Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaduženje

Novi dug: Država se zadužila za 750 milijuna eura

euro
VL FOTO
30.06.2011.
u 21:36

Prvotna nagađanja su bila kako će se država ako interes bude veći zadužiti i do milijardu eura, no isto tako, država nije isključila niti manji iznos zaduženja od 500 milijuna eura

Država je u četvrtak zaključila izdanje euroobveznice u iznosu od 750 milijuna eura s dospijećem 2018. godine i kamatu od 5,875 posto, koja je znatno niža u odnosu na susjedne zemlje EU. Interes ulagača za upis bio je znatno veći, čak 1,349 milijarde eura, odnosno 80 posto više od plana. Iznos od 750 milijuna bio je upisan u samo nekoliko sati koliko je bila otvorena knjiga upisa.

Kako je priopćeno iz Ministarstva financija takav interes rezultat je oporavka gospodarstva, stabilnog kreditnog rejtinga i završetka pregovora. Prvotna nagađanja su bila kako će se država ako interes bude veći zadužiti i do milijardu eura, no isto tako, država nije isključila niti manji iznos zaduženja od 500 milijuna eura, ako interes bude manji a zbog situacije na europskom tržištu koju pogađa grčka kriza.  Zbog te neizvjesnoti su i ovotjedni sastanci s investitorima kroz tzv. Road show od 27. do 29. svibnja napravljen u popriličnoj tajnosti, što do sada nije bio slučaj. Naime, znalo se je da država planira zaduženje, ali je uporno iz Ministarstva ponavljano kako se čeka dobar trenutak.

I trenutak je bio pogođen – završeni su pregovori, a Grčka je usvojila nove mjere štednje. I u Ministarstvu financija poručuju da je vrijeme izdanja strateški  odabrano trenutkom zatvaranja pregovora ali I  nedostatkom kvalitetnih izdanja na međunarodnom tržištu uslijed financijskog previranja u Eurozoni. Interes za euroobveznicama po prvi puta su iskazali fondovi koji tradicionalno ulažu na tržištima Europske unije te investitori s Dalekog Istoka te Sjeverne Amerike. Zajednički voditelji izdanja bili su Deutsche Bank, HSBC i Zagrebačka banka (UniCredit Grupa).

Komentara 83

PO
ponekad
08:22 01.07.2011.

bitno je da smo na vratima EU zajednice a šta ulazimo gole guzice i zaduženi do grla,nema veze.

DU
Deleted user
21:46 30.06.2011.

to se vlast priprema za izbore.

Avatar crnapantera
crnapantera
08:58 01.07.2011.

kaj smo postali ...ROKENFELERI.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije