Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
umjetna inteligencija

Novi bizarni obrat u tvrtki koja je stvorila ChatGPT: Neke stvari su još uvijek nejasne...

ChatGPT - besplatni program umjetne inteligencije
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
22.11.2023.
u 11:31

Nije i dalje jasno zašto je Sam Altman uopće i otpušten. Mogla bi biti dva opća razloga, oba već spominjana. Jedan je da je gradio 'tehnološko nuklearno oružje' brzinom koja je prijetila da izađe van kontrole. Drugi je da je Sutskever kao utjecajni član tvrtke nastojao održati ranji smjer tvrtke a to je opća dobrobit, a ne profit.

U još jednom gotovo bizarnom obratu Sam Altman vraćen je na čelo tvrtke Open AI u kojoj je nastao najrazvikaniji alat generativne umjetne inteligencije, Chat GPT. U kratkoj informaciji koju je kompanija postavila na svoj X profil stoji kako je postignut principijelni dogovor da se Altman vrati kao direktor u Open AI ali i da je tamo sada nova uprava u kojoj sjede predsjedavajući Bret Taylor a s njim Larry Summers te Adam D'Angelo koji je jedini ostao od stare uprave.

Kao što se vidi, predsjedavajući više nije Ilya Sutskever, glavni znanstvenik kompanije i jedan od najvećih svjetskih autoriteta na području umjetne inteligencije, kao što nema niti Helen Toner niti Tashe McCauley koje se povezivalo i s obavještajnim krugovima. Međutim, u ovoj novoj ekipi ističe se ponajviše ime Larryja Summersa, nekadašnjeg američkog ministra financija kao što je bio i predsjednikom Sveučilišta Harvard. Kako Summers ima duboke veze s Wall Streetom i Washingtonom, a čvrsto vjeruje i da će umjetna inteligencija ugroziti ne samo temeljne poslove, već i ona u realnom sektoru.

On, naime, vjeruje da će umjetna inteligencija prije zamijeniti niz poslova koje sada rade doktori prije onih koje rade medicinske sestre. Summers je otprije prisutan u IT sektoru gdje je u upravi Bloxk Inc. Što je tvrtka Jacka Doeseyja koji je osnovao Twitter te kompanije Skillsoft. Bio je ministrom financija za vrijeme Billa Clintona a savjetnikom u vrijeme administracije Baracka Obame.

VEZANI ČLANCI

- Ovo bi mogao biti najvažniji izum u općoj primjeni tehnologije još od pronalaska kotača ili vatre, rekao je kada je predstavljen Chat GPT. Ali je isto tako javno osuđivan zbog komentara kako zbog svojega spola žene ne briljiraju u matematici i srodnim znanostima. Bret Taylor bio je kodirektor tvrtke Salesforce koja nudi softver za upravljanje odnosima s kupcima i aplikacije za prodaju, korisničku službu, automatizaciju marketinga, e-trgovinu, analitiku i razvoj aplikacija. Adam D'Angelo direktor je Quore, popularne platforme za razmjenu znanja temeljene na pitanjima i odgovorima. Altman je, dakako, napisao kako jedva čeka vratiti se u Open AI i dalje graditi čvrsto partnerstvo s Microsoftom.

FILE PHOTO: Sam Altman, CEO of OpenAI, attends the Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) CEO Summit in San Francisco, California, U.S. November 16, 2023. REUTERS/Carlos Barria/File Photo Photo: CARLOS BARRIA/REUTERS
Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS

Nije i dalje jasno zašto je uopće i otpušten. Mogla bi biti dva opća razloga, oba već spominjana. Jedan je da je gradio 'tehnološko nuklearno oružje' brzinom koja je prijetila da izađe van kontrole. Drugi je da je Sutskever kao utjecajni član tvrtke nastojao održati ranji smjer tvrtke a to je opća dobrobit, a ne profit. Tako je uprava i bila sastavljana. Sada se vidi da je dosta poluga vukao D'Angelo koji je jedini ostao u upravi, nije poznato, a vraća se i Greg Brockman, vjerojatno opet na mjesto operativnog direktora. Prilično je jasno da je Altman imao potporu glavnog financijera tvrtke, a to je Microsoft čiji direktor Satya Nadella iz ovoga izlazi kao najveći pobjednik. Jer, ostvaruje još čvršći utjecaj u tvrtki, ako ne i gotovo punu kontrolu čime razvoj generativne umjetne inteligencije ulazi u kontrolirano okruženje megakorporacije kakva je Microsoft.

Da će tako prilično sigurno biti dokaz je upravo imenovanje Summersa koji je ipak dio američke administracije koja je prije kratkog vremena donijela izvršnu uredbu kojom se želi nadzirati, ako ne već regulirati pa i kontrolirati razvoj tako važne tehnologije kakva je umjetna inteligencija. Neće se dozvoliti da se dogodi ono što se dogodilo s društvenim mrežama. - Ohrabreni smo promjenama u upravi Open AI-ja. Vjerujemo da je ovo prvi osnovni korak na putu prema stabilnijem, dobro informiranom, i učinkovitom upravljanju, napisao je Nadella na svojem X profilu. Ono što je ovdje posebno važno jest da se Altmanove i Nadelline vizije poklapaju kada se radi o komercijalizaciji Chat GPT-ja što je upravo ono što se Sutskeveru nije dopadalo. Čak je Altman imao namjeru ponuditi svoj alat javnosti na način da ga svatko može oblikovati prema svojim potrebama. Bilo je i glasina kako Jony Ive, dizajner Chat GPT-ja, pregovara s japanskim SoftBankom o ulaganju od milijardu dolara u uređaj umjetne inteligencije koji bi zamijenio smartphone.

Komentara 1

Avatar Kajman
Kajman
13:08 22.11.2023.

Nego što Vlatkica kaže na sve ovo, još se nije oglasila ni ona ni ona februarka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije