Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koristio je "Kostolomca"

Novi detalj otkriva zašto se napad na Markovu trgu povezuje s terorizmom

Zagreb: Policijski očevid na Markovom trgu gdje je pucano na policajca
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/4
15.10.2020.
u 12:29

Taj "mini" kalašnjikov rado su koristile sovjetske specijalne jedinice u Afganistanu, a imale su ga i naše specijalne postrojbe u Domovinskom ratu

Novi detalj da je 22-godišnji atentator Danijel Bezuk na Trg Svetog Marka došao s posebnim kalašnjikovom manjih dimenzija i kalibra objašnjava i sve češće tvrdnje analitičara, pa i samog premijera Andreja Plenkovića, da ovaj događaj treba okarakterizirati i kao terorizam.

Objavljeno je da je riječ o posebnom kalašnjikovu, koji za razliku od regularne verzije, nema municiju 7,62 x 39 mm, nego metak 5,45 x 39 mm. Malih je dimenzija, tek 70-tak cm dužine, pa je pogodan za skrivanje uz tijelo, primjerice ispod jakne.

O kakvom je oružju riječ, najbolje govori i njegov nadimak "kostolomac", jer metak ima veću brzinu, slabije je zaustavne snage i lakšeg zrna, što znači da ima manju probojnost, no kada uđe u tijelo raspada se, a komadići zrna potom često "lutaju" po tijelu. Samim time učinak takvog metka je razorniji i daleko pogubniji za ljudsko tijelo. Poznato je da su taj kalašnjikov, inače nastao sredinom 1980.-ih, rado koristile sovjetske specijalne jedinice u Afganistanu prilikom čišćenja rovova, špilja i jama u kojima su se skrivali mudžahedini.

>> VIDEO Pogledajte snimku napada na Markovom trgu netom nakon pucnjave

Kostolomac je oružje koje je, dakle, namijenjeno za likvidacije. Poznato je i da su hrvatske oružane snage, pogotovo one u nekim specijaliziranim postrojbama, tijekom Domovinskog rata također koristile ovaj "smanjeni" kalašnjikov, no razlikuju se procjene oko toga koliko je komada tog oružja stiglo u Hrvatsku tijekom rata. Neki tvrde da je riječ o stotinjak primjeraka, dok drugi kažu da je riječ o većem broju takvih kalašnjikova.

Činjenica da je atentator uspio pogoditi prvog policajca s nekoliko metaka, a umalo i drugog, te da su se rafali zadržali relativno nisko govori koliko o većoj preciznosti tog kalašnjikova tako i o osposobljenosti samog atentatora. Budući da nije bilo velikog rasapa rafala, to znači da on sigurno nije prvi put gađao iz tog oružja. Izbor oružja te kasnije pronađene snajperske puške s prigušivačima (za koju se smatra da joj je namjena teroristička) u obiteljskom domu, kao i očita odlučnost napadača da mu meta bude državna institucija, razlog su što se od prvotne kvalifikacije da je riječ o "pokušaju ubojstva policajca", sada sve više taj čin naziva i terorizmom. A to u svakom slučaju pobuđuje veću zabrinutost.

VIDEO Premijer Plenković na sjednici Vlade: "Ovaj napad s Markova trga ima i elemente terorističkog akta!"

Komentara 147

NE
nebitnoime
12:56 15.10.2020.

"Kostolomac je oružje koje je, dakle, namijenjeno za likvidacije." Za razliku od svih ostalih hahah jeste vi normalni

SP
SPi
12:44 15.10.2020.

"riješenost" napadača? Novinarska škola u Paraćinu?

Avatar Idler
Idler
13:40 15.10.2020.

Terorizam nema veze s oružjem neg s ciljem koji se oće postić !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije