Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GAĐANI CILJEVI HUTA

VIDEO Šteta na objektima u Jemenu: Objavljene satelitske snimke prije i poslije napada

SAD i Britanija zapo?ele napade na ciljeve Huta u Jemenu
Foto: Wang Shang/XINHUA
1/9
Autori: Vecernji.hr, Hina
13.01.2024.
u 15:50

Snimke tvrtke Maxar Technologies prikazuju ista mjesta u Sani, Taizu, Sadi i duž jemenske obale iz prethodnih godina

Američki i britanski zrakoplovi, brodovi i podmornice u četvrtak su projektilima gađali ciljeve Huta, koji su pojačali napade na komercijalna plovila radi podrške Palestincima pod izraelskom opsadom u Gazi, kojom upravlja Hamas. Dok su vođe Huta najavile odmazdu, Biden je u petak upozorio da bi mogao narediti dodatne napade ako oni ne prestanu sa svojim napadima na komercijalne i vojne brodove u jednom od najvažnijih pomorskih puteva za svjetsko gospodarstvo.

"Pobrinut ćemo se da odgovorimo Hutima ako nastave s ovim nečuvenim ponašanjem", rekao je Biden novinarima u Pennsylvaniji u petak.

Satelitske snimke pokazuju štetu na zračnim lukama i drugim objektima u Jemenu nakon američkih i britanskih napada na Hute u petak. Snimke tvrtke Maxar Technologies prikazuju ista mjesta u Sani, Taizu, Sadi i duž jemenske obale iz prethodnih godina.

VIDEO Satelitske slike pokazuju jemenske lokacije prije i poslije američkih i britanskih napada

Sjedinjene Države u subotu su ponovo napale jemenske pobunjenike nakon što se administracija predsjednika Joea Bidena obvezala štititi brodove u Crvenom moru. Najnoviji napad, za koji je SAD rekao da mu je cilj bila radarska postaja, dogodio se dan nakon desetaka američki i britanskih napada na lokacije koje koristi skupina, koju podupire Iran.

Razarač Carney koristio je rakete Tomahawk u naknadnom napadu rano u subotu, po lokalnom vremenu, "kako bismo umanjili sposobnost Huta da napadaju pomorska plovila, uključujući komercijalna", napisalo je američko središnje zapovjedništvo na društvenoj platformi X. Televizijski kanal Huta Al-Masirah objavio je da SAD i Velika Britanija iz zraka napadaju jemenski glavni grad Sanu.

VEZANI ČLANCI:

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby je rekao da je svrha prvotnih napada bila umanjiti mogućnost Huta da skladište, lansiraju i navode rakete ili dronove, koje skupina proteklih nekoliko mjeseci koristi kako bi prijetila brodovima u Crvenom moru. Pentagon je rekao da je američko-britanski napad smanjio kapacitete Huta za lansiranje novih napada. Američka vojska je rekla da je pogođeno 60 ciljeva na 28 lokacija.

Huti, koji upravljaju Sanom i dobrim dijelom zapada i sjevera Jemena, rekli su da je ubijeno pet njihovih boraca, no najavili su da će nastaviti svoje napade na brodove u regiji.

 

Komentara 4

Avatar El Indio
El Indio
16:52 13.01.2024.

I sta sad?

FU
Fusnota
15:57 13.01.2024.

Opet reklamiranje šija.

Avatar korisničko_ime
korisničko_ime
17:21 13.01.2024.

Ovo je precizno bilo. Nisu ni znali da ameri znaju za sve to. Sve mi ih dođe žao, blesane pustinjske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije