Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predgovor iz knjige Rahima Ademija
Povratak na članak

Kako je nastala nova važna knjiga o Domovinskom ratu: 'Kao general nisam mogao trpjeti laži'

Premda se general Ademi vodio načelom da je bolje napisati najgorču istinu nego najslađu laž te bi mogao izazvati nezadovoljstvo nekih svojih ratnih kolega koje je izvrgnuo kritici, ova je knjiga u prvom redu podsjetnik na veličinu pothvata hrvatskih ratnika i upozorenje da ih se ne smije prepustiti zaboravu.

Komentari 63

FN
Fr@njo
12:36 03.08.2021.

istinu o svemu..i o Jasenovcu i Jadovnom , i glinskoj crkvi..istinu i o kozarackoj djeci ...SAMO ISTINA , i da zatvorimo nasu povjest ..zelimo samo istinu i nista vise. Nasa djeca rodjena i nerodjena imaju pravo zivjeti u urednoj zemljii ..a ne da nam svake godine nase najvece blago unistava ljeto ..

VL
Avatar OEF- Adminov neuspjeh br. 312
OEF- Adminov neuspjeh br. 312
13:55 03.08.2021.

Rahima Ademija sam imao čast osobno upoznati kao kapetana JNA u kasarni "Rade Končar" u Šibeniku početkom 80-ih na odluženju vojnog roka.. bio je tada "oficir za bezbednost" iliti poznatiji kao "KOS-ovac". Unatoč svojoj nepopularnoj ulozi, i unatoč tome štoo je Albanac, a u to doba su napetosti između Srba i Albanaca bile na vrhuncu, bio je omiljen u cijeloj kasarni, svi su ga voljeli i poštivali.. miran, skroman, pristupačan... Ljudina od čovjeka.. bio i ostao.

VL
VK
vk52
12:24 03.08.2021.

Bravo generale istina treba izaci na vidjelo.

VL
Avatar Castro
Castro
13:55 03.08.2021.

Hvala Generalu Ademiju na svemu sta je ucinio za vrijeme Domovinskog rata, svaka mu cast na hrabrosti i odlucnosti. Da se zove Hrvoje Horvat puno vise bi cijenili i postivali sve njegove zasluge i zrtvu....ovako, sve relativiramo. Skolovan i castan vojnik i general...nije sebi posle rata priskrbio dragulje ili tvornice, oni koji su puno puno manje ucinili i bili manje sposobni kasnije su bili " bolji i vrijedniji " ...ja jos uvijek mislim da je zbog imena. Mozda nam je to tesko sebi priznati ali ocito je tako..mozda je upravo knjiga to nesto cime zeli iz sebe izbaciti tu " neistinu " kako je on zove. Knjigu cu kupiti i procitati ali sta god da tamo bude pisalo moje misljenje o njemu se nece promjeniti.

VL
VA
vadis1
14:19 03.08.2021.

Trebamo biti i jos vise zahvalani general Ademiju koji se je stavio na raspolaganje u obrani Hrvatske. Ipak on nije po narodnosti Hrvat. Ne moze se voditi vojsku u velikim vojnim operacijama bez vojne izobrazbe. Ademi je skolovani casnik, on i kao on su jedino mogli osmisliti velike vojne operacije a ne neki kaplari Legije stranaca koji nisu imali visoku vojnu izobrazbu.

VL
AE
a e
15:24 03.08.2021.

Knjiga generala koji vise nije moga trpit laži.....sad očekujemo knjigu generala koji trpe laži,dapače koji lažu......nastavljamo knjigama generala koji su ukrali,čak su se i obogatili......

VL
DU
dubravko91
14:49 03.08.2021.

Dajte vise sa tim ratovima u pm em 2 sv. rat pa ovaj zadnji klince to ne zanima oni zele sadasnjost i buducnost a ne klokane koji ih filaju sa ratovima dosadni ste i đavlu i bogu

VL
FE
fefellerunt
14:10 03.08.2021.

Po meni jedan od najinteligentnijih generala ne samo HV.a nego svih u "balkanskim ratovima" 90-tih, samo što nije toliko medijski bio izražen . Što se tiče operacije Oluja, pitam se da li je Ademi u knjizi spomenuo i trenažnu vježbuu na Jadrtovcu '94 , u svakom slučaju ono što su neki "inteligentni i obrazovani" generali predlaga/tražili napad preko promine, ne da bi vrijeme operacije produljilo za najmanje 2 dana , nego bi bili i znatni gubici u ljudstvu i opremi , puno gore nego što je bilo kod Petrinje. Druga stvar je što se moglo preko Dinare doći do Grahova (za razliku od banovine gdje tog manevarskoh prostora nije bilo) , naravno i određivanje glavnog pravca preko Strmice je bila jedna od gluposti kvazi generala , gdje samo kad se pogleda karta vidi se da bi na tom prostoru jedna ojačana satnija zadržala brigadu najmanje jedan dan , zato u državi gdje gomila smeća čini veliku većinu takvi intelektualci i znalci su cjenjeni i bogati , jer smeće cijeni i poštuje smeće. Koliko je bio uspješan "tandem" Gotovina-Ademi sa svojim suradnicima u ZP Split te sa dvije ponajbolje brigade pokazali su i rezultati od zime 94 do južnog poteza

VL
VI
vidum
14:27 03.08.2021.

Kao dragovoljac Domovinskog rata, mislim da je to bio najprljaviji rat u povijesti. Dakako, ne zbog vojnika, ni dočasnika ni časnika.

VL
Avatar YUKA1962
YUKA1962
14:30 03.08.2021.

Svi naši generali proistekli iz JNA dali su maksimalni doprinos da imamo svoju Hrvatsku(kakvu-takvu), ..i stalno su bili u konfrontaciji sa časnicima HV koji su stekli činove HV zahvaljujući učlanjenju u HDZ!!!!!

VL
Avatar horuk
horuk
12:27 03.08.2021.

Ako se generalu Ademiju ucinila takva nepravda onda se to treba ispraviti. Pitam se dali on cini svakome pravdu jer se mozda prejako uvrijedjen sada obrusio na neke suborce. Ali mi se i cini da se on ovdje malo ii koristi i za djeljenje branitelja, odnosno za obracun ljevih medija sa braniteljskom populacijom i posebno nekim nepodobnima koji nisu za novo bratsvo i jedinstvo i za samooptuzivanje po tipu snimanja filma o dvoje nevine djece sa jedne strane i pol. korektno presucivanje preko 400 ubijene isto tako nevine djece koja su bila Hrvati. Osim toga se pitam zasto Ademi kao rodjeni Kosovar nije pomagao aktivno pri oslobadjanju Kosova od istoga agresora kao i u nas?

VL
KL
Klavocin
13:08 03.08.2021.

Kakva istina, istina je pred oluju najveći praznik ko Hrvata, uvijek neko neka drobi ili srbi, ili jugonostalgičara a sad i general hv. To samo zato da se među sobom glođemo, umjesto da taj dan dostojanstveno slavimo i sjećamo se svih junaka naše vojske

VL
MA
Majkomoja
12:47 03.08.2021.

Ono što je meni čudno je razdoblje od ispitivanja KOSa u Sarajevskom zatvoru i onda ga taj isti KOS vrati u staru postrojbu, možda stariji bolje znaju ali mi se čini da je vjerovatnije bilo da ga otpuste iz JNA ili da dobije prekomandu na drugi kraj države a ne nazad kod žene u Šibenik

VL
JO
Jozef
12:36 03.08.2021.

Hvala Bogu mi koji smo sudjelovali vrlo dobro znamo kako se postajalo generalom u to doba....skolovani generali su iskoristeni gdje su trebali ,zasluge i vrhnje su pokupili...zna se ko

VL
MA
Majkomoja
12:18 03.08.2021.

Ispada da je Ademi najvažniji hrvatski general a svi znaju da je njegova uloga bila minorna ali i za to mu hvala

VL
MA
Markovinac
13:06 03.08.2021.

Ademi,Stipetic su casni generali ovo drugo tipa Rojs,Glavas,Gotovina,Tolj,Norac,i dosta drugih koje se ne mogu sjetiti ne vrijede niti cina razvodnika u vojsci.Dobili su cinove samo sto ih se moze ucjenjivati i sa njima manipulirati.Takve politika treba

VL
Avatar Prosenjak
Prosenjak
13:54 03.08.2021.

Nakon "ništa lažno" Freda Matića sad imamo i "samo istina" ovog šipca. Opisuje 9 akcija u kojima su mu dionice mizerne, ali ne opisuje operaciju "džep 93' u kojoj je imao stvarnu operativnu zapovjednu ulogu na terenu. To ne spominje jer je po nagovoru Mesića i Stipetića podržao najveću i najbizarniju laž u povijesti ratovanja, onu o " dvostrukoj liniji zapovjedanja" umjesto da časno, poput generala Gotovine i Markača brani istinu o Domovinskom ratu od laži koje su širili Mesić, Savo Štrbac i slični. A što se tiče operacija koje počinje na Dinari i u Livanjskom polju sa "Zima 94" svi znaju da je te planove za generala Gotovinu pravio bojnik Rakić a da je Ademi tu bio samo komad inventara i to je sve.

VL
Avatar javorko
javorko
13:00 03.08.2021.

sta ti znas o ratu?ti si bio tamo i radio ono stu ti naredile obavjestajne sluzbe

VL
Avatar Ležeći Policajac
Ležeći Policajac
14:21 03.08.2021.

Komu je uopće važna ova knjiga, i tko čita nekakve dnevnike iz rata? Pitanje za psihijatre.

VL
Avatar SKH.majmun
SKH.majmun
12:37 03.08.2021.

Skenderbeg 👍

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.