Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bilježi podatke

Novi način prijevare: Žrtva instalira aplikaciju s virusom pa joj kriminalci isprazne račune

Foto: Pixabay
1/3
08.02.2024.
u 16:42

Radi se o naizgled bezopasnoj aplikaciji koja u pametni telefon zapravo se ubacuje zlonamjerni softver

Nova prijevara širi se u Njemačkoj putem pametnih telefona, a zagovornici za prava potrošača u Njemačkoj upozoravaju na nju.  Skidanjem naizgled bezopasne aplikacije za pregled PDF dokumenata u vaš pametni telefon zapravo se ubacuje zlonamjerni softver, a svatko tko je instalirao aplikaciju i nedugo nakon toga mora preuzeti dodatak za aplikaciju trebao bi biti skeptičan, piše Fenix magazin.

Konkretno, radi se o naizgled bezopasnom PDF pregledniku i PDF čitaču. Nakon što korisnici preuzmu aplikaciju za tu svrhu, od njih se traži da instaliraju dodatak. To zapravo znači da zlonamjerni softver ulazi u pametni telefon, a kriminalci trenutno na takav način pokušavaju zaobići sigurnosne mjere u poznatoj trgovini aplikacija. Instalacijom aplikacije korisnici zapravo instaliraju virus trojanac Anatsa koji bilježi korisničke podatke pomoću keyloggera, navode njemački mediji.

POVEZANI ČLANCI:

Tako prevaranti dobivaju osjetljive informacije, kao što su ulazni podaci za internetsko bankarstvo te zatim mogu isprazniti bankovne račune svojih žrtava. Potrošačka inicijativa "Watchlist-Internet" skreće pozornost ljudi na novu prevaru, a savjet je da prije nego što instalirate aplikaciju, uvijek pročitajte recenzije drugih korisnika i obratite pozornost na to postoje li već upozorenja o njoj. Ako sumnjate da ste na svoj pametni telefon instalirali virus trojanac, trebali biste odmah deinstalirati zlonamjerni softver.

Također biste trebali i prijaviti incident trgovini aplikacijama da biste zaštitili druge korisnike. Nakon nakupljenih pritužbi, trgovine brišu takve aplikacije, a stručnjaci preporučuju i odlazak na policiju te podnošenje prijave. Pregled različitih zlonamjernih programa i savjete za njihovo deinstaliranje možete pronaći na web stranici "Watchlist Internet".

VIDEO Slavimo 25. rođendan! Stvoreni pet godina prije Facebooka i danas jednako inovativni

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije