Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica

Novi namet: Od spomeničke rente Grad očekuje 450.000 kuna

Grad Koprivnica
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
18.12.2014.
u 10:38

Prihod od spomeničke rente može se koristiti isključivo za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara i zaštićene koprivničke gradske jezgre

S prvim danom nove godine u Koprivnici će se početi naplaćivati spomenička renta. Plaćat će je obveznici (fizičke i pravne osobe koje su obveznici poreza na dohodak ili poreza na dobit) koji obavljaju gospodarsku djelatnost u nepokretnom kulturnom dobru ili na području kulturno-povijesne cjeline, odnosno povijesne koprivničke jezgre. Drugim riječima, svi oni u užem središtu grada.

Florijanski trg

Prihod od spomeničke rente trebao bi se koristiti isključivo za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara i zaštićene kulturno-povijesne cjeline na području grada. Odluku formalno još mora potvrditi Gradsko vijeće.

- Naše procjene su da ćemo od spomeničke rente godišnje prikupiti oko 450.000 kuna. To smo već ukalkulirali u proračun, a u 2015. godini s tim novcem planiramo urediti Florijanski trg oko budećeg braniteljskog spomenika - istaknula je Maja Ištvan Krapinec, pročelnica odjela za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša.

Ovisno o vrsti djelatnosti renta će se plaćati kunu, tri i pet po kvadratnom metru prostora mjesečno. U prvi “razred”, među ostalim, idu izložbeno-galerijski prostori, knjižare, fotokopirnice, frizerski i kozmetički saloni, krojačke radnje, trgovine tekstilom, mješovitom i tehničkom robom, svi ugostiteljski objekti, pekare, slastičarnice, ambulante i ordinacije, ljekarne, zlatarnice, turističke agencije...

- Ako se i obnovi koja fasada ili uredi okoliš, meni to za posao ne bude ništa značilo. Mene drži samo kvaliteta rada. Smatram da i ovako imamo previše nameta. Moramo plaćati sve i svašta, a s druge strane mnogi rade na crno, ne plaćaju nikome ništa i s njima se nitko ozbiljno ne želi pozabaviti - rekao je Denis Šipek, vlasnik frizerskog salona u Svilarskoj ulici.

Nije bilo primjedbi

U drugu kategoriju spadaju odvjetnički i javnobilježnički uredi i osiguravajuća društva, a u treću banke, mjenjačnice, štedno-kreditne zadruge i kladionice.

- U zakupu smo, imamo oko 80 kvadratnih metara. Sve više nameta postoji, ali ako će se spomenička renta konkretno koristiti za uređenje fasada u središtu grada, onda je to za mene prihvatljivo. Koliko god da je kriza, mi još dobro funkcioniramo i platit ćemo koliko nam bude obveza - kazala je vlasnica jednog koprivničkog javnobilježničkog ureda, koja bi godišnje trebala plaćati nešto manje od 3000 kuna.

Pročelnica M. Ištvan Krapinec otkrila je da im je revizija još prošle godine naložila da moraju uvesti spomeničku rentu prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Istaknula je da kroz savjetovanje za zainteresiranom javnošću nisu zaprimili ni jednu primjedbu. Iako su po zakonu mogli rentu naplaćivati obveznicima i do sedam kuna po kvadratnom metru, to nisu željeli učiniti.

- Koprivnica nije Dubrovnik - rekla je ona.

Plaćanja rente izuzete su prerađivačke i proizvodne, te tradicionalne deficitarne djelatnosti (postolari, popravljači kišobrana, izrađivači tradicijskih suvenira, puhači stakla, bačvari...).

Komentara 5

VE
vezana
11:31 18.12.2014.

Čudno da nije namet spomeničkih naknada vjećnicima i ostalim ...cima. Pozivaju se na Zakon, vele mogli smo više naknade nametnuti...ma dajte maknite se i ukinite nepotrebne gradove, županije, općine jer nas previše koštaju i ne možemo zadovoljiti njihovu prenapuhanu novčanu naknadu za tobožnju stručnost rada

R0
R00kie
11:26 18.12.2014.

ehehe uuuudri po poduzetnicima

Avatar Peterančan
Peterančan
15:18 18.12.2014.

Za koji dan nas budu drugovi slali na spirometriju, pa budemo plaćali i porez na udahnuti zrak prema kapacitetu pluća.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije