Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASTAVAK NAPETOSTI

Novi incident u Crvenom moru, američka vojska: 'Huti su projektilima pogodili kontejnerski brod'

Ilustracija
Foto: AMR ABDALLAH DALSH/REUTERS
1/2
Autori: Hina, Večernji.hr
15.01.2024.
u 16:54

Brod nije izvijestio da ima ozlijeđenih ili značajnije štete i nastavlja svoje putovanje

Dogodio se novi napad na brod koji je prolazio kroz Crveno more, objavila je Agencija za pomorske trgovinske operacije Ujedinjenog Kraljevstva (UKMTO). Kako su naveli, brod je pogođen projektilom koji je ispaljen iz Adena, glavnog grada Jemena. Prema riječima zapovjednika broda, projektil je pogodio bok broda odozgo. 

Protubrodski balistički projektil koji su ispalili hutijski militanti pogodio je u ponedjeljak kontejnerski brod, koji plovi pod zastavom Maršalovih Otoka, a u vlasništvu je i pod upravom SAD-a, objavila je američka vojska na društvenoj platformi X . Brod nije izvijestio da ima ozlijeđenih ili značajnije štete i nastavlja svoje putovanje, stoji u objavi.

Da podsjetimo, od izbijanja rata u Gazi između Izraela i islamističke militantne organizacije Hamas, Huti, koje podržava Iran, opetovano su napadali brodove u Crvenom moru. Prošloga tjedna SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo, u odgovoru na napad na brodove, napali su položaje skupine Huti u Jemenu, uz potporu Nizozemske, Kanade, Australije i Bahreina.

Ranije u nedjelju čelnik libanonskog pokreta Hezbolah, koji podržava Iran, Hassan Nasrallah, rekao je da će nedavni američki napadi na Hute u Jemenu naštetiti svjetskom brodskom prijevozu u Crvenom moru. Dodao je da će Huti nastaviti gađati izraelske brodove ili one koji idu prema izraelskim lukama.

– Nedavna agresija na Jemen predstavlja američko-britansku glupost i američku nedosljednost – rekao je Nasrallah u televizijskom obraćanju.

– U isto vrijeme dok Amerikanci pozivaju da se rat ne širi, oni ga proširuju. Ono što su Amerikanci učinili u Crvenom moru naštetilo bi međunarodnoj plovidbi u cjelini – dodao je šef Hezbolaha.

VEZANI ČLANCI:

Američka vojska priopćila je u ponedjeljak da je još jedan projektil koji su ispalili jemenski pobunjenici presretnut na jugu Crvenog mora.

Pobunjenici su ispalili protubrodsku krstareću raketu prema razaraču američke mornarice oko 16:45 po lokalnom vremenu u nedjelju, objavilo je regionalno zapovjedništvo američke vojske u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak na društvenoj mreži X. Projektil su presrele američke zračne snage u blizini jemenskog obalnog grada Al Hudaida. Nema izvješća o žrtvama ili šteti.

Britanija će pričekati prije što nego donese odluku o novim napadima na proiranske Hute u Jemenu kako bi zaštitila međunarodni pomorski prijevoz, rekao je u ponedjeljak britanski ministar obrane Grant Shapps.

– Pričekajmo da vidimo što će se dogoditi jer ne želimo biti upleteni u akciju u Crvenom moru. Ali u konačnici sloboda plovidbe međunarodno je pravo koje mora biti zaštićeno – rekao je Shapps za Sky News, odgovarajući na pitanje hoće li Britanija još napadati.

Shapps je rekao da Britanija prati situaciju.

– Oni bi trebali biti svjesni da ćemo, ako to ne prestane, morati donijeti odluke koje moraju biti donesene – rekao je. 

VIDEO Satelitske slike pokazuju jemenske lokacije prije i poslije američkih i britanskih napada

Komentara 12

KI
kingtom
15:54 15.01.2024.

treba sve te teroriste reducirati da im ne ostane ni metak, krenuti od irana pa na okolna područja gdje miriše da ima terorista.

SA
saudinus
16:09 15.01.2024.

Čekam da počnu demonstracije. Prve zbog nestanka wc papira, druge za potporu napacemim hutima

LU
Lumumba
18:25 15.01.2024.

Treba nam profesionalna europska vojska uz nacionalne vojske, da EU može djelovati u svom interesu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije