Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
unaprjeđenje konkurentnosti

Novi poticaji za turizam: MINTS izdvaja 3,4 milijuna eura za projekte

Zagreb: Tonči Glavina preuzeo je Ministarstvo turizma i sporta
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/2
22.05.2024.
u 13:02

Program obuhvaća različite sektore, od hotela i kampova do ugostiteljskih objekata i OPG-ova, s posebnim naglaskom na zelenu i digitalnu tranziciju.

Za 325 projekata iz cijele Hrvatske koji pridonose konkurentnosti turističkog gospodarstva Ministarstvo turizma i sporta (MINTS) za ovu godinu izdvojilo je 3,4 milijuna eura, od čega je polovica namijenjena hotelima, izvijestili su u srijedu iz MINTS-a. Kao i dugi niz godina prije, tako je i za 2024. odluku od odabiru projekta donio ministar na temelju provedenog javnog poziva za dodjelu bespovratnih potpora u sklopu programa "Konkurentnost turističkog gospodarstva".

Ministar Glavina je naglasio da se programom nastavlja kontinuitet podupiranja konkurentnosti turističkog gospodarstva. "Svake godine program proširujemo na nove dionike, pa su tako ove godine uključena charter plovila, dok je kategoriju restorana proširena na bistro i slastičarnice. Želimo podupirati sve dionike u sektoru, ovisno o aktualnim potrebama, te vjerujem kako će ovih 325 projekata dodatno podići kvalitetu ponude našeg turizma", poručio je ministar.

Svi odabrani projekti trebaju doprinijeti podizanju konkurentnosti turizma, pri čemu je u središtu programa zelena i digitalna tranzicija poduzetnika u turizmu kroz razvoj održivih turističkih proizvoda, poboljšanje procesa u ugostiteljskom poslovanju prihvatljivih za okoliš, kružno gospodarstvo, povećanje energetske učinkovitosti te pristupačnost i inovativnost u poslovnim procesima.

POVEZANI ČLANCI:

Korisnici hoteli, kampovi, ugostiteljski objekti, OPG-ovi i polovni objekti

Korisnici bespovratnih potpora su subjekti malog gospodarstva, registrirani za ugostiteljske i/ili turističke djelatnosti i OPG-i (obiteljska poljoprivredna gospodarstva). U programu se tako kroz mjeru A podupiru ulaganja u energetski učinkovitu materijalnu imovinu i zelenu tranziciju, te digitalizaciju i unapređenje radnih procesa postojećih hotela raznih vrsta, a potporu će dobiti 133 prijavitelja u ukupnom iznosu nešto većem od 1,7 milijuna eura.

FOTOGALERIJA Znate li koji hrvatski proizvodi su hit u svijetu i regiji? Jednu od njih Saudijci smatraju nacionalnim brendom

Zagreb: Tonči Glavina preuzeo je Ministarstvo turizma i sporta
1/16

Mjera B namijenjena je za ulaganja u energetski učinkovitu materijalnu imovinu i zelenu tranziciju, te digitalizaciju i unapređenje radnih procesa postojećih kampova ili u nove kampove (i/ili kamp odmorišta) na području tzv. NUTS 2 regije - Panonske ili Sjeverne Hrvatske, a u sklopu te mjere potpore će dobiti 13 prijavitelja s ukupnih 173 tisuće eura. Postojeći ugostiteljski objekti s cjelogodišnjim poslovanjem se podupiru kroz mjeru C, i to oni koji imaju neko od važećih rješenja iz skupine restorani (uključujući i gostionice, bistroe ili slastičarnice), također za ulaganja u energetski učinkovitu materijalnu imovinu i zelenu tranziciju, te digitalizaciju i unapređenje radnih procesa u pružanju ugostiteljskih usluga. Tu potporu dobivaju 148 prijavitelja u ukupnom iznosu od gotovo 1,2 milijuna eura.

POVEZANI ČLANCI:

Obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) namijenjena je mjera D, i to za ulaganja u nova vinotočja ili kušaonice, digitalizaciju i e-punionice na postojećim gospodarstvima koje ima rješenje za ugostiteljske usluge, a tu potporu će dobiti 23 prijavitelja od ukupno 192,7 tisuća eura. Za ulaganja u zelenu i digitalnu tranziciju postojećih plovnih objekata za izlete koji su registrirani po Pravilniku o vrstama plovnih objekata nautičkog turizma te postojećih plovila namijenjenih iznajmljivanju s ili bez posade i pružanju usluge smještaja gostiju na plovilu (charter plovila) namijenjena je mjera D, kroz koju potporu od 95,1 tisuću eura dobivaju osam prijavitelja.

FOTOGALERIJA Znate li koja je najduža rijeka u Hrvatskoj?

Zagreb: Tonči Glavina preuzeo je Ministarstvo turizma i sporta
1/10

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije