Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Procedura

Što se događa nakon izbora pape?

Vatkian, kardinali (1)
Reuters/PIXSELL
13.03.2013.
u 20:07

Nakon što jedan kardinal dobije dvije trećine glasova, i nakon što se bijelim dimom svijetu objavi da je izabran papa, najstariji kardinal koji mijenja dekana upitat će izabranog prihvaća li postati poglavarom Katoličke crkve

Nakon što jedan kardinal bude dobije dvije trećine glasova, i nakon što se bijelim dimom svijetu objavi da je izabran papa, najstariji kardinal koji mijenja dekana, u ovom slučaju Giovanni Battista Re, upitat će izabranog prihvaća li postati poglavarom Katoličke crkve i kojim će ga se imenom zvati. Sve se to događa u Sikstinskoj kapeli i traje vrlo kratko.

Nakon toga izabrani papa odlazi u posebnu prostoriju, nazvanu soba plača, u kojoj odjene bijelu papinsku mantiju. I ove je godine napravljena u tri dimenzije jer se ne zna koje će veličine biti novi papa. Bijele mantije načinila je rimska krojačnica Annibalea Grammanellija. Krojačnica Grammanelli osnovana je u 18. stoljeću i priprema odjeću za svećenike, biskupe, kardinale i pape. Posljednja šestorica papa nosili su mantije te krojačnice.

Novi papa, odjeven u bijelu mantiju, vraća se u Sikstinsku kapelu. Čita se značajna rečenica iz evanđelja, na primjer "Ti si Petar, na tebi ću sazdati Crkvu..."

Nakon kratke molitve svaki kardinali odlazi novom papi i priseže mu svoju poslušnost. Po završetku tog rituala svi zajedno održe molitvu zahvale, Te Deum. Sve se to događa u Sikstinskoj kapeli, nakon čega novi papa ide sam u Pavlovu kapelu na kratku molitvu i zatim dolazi do balkona na pročelju bazilike sv. Petra.

S balkona bazilike sv. Petra prvi kardinal đakon objavljuje da je izabran papa (Habemus Papam), a to će sada dati na znanje francuski kardinal Jean-Louis Tauran.

Novi papa s balkona upućuje blagoslov Gradu i Svijetu (Urbi et Orbi) kao što čini na Božić i Uskrs. Premda nije predviđeno procedurom, Papa se može obratiti vjernicima s nekoliko rečenica.

Misa inauguracije novog pape može se održati bilo kojeg dana, odnosno ne mora se čekati nedjelja. No, nakon izbora do inauguracijske mise proći će nekoliko dana kako bi se državnicima omogućio dolazak u Rim. Vjerojatno će doći američki predsjednik Barack Obama, francuski predsjednik Hollande, njemačka kancelarka Merkel itd.

Sve o izboru novog pape pratite na našem specijalu

 

Ključne riječi

Komentara 2

EZ
ezelic
21:27 13.03.2013.

viva papa............

FI
fiberglas
21:43 13.03.2013.

Ako bude Papa barem upola dugo kao Ivan Pavao II i upola dobar poput njega bit će odličan Papa.Vivat Papa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije