Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dogovoreno i 30 milijardi eura za obnovu

Nove mjere u Njemačkoj: Ukida se karantena za cijepljene, a testovi će se morati plaćati

Press conference after the Minister Presidents' Conference
CHRISTIAN MANG/DPA/PIXSELL
10.08.2021.
u 18:53

Do sada su u Njemačkoj prije svega tzv. brzi testovi na koronu bili besplatni za korisnike, sve troškove je snosila država. Ubuduće se testiranje više neće subvencionirati, uz nekoliko iznimaka

Na online konferenciji njemačke kancelarke Angele Merkel s predsjednicima pokrajinskih vlada dogovoreno je osnivanje fonda za obnovu područja nastradalih u nedavnim poplavama. Ukupan iznos fonda "Pomoć za razvoj 2012." bi trebao biti 30 milijardi eura.

Za obnovu kuća i poslovnih objekata je namijenjeno 28 milijardi, pri čemu bi pola dala savezna država, a drugu polovicu bi osigurale savezne zemlje Sjeverna Rajna-Vestfalija i Porajnje-Falačka, koje su bile pogođene najvećim nevremenom. Preostale dvije milijarde dolaze iz savezne blagajne i namijenjene su obnovi infrastrukture poput cesta, mostova i željezničkih pruga. Za uspostavu tog fonda će biti potrebno izglasati poseban savezni zakon - o tome bi njemački parlament Bundestag trebao raspravljati na izvanrednoj sjednici 25. kolovoza, piše Deutsche Welle.

Premijer Sjeverne Rajne-Vestfalije Armin Laschet (CDU), koji je ujedno i demokršćanski kandidat za kancelara na izborima u rujnu, najavio je da će se potrebne konzultacije i donošenje odluka obaviti u najkraćem mogućem roku. Laschet se također zahvalio drugim njemačkim pokrajinama na pomoći i solidarnosti nakon poplava. Na planiranoj izvanrednoj sjednici Bundestaga će se vjerojatno raspravljati i o mogućnosti da se firmama u nastradalim područjima omogući odgoda obveze prijavljivanja stečaja. Cilj te mjere je da se spriječi stečajni val poduzetnika koji su pretrpjeli velike štete.Za usporedbu: sličan fond za obnovu je osnovan i 2013. nakon poplava na istoku zemlje. Tada je u taj fond uplaćeno šest milijardi eura.

Mjere protiv korone

Merkel i pokrajinski šefovi vlada su raspravljali i o novim mjerama u borbi protiv pandemije te o tome kako potaći još uvijek velik broj necijepljenih da se idu cijepiti. Dogovoreno je da će se od 11. listopada testovi morati plaćati. Testiranje je obvezno kada incidencija (broj oboljelih na 100.000 stanovnika unutar sedam dana) prijeđe 35. Osobe koje su cijepljene, odnosno koje imaju potvrdu o preležanoj bolesti, ne moraju se testirati.

Budući da cjepiva koja stoje na raspolaganju pokazuju visok stupanj učinkovitosti i kod novih sojeva virusa, poput delta-varijante, cijepljeni odnosno rekonvalescenti neće morati ići u karantenu kada se vrate s puta, čak i ako su boravili u zemlji označenoj kao visokorizična.

Do sada su u Njemačkoj prije svega tzv. brzi testovi na koronu bili besplatni za korisnike, sve troškove je snosila država. Ubuduće se testiranje više neće subvencionirati, uz nekoliko iznimaka. Za necijepljene će ubuduće biti skupo, ako budu željeli sudjelovati u javnom životu. Budući da u međuvremenu na raspolaganju stoji dovoljno cjepiva, i sve odrasle osobe se mogu cijepiti bez termina, nema više opravdanja za to da se testiranje plaća novcem poreznih obveznika, stav je vodećih njemačkih poltičara.

Izuzeci su predviđeni za osobe koje se - na primjer iz zdravstvenih razloga - ne mogu cijepiti ili za koje ne postoji opća preporuka o cijepljenju (trenutno su to prije svega trudnice te djeca i adolescenti mlađi od 18 godina).

Glavni cilj mjere je potaknuti  kampanju cijepljenja. Oni koji nisu cijepljeni ili preboljeli infekciju i dalje će trebati negativan test za boravak u zatvorenim javnim prostorima - poput restorana ili kina. To će moći biti brzi antigenski test koji nije stariji od 24 sata ili negativan PCR test koji nije stariji od 48 sati. Do sada je građanima bilo moguće obavljati besplatne brze testove nekoliko puta tjedno.

Komentara 14

Avatar herbe
herbe
20:37 10.08.2021.

ŠTA TU NE ŠTIMA? Ministarstvo zdravlja Izraela: 14 osoba koje su primile i treću dozu vakcine pozitivno na koronavirus..Prema podacima izraelskog Ministarstva zdravlja, 14 osoba koje su primile i treću dozu vakcine protiv kovida-19 testirane su pozitivno na korona virus. U izveštaju se navodi da su dve zaražene osobe hospitalizovane. Kako prenosi “Tajms of Israel”, još nije jasno kada su se te osobe zarazile u odnosu na vreme kada su primile buster dozu. Od 14 zaraženih nakon primanje treće doze, 11 ih je starije od 60 godina, a ostali su imuno-kompromitovane osobe mlađe od te dobi. Prema izveštaju, dvoje hospitalizovanih je starije od 60 godina. Televizija ističe da tako sporadični primeri nisu dovoljni da bi medicinski radnici izveli zaključke o opštoj efikasnosti buster doze u borbi protiv delta varijante korona virusa. Od kada je prošle nedelje u Izraelu počela primena treće doze, njom je vakcinisano oko 420.000 građana.

DU
Deleted user
19:33 10.08.2021.

Nacisti se ovo nisu usudili raditi sa vlastitim narodom!

OK
okvarbudovič
22:59 10.08.2021.

ne cu se pelcovati,nikad pa ni tada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije