Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Biskupska konferencija

Novi generalni tajnik HBK je don Petar Palić

Zagreb: Plenković primio članove Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
30.01.2017.
u 07:00

Nije poznato zašto su se biskupi odlučili na ovu zamjenu, jer je mons. Rodinis imenovan na tu funkciju prije oko godinu i pol dana

U Hrvatskoj biskupskoj konferenciji došlo je prošli tjedan do značajnijih promjena. Za novoga generalnog tajnika HBK izabran je don Petar Palić, dosadašnji generalni vikar Dubrovačke biskupije. Don Petar Palić slovi za izuzetno sposobnog svećenika i vrsnog organizatora, što je potvrdio, primjerice, vodeći odbor za doček pape Ivana Pavla II. u Dubrovniku.

Dosadašnji glavni tajnik HBK, mons. Enco Rodinis, inače svećenik Krčke biskupije koji je dosad bio i voditelj Financijskog ureda HBK, i dalje će nastaviti obavljati tu službu, a postao je i ravnateljem Središnje ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika, dok će njegov zamjenik, mons. Fabijan Svalina, ostati na službi ravnatelja Hrvatskog Caritasa, a biskupi su ga izabrali i za koordinatora preseljenja Hrvatskoga katoličkog radija i Informativne katoličke agencije te za koordinatora preustroja ustanova koje ulaze u Hrvatsku katoličku mrežu. Naime, HKM osnovana je 2014. i ujedinit će katoličke medije, tj. HKR, IKU i Tiskovni ured HBK. 

HKM-u će biti pridodan i Odjel za nove medije, koji je nova institucija u našoj Crkvi. Sjedište će joj biti u zgradi HBK na Ksaveru, a ravnatelj Anto Mikić, glavni urednik HKR-a Nije poznato zašto su se biskupi odlučili na tu zamjenu u generalnom tajništvu, jer je mons. Rodinis imenovan na tu funkciju prije oko godinu i pol dana. Don Petar Palić rođen je 3. srpnja 1972., u svećenika Dubrovačke biskupije zaređen je 1. lipnja 1996. godine i obnašao je više odgovornih službi u biskupiji.

Od 2005. do 2009. boravi u Grazu u Austriji, gdje na Karl-Franzens Sveučili- štu stječe doktorat iz teologije. Od kolovoza 2011. je generalni vikar Dubrovačke biskupije.

Komentara 1

Avatar Melankolija
Melankolija
11:54 30.01.2017.

Vazniji mi je jedan autobus mladih koji u suzama napustaju svoje roditelje odlazeci u Njemacku, nego sva vasa povjest i filozofija u zadnjih 2000 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije