Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Novi papa je Franjo – kardinal Bergoglio iz Argentine

Argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio novi je poglavar Katoličke crkve. Uzeo je ime Franjo! Novi papa ima 76 godina i odmah nakon Josepha Ratzingera najstariji je kardinal u povijesti koji je izabran na tu svetu dužnost.
13. ožujka 2013. u 07:38 287 komentara 901 prikaza
papa (1)
Foto: Reuters/PIXSELL

Papa Franjo naklonio se vjernicima na Trgu sv. Petra, a onda ih je pozdravio i rekao da na taj način počinje hod između biskupa i naroda. Obraćanje s balkona na pročelju bazilike sv. Petra novi papa Jorge Mario Bergoglio (76), argentinski kardinal, isusovac, počeo je riječima: “Braćo i sestre, dobra večer.”

Prvi Franjo

To je nevjerojatan početak govora za novog papu. Time što je kao isusovac izabrao ime Franjo (po Franji Asiškome), a ne ime Ignacija Loyole, osnivača isusovačkog reda, pokazuje i kako će se ponašati na Petrovoj stolici.

– Vi znate obvezu konklave da izabere rimskog biskupa, ali čini mi se da su moja braća kardinali otišla uzeti ga na kraj svijeta. Evo, sada smo tu! – prve su riječi pape Franje. Još nijedan papa nije uzeo ime Franjo.

– Zajednica Rimske biskupije ima svoga biskupa, hvala! I prije svega bih htio moliti za našeg biskupa u mirovini, Benedikta XVI. Molimo svi zajedno za njega, neka ga Gospodin blagoslovi, a Gospa čuva – rekao je papa. Zatim je s vjernicima na Trgu sv. Petra izmolio "Oče naš", "Zdravo, Marijo" i "Slava Ocu".

– A sada počnimo taj pohod: biskup s narodom. Hod bratstva, ljubavi i povjerenja među nama. Molimo uvijek za sve nas: jedan za drugoga. Molimo za cijeli svijet kako bi se stvorilo veliko bratstvo. Želim vam da taj hod Crkve, koji danas počinjemo i u kojem će mi pomoći kardinal vikar, bude plodan za evangelizaciju ovoga lijepoga grada. Sada bih htio udijeliti blagoslov, ali prije bih vas zamolio jednu uslugu. Prije negoli biskup blagoslovi narod, molim vas da vi molite Gospodina da me blagoslovi – kazao je papa.

Nakon što je udijelio blagoslov, papa Franjo je poručio: – Braćo i sestre, ostavljam vas. Zahvaljujem svima na dobrodošlici. Molite za mene. Bit ću s vama uskoro! Sutra ću otići moliti Gospu da čuva cijeli Rim. Laku noć i odmorite se.

Prvi put nakon 1300 godina za papu je izabran kardinal koji nije iz Europe. Šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi, također isusovac, kaže da je bio iznenađen izborom isusovca na Petrovu stolicu. – Kardinali su otišli čak preko oceana po novoga papu – slikovito se izrazio.

Franjo je razgovarao telefonom s Benediktom XVI. te je najavio da će se uskoro susresti. U četvrtak u 17 sati u Sikstinskoj kapeli novi papa služit će misu s kardinalima izbornicima koju će prenositi televizija. U petak u dvorani Clementini Franjo I. će se sastati sa svim kardinalima, a u subotu će u dvorani Pavla VI. u audijenciju primiti novinare koji su pratili konklavu. I Benedikt XVI. odmah nakon izbora primio je novinare. U nedjelju će novi papa moliti angelus s prozora papinske palače na Trgu sv. Petra.

Argentinski kardinal Jorge Bergoglio za novog je papu izabran uz oduševljenje mnoštva na Trgu sv. Petra. Uz suze i sretne uzvike, oko 300.000 vjernika pozdravilo je bijeli dim iz dimnjaka Sikstinske kapele. Zvonila su sva zvona... Uoči izlaska novog pape na balkon bazilike sv. Petra, glazba vatikanske žandarmerije intonirala je talijansku i vatikansku himnu. Toliko ljudi na Trgu sv. Petra nije bilo ni kada je izabran Benedikt XVI. ni kada je izabran Ivan Pavao II.

Dok su promatrači i vatikanisti držali kako drugog dana konklave neće biti izabran novi papa, vjernici su očito imali drugi osjećaj. Novi papa, 266. poglavar Katoličke crkve, izabran je u petom glasovanju 115 kardinala izbornika okupljenih u Sikstinskoj kapeli. Bijeli dim suknuo je u 19.06 sati u srijedu, 13. ožujka 2013. godine.

Nakon što je Bergoglio izabran za papu, najstariji kardinal koji zamjenjuje dekana, u ovom slučaju Giovanni Battista Re, upitao je izabranog prihvaća li postati poglavarom Katoličke crkve i kojim će ga se imenom zvati.

Nakon toga izabrani papa otišao je u posebnu prostoriju, nazvanu soba plača, u kojoj je odjenuo bijelu papinsku mantiju. I ove su godine tri veličine bijele halje, jer se nije znalo koji će broj odgovarati novom papi, sašivene u rimskoj krojačnici Annibalea Grammanellija. Posljednjih šest papa nosili su mantije te krojačnice.

Prisegnuli na poslušnost

Novi papa, odjeven u bijelu mantiju, vratio se u Sikstinsku kapelu. Nakon kratke molitve svaki kardinal otišao je novom papi i prisegnuo mu na poslušnost. Potom su svi zajedno molili zahvalnu molitvu – Te Deum. Potom je novi papa otišao sam u Pavlovu kapelu na kratku molitvu i zatim došao do balkona na pročelju Bazilike sv. Petra. Da je izabran papa, s balkona bazilike obznanio je prvi kardinal đakon, sada francuski kardinal Jean-Louis Tauran. Novi je papa s balkona uputio blagoslov Urbi et orbi (Gradu i svijetu), kao što se čini na Božić i Uskrs.

>>Što se događa nakon izbora pape?

Kronologija konklave za izbor novog pape:

20.25 satiBuona sera! – pozdravio je na talijanskom jeziku na početku svog inauguracijskog govora novi papa Franjo i počeo molitvu kojoj su se pridružili okupljeni vjernici.

20.20 sati – Zanimljivo je da je upravo kardinal Bergoglio na prošloj konklavi bio drugoplasiran. Pobijedio ga je Ratzinger!

20.13 sati – Argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio novi je poglavar Katoličke crkve. Uzeo je ime Franjo! Novi papa ima 76 godina i odmah nakon Josepha Ratzingera najstariji je kardinal u povijesti koji je izabran na tu svetu dužnost. Rođen je 17. prosinca 1936. godine u Buenosu Airesu. Do 1998. obnašao je dužnost nadbiskupa rodnog grada, a 2001. godine proglašen je kardinalom.

20.05 sati – Uzbuđenje raste na Trgu svetog Petra, 200.000 duša čeka proglašenje novog pape!

19.50 sati – Živio novi papa! – klicali su vjernici po završetku talijanske himne. Sada se čeka izlazak kardinala-dekana Jean-Louis Pierrea Taurana koji će objaviti ime novog pape.

19.06 sati – Bijeli dim konačno je izišao. Imamo novog papu!

 18.52 sati – Bliži se trenutak kada ćemo ugledati dim. Kiša i dalje pada na Trgu svetog Petra, ali nitko se na nju ne obazire. Svi čekaju samo jedno.

18.36 sati – Galeb se ponovno vratio, ali ovaj put se šeće krovom. Dok je izbivao, dobio je Twitter-profil Sistine Seagull. – Jednom su papu birali tri godine. Spreman sam izgraditi i gnijezdo ako je potrebno – napisao je u jednom od prvih tvitova. No to nije i jedini profil posvećen trenutačno najpoznatijoj ptici svijeta. Ima ih još nekoliko i žestoko se nadmeću u zbijanju šala. – Sada sam na krovu. Osjećam žarenje u nogama. Spreman sam za vatru – napisao je drugi.

18.23 sati – I galeb je odletio. Uskoro ćemo saznati jesu li kardinali humano čekali da ode kako mu paljenjem vatre ne bi priuštili šok života...

18.18 sati – U trenutku kada ugledamo bijeli dim, podsjeća Guardian, uslijedit će riječi: Annuntio vobis gaudium magnum: Habemus Papam; Eminentissimum ac reverendissimum Dominum (first name), Dominum Sanctæ Romanæ Ecclesiæ Cardinalem (last name), Qui sibi nomen imposuit (papal name). Ili na hrvatskom: Objavljujem Vam veliku radost, imamo papu! Najeminentniji velečasni gospodin, gospodin (prvo ime), kardinal Svete rimske crkve (prezime), koji je za sebe uzeo ime (papinsko ime).

18.03 sati – Ornitolozi i djeca i dalje uživaju. Ostatak svijeta trenira očne jabučice na dimnjaku koji polako obavija tama noći.

17.45 sati – Dok vjernici s nestrpljenjem očekuju novi oblak dima, jedan je galeb nakratko ''ukrao pažnju'' sletjevši na dimnjak. Njegovo prisustvo najviše je razveselilo djecu.

17.36 sati – Najpopularnije ime za papu je Ivan, piše The Economist, dok Huffington Post podsjeća da je promjena svjetovnog imena nakon izbora u praksi zaživjela još davne 996. godine kada je Brun iz Saske promijenio ime u Grgur V.

17.15 sati – ''Službeni'' Twitter-profil vatikanskog dimnjaka Papal Smoke Stack ponovno je u akciji. Ovoga puta tvitao je šaljivu karikaturu koja ''svjedoči'' o tome što se zaista događa iza zidova Sikstinske kapele.

17.07 sati – Kardinali još uvijek glasuju. Dim bi se trebao pojaviti najkasnije do 19 sati.

16.44 sati – Nakon ''intervencije'' Dennisa Rodmana u Vatikanu, porasle su šanse Gancu Peteru Turksonu da postane papa, bilježi stranica Oddschecker.com. Favorit je i dalje Talijan Angelo Scola, dok je Brazilac Odilo Pedro Scherer pao na treću poziciju.

16.38 sati – Vatikan je danas zabilježio i dolazak nekadašnje NBA zvijezde, kontroverznog Dennisa Rodmana. Upitan tko će biti novi papa, Rodman je sa sigurnošću ustvrdio: Bit će to Peter Turkson! On je iz Afrike, zar ne? Siguran sam da će papa biti crnac i da ćemo skupa promovirati mir u svijetu. Legendarni košarkaš nije krio da navija za prvog crnog papu u povijesti. – Ovo je izuzetan trenutak – kazao je Dennis i sa sjetom se prisjetio pontifikata Ivana Pavla II.

– Bio je vraški dobar. Kad je sjedio u onom svom stolcu i govorio 20.000 različitih jezika, bio je kao svjetski svodnik – ''ispalio'' je u svom stilu Rodman.

16.30 sati – Upravo u ovo vrijeme 2005. godine za papu je izabran Benedikt XVI. No, Joseph Ratzinger na konklavu je otišao kao glavni favorit, s čim se ni jedan od 115 kardinala koji trenutačno borave u Sikstinskoj kapeli ne može pohvaliti.

16.23 sata – Otac Lombardi prije je objasnio i kako se stvaraju crni i bijeli dim. U onoj drugoj pećici, novijoj i četvrtastog oblika, elektronski se pali mali spremnik dimenzija 25x15x7 cm, u kojem se nalaze posebne tvari. Za proizvodnju crnog dima u spremniku su kalij, antracen i sumpor. Za proizvodnju bijelog dima u spremniku su kalij, laktoza i smola. Dimnim signalima doznajemo je li izabran papa na drugoj konklavi 21. stoljeća.

16.12 sati – Na pitanje da prokomentira prosvjede obnaženih feministkinja na Trgu sv. Petra i držanje policije, šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi kazao je da u nadležnosti Vatikana nije sigurnost te kako su ljudi na trgu veću pažnju usmjeravali na dimnjak nego na feministkinje. – Budući da je hladno i kišno, nadam se da se neće prehladiti – dodao je Lombardi.

Koliko stoje konklave? Lombardi je rekao da ne zna cijenu organiziranja konklave, ali zna da je organiziranje press-centra bilo dosta skupo te se nada da se u njemu novinari dobro snalaze. Ako novi papa bude izabran do nedjelje, a prethodno ne bude moguće organizirati inauguralnu misu, on će ipak u nedjelju održati angelus.

16.00 sati – Kardinali izbornici vratili su se u Sikstinsku kapelu i započeli novo glasovanje.

15.57 sati  – Vatikan je u pripravnosti. Za nekoliko trenutaka počinje popodnevni krug glasovanja za izbor pape. Vjernici su i dalje okupljeni na Trgu svetog Petra, gdje mole i čekaju.

11.38 sati – Iz dimnjaka je izašao crni dim, što znači da papa nije izabran u dva glasovanja održana jutros.  Kardinali će sada otići u rezidenciju na ručak, a potom će se u popodnevnim satima vratiti u Sikstinsku kapelu na dva popodnevna glasovanja.

11.30 sati – Dvije trećine kardinala dolaze iz Europe i Sjeverne Amerike te mnogi stručnjaci ističu da samo netko iskusan u rješavanju "unutarnjih poslova" može reformirati vatikansku birokraciju, koja se naziva Kurija, pogođenu skandalima. – Menadžerske sposobnosti zasigurno će biti korisne – rekao je prije ulaska u konklavu nadbiskup bečki Christoph Schönborn.

Još uvijek nema ni crnog, a ni bijelog dima iz dimnjaka Sikstinske kapele, dok se sve više ljudi skuplja na Trgu svetog Petra u Vatikanu.

11.05 sati – Katolička informativna agencija na Twitteru je napisala kako nema šanse da se dozna što se trenutačno događa u Sikstinskoj kapeli te jesu li kardinali već glasovali. Jedina veza sa svijetom je dimnjak, iz kojeg danas još nije izašao ni bijeli, a ni crni dim. Kada odluka o imenu novog pape bude izglasovana, stvari će postati jasnije. Najviše rangirani kardinal-dekan, francuski kardinal Jean-Louis Tauran na latinskom će jeziku reći da objavljuje kako imamo papu i izreći će njegovo ime.

10.55 sati – Ako ne izaberu novog papu na jutrošnjim glasovanjima, kardinali će se povući u rezidenciju na ručak. Potom bi se oko 16 sati trebali vratiti u Sikstinsku kapelu, a "objavu rezultata" možemo očekivati između 17.30 i 19.30 sati, piše BBC.

10.37 sati – Mnogi su vjernici ponijeli krunice na Trg svetog Petra te mole za izbor novog pape.

10.34 sati – Talijanski mediji pišu da je papa emeritus, koji se nalazi u papinskom ljetnikovcu Castel Gandolfo, putem televizije pratio sve što se događalo jučer u Vatikanu. Benedikt XVI. cijeli je dan proveo gledajući TV i moleći se, a navečer je slušao glazbu i čitao Aristotelovu Politiku.

10.15 sati – Na Trgu svetog Petra postavljen je videozid na kojem je cijelo vrijeme krupni kadar dimnjaka na Sikstinskoj kapeli.

10.05 sati – Kardinali su se oko 9.30 sati okupili u Sikstinskoj kapeli na molitvi i jutarnjem glasovanju. U Rimu pada kiša pa mnogi okupljeni na Trgu svetog Petra u rukama imaju kišobrane. Sve više ljudi dolazi na Trg kako se bliži trenutak "objave" rezultata jutrošnjeg glasovanja.

10 sati – Prema kladionicama, trenutačno su najizgledniji kandidati talijanski kardinal Angelo Scola i brazilski Odilo Scherer, a iza njih je Ganac Peter Turkson, piše Guardian.

9.50 sati – Kardinali su već u Sikstinskoj kapeli na jutarnjem glasovanju. Na Trgu svetog Petra ljudi se pomalo okupljaju i gledaju u dimnjak iz kojeg bi do podneva trebao izaći bijeli dim, ako papa bude izabran, ili crni, ako se odluka ne donese na dva glasovanja ujutro.

Listići se spaljuju oko podneva i 19 sati

Bude li novi papa izabran u prvom glasovanju popodne, bijeli dim bi mogli vidjeti između 17.30 i 18 sati. Glasački listići kardinala spaljuju se dva puta dnevno, oko podneva spaljuju se oni s prva dva glasovanja, a oko 19 sati oni iz dva popodnevna izbora.

U izolaciji Sikstinske kapele zatvoreno je 115 kardinala izbornika, sve dok dvije trećine njih ne izabere vođu 1,2 milijarde katolika u svijetu. Još nema jasnog favorita za nasljednika Benedikta XVI.

Kardinali izbornici u hotelu Santa Marti se normalno susreću, odnosno nije im ništa zabranjeno. Razgovaraju tijekom objeda, ali se susreću i odvojeno, pregovaraju, razgovaraju o tijeku konklave, a oni koji puše odlaze u posebne prostorije ili izvan hotela. Na pitanje što su imali na jelovniku, Lombardi je kazao kako ne zna što sve kuhaju u hotelu Santa Marta, ali pošto smo u Rimu gdje je običaj da se za vrijeme ručka i večere na stol stavi i vino, onda zasigurno su i kardinali posluženi vinom, a na njima je hoće li ga piti ili ne. Inače, jutros su od hotela do Sikstinske palače neki kardinali išli pješice, a ne u posebno autobusu.

Glasuje se u tišini, bez formalne rasprave

Osamdesetpetogodišnji Benedikt prošlog je mjeseca odstupio sa svoje pozicije uz obrazloženje da više nema snage za vođenje Crkve koja je u problemima – od skandala zbog seksualnog zlostavljanja djece pa sve do korupcije u Vatikanskoj banci.

Glasovanje traje u tišini, bez formalne rasprave, sve dok se ne izabere novi poglavar Crkve. Ako se to ne dogodi nakon tri dana, uzima se stanka za molitvu i neformalne rasprave što može trajati najviše dan.

Sve o izboru novog pape pratite na našem specijalu

>>Blog Vatikan i okolica: Papa riječi ostavio upečatljivu sliku

VEČERNJI TV
Ankica Mamić o Marićevu odlasku: Vlada će ovo politički preživjeti
Borba protiv umora
Borba protiv umora
Osjećate umor i teško vam se motivirati? Evo nekoliko savjeta da promijenite svoju svakodnevicu