina, iako su sami ahemenidski Perzijanci nazivali svoju zemlju "Iranom"? .......da termin "Iran" kojim Iranci nazivaju svoju zemlju proizlazi iz istoimenog etnonima starog 4500 godina i ovjerenog u Avesti, što "Irance" i "Iran" čini najstarijim etnonimom odnosno najstarijim nazivom neke države kako kroz povijest tako i danas?.........da se pojam "Iranci" ne označava specifični narod već široku lepezu naroda iste etnojezične porodice koji tisućama godina žive u zajedničkoj državi?..........da Perzijanci čine polovicu današnjeg stanovništva Irana, a većinu ostatka drugi iranski narodi?........da se Oseti, iranski narod u europskom dijelu Rusije koji se odvojio od današnjih Iranaca prije više od 3000 godina, i dan danas naziva "Ironima" tj. Irancima?..........da iranski narodi spadaju u indoeuropsku etnojezičnu porodicu kao i većina naroda Europe?

VL
ST
stomugromova
20:52 07.11.2017.

da li znate.......da su Iranci najstarija nacija na svijetu nastala političkim ujedinjenjem iz 625. pr. Kr., a slijede ih Grci (480. pr. Kr.), Indijci (322. pr. Kr.) i Kinezi (221. pr. Kr.)?.......da je perzijski jezik sa 2600 godina neprekidne dokumentirane upotrebe najstariji službeni jezik na svijetu?........da je Iran u posljednjih 5200 godina imao samo dva službena jezika (elamitski i perzijski)?.......da je u današnjem Iranu uz perzijski službeno i dvadesetak regionalnih, većinom ostalih iranskih jezika?..........da je perzijski jezik stoljećima bio "lingua franca" u Indiji, sve do britanske kolonizacije?........da je perzijski jezik danas osim u Iranu glavni i službeni jezik i u Afganistanu i Tadžikistanu?...........da je Iran jedina multietnička država u široj regiji dok su sve ostale nastale raspadom europskog kolonijalizma, Sovjetskog saveza ili su zasnovane na nacionalizmu?.............da je iranska Nova godina Novruz najstariji blagdan na svijetu koji se službeno slavi i dan danas?............da je Suza (Šuš) najstariji kontinuirano naseljeni grad na svijetu koji duže od 5000 godina nosi isto ime?..........da je Iran kroz povijest imao čak 38 glavnih gradova, više nego bilo koja druga država svijeta?...........

VL
ST
stomugromova
20:57 07.11.2017.

geopolitika---------------da li znate...da su Iranci pod perzijskom dinastijom Ahemenida 550. pr. Kr. stvorili prvo carstvo u povijesti čovječanstva?..................da je Kir Veliki prvi ujedinio Istok i Zapad iako eurocentrični povjesničari to nerijetko pripisuju Aleksandru Makedonskom?............da unatoč prodorima arapskih i turskih vojski Iran predstavlja jedinstven primjer zemlje koja nije ni arabizirana ni turcizirana?...............da je Iran u 18. i 19. stoljeću uspješno očuvao nezavisnost unatoč istovremenim ratovima protiv Osmanskog, Ruskog i Britanskog Carstva?..........da je Iran jedinstven primjer države u široj regiji koju europske sile nikada nisu kolonizirale?........da Iran od 1739. godine nije pokrenuo niti jednu agresiju na svoje političke susjede?----------kultura--da li znate......da je desetak današnjih suverenih država širom svijeta poznato pod iranskim imenima ("Indija", "Irak", svi čiji nazivi završavaju na "-stan")? ..........da iranska kultura unatoč makedonskim, arapskim, turskim i mongolskim prodorima nikada nije asimilirana već se kulturološki utjecaj projicirao isključivo u suprotnom smjeru?............da Darijeva Behistunska ploča ima isti značaj za dešifriranje klinastih pisama Starog istoka koliko i Kamen iz Rozete za egipatske hijeroglife ?...........da su se prve hlače pojavile u Iranu zbog potreba iranskog konjaništva?..............da je turban dijelom predislamske indoiranske kulture?

VL
ST
stomugromova
21:01 07.11.2017.

...da kebab, popularno jelo od Balkana do Indije, potječe iz Irana?....da iz Irana potječu biskvit, jogurt i sladoled?......da je Iran najveći i najkvalitetniji proizvođač kavijara i šafrana?.........da iz Irana potječu popularne igre i sportovi kao što su šah, backgammon i polo?...........da je iranski tarof koji nalaže poštovanje prema ženama i starijima, upotrebu pristojnog jezika i široku gostoljubivost jedan od najstarijih poznatih kodeksa kavalirštine?........da perzijski zoroastrijci (Parsi) u Indiji koji broje svega 60.000 stanovnika predstavljaju vodeću elitu u indijskoj industriji, znanosti i umjetnosti?...........da doček i sprovod Imama Homeinija spadaju među najveća okupljanja u povijesti?..........da oblik iranskog državnog grba u cjelini ima trostruko značenje: riječ "Bog" kao simbol monoteizma, crveni tulipan kao simbol drevnog vjerovanja o palim borcima, te polumjesece, mač i knjigu kao simbole vjere, snage i mudrosti? .............da vodeći svjetski turistički časopis Lonely Planet svrstava Irance među pet najgostoljubljivijih nacija svijeta? žene u Iranu ------da li znate........da su Iranom vladale žene i u predislamskom i islamskom razdoblju?.......da su Viseći vrtovi u Babilonu podignuti za Iranku Amitis od Medije, a Taj Mahal u Indiji za Iranku Mumtaz Mahal?..........da su drevne ratnice Amazonke bile Iranke?............da je hidžab (marama preko kose) dijelom predislamske, indoiranske kulture odnosno drevnog kodeksa odijevanja poznatog kao Pudrah?

VL
Avatar nekakav
nekakav
07:20 08.11.2017.

pa nek udare na iran, ako stvarno imaju muda, a i spremnost na posljedice. jer sukoba sa iranom neće biti kao sa dijelom jemena, razbijenog već prije građanskim ratom. iran ima rakete kojima može razbiti cijelu s arabiju, uništiti joj komplet naftnu infrastrukturu, a bez priljeva novca od nafte, saudijci bi se digli i protiv vraga, a ne kralja. gladan narod ne hoda pognute glave i ne sluša. cijela vojska im je plaćenička, bez novca odu oni doma, u afriku i indiju. amerika, tj. trump, tu igraju mudro, prodaju puno oružja, znaju da će se netko opet tući za njihove interese, a oni će sa malo ulaganja možda dobiti puno. dodatnim rašenjem situacije pak mogu izgubiti sve. jedna revolucija u s arabiji, i ode komplet američki utjecaj u zaljevu, jer kad brod tone, svi s njega skaču, a bez saudijaca, tj nafte, zaboravite vi na mir u zaljevu i velike saveze. iran inače nikog nije napao ima više od 300 godina. ali da, on je problem. izrael nije. oni mogu klati kolko hoće, imaju pravo, ne? oni mogu okupirati tuđi teritorij. bez ikakvih posljedica. i tako 60 godina. irak to nije smio, čak nije smio ni braniti oteta naftna polja. sad tamo naftu crpe kuvajćani. to ste vi mediji vješto sakrili.

VL
Avatar Ibrahim-Vitez-Pjanic
Ibrahim-Vitez-Pjanic
15:31 07.11.2017.

A onda ce se ukljuciti Izrael.Kakva ce biti reakcija Rusije vidjet cemo. Eto vam vaseg Trumpa,potkupi ga judeovehabija za saku srebrenjaka.

VL
Avatar Ibrahim-Vitez-Pjanic
Ibrahim-Vitez-Pjanic
15:52 07.11.2017.

Vidim Katolibani navijaju protiv Irana drzave svog porjekla .Prodase se opet za judine skude.

VL
GV
golub Vaso
22:56 08.11.2017.

bolesna država Saudijska arabija, uz pomoć USA i cionista čini trojac terorizma

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.