Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Krvopijama' nema kraja

Nove invazivne vrste komaraca stigle u Hrvatsku. Epidemiolog otkrio gdje obitavaju

komarci
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Ilustracija
1/3
06.09.2019.
u 09:48

Njihovo istraživanje, navodi epidemiolog, provodi se u sklopu nacionalnog monitoringa invazivnih vrsta komaraca u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.

Vremenski uvjeti, gdje se izmjenjuju povremeni kišni periodi s visokim temperaturama zraka, idealni su za razvoj komaraca. Problem je i u tome što domaći komarac uzmiče pred tigrastim. No tek što su se tigrasti udomaćili, stižu nam nove invazivne vrste.

Kako doznaje Glas Istre od dr. sc. Nediljka Landeke, voditelja Odjela za deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, lani je na sjeveru Istre, oko Završja, detektirana nova vrsta – japanski komarac (Aedes japonicus) koja se udomaćila. Ranijih godina pronađen je u tri navrata na području Bala, Premanture i Kanfanara, ali smatra se da se tada radilo o slučajnim unosima vozilima iz Slovenije jer u ponovljenim izlovima nisu bili utvrđeni.

Ovi komarci, kaže Landeka, vole veće nadmorske visine i prirodna staništa su im kamena jezerca tako da su im omiljena mjesta na kojima se pojavljuju groblja, odnosno vaze na grobljima u kojima se množe. Do mora se vjerojatno neće spuštati. Njihovo istraživanje se, navodi Landeka, provodi u sklopu nacionalnog monitoringa invazivnih vrsta komaraca u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.

Prije dvije godine u Sloveniji je detektiran takozvani korejski komarac (Aedes koreicus) pa i njega uskoro možemo očekivati u Istri. To je vrsta koja je prvi put zabilježena na području Europe u Belgiji još 2008., a od 2011. godine širi se Italijom.

– Upravo uzgajamo jajašca iz lovki koje smo imali postavljene po cijeloj županiji i iz njih uzimamo uzorke komaraca svaka dva tjedna pa ćemo uskoro doznati kakvo je stanje s novopridošlim vrstama komaraca ove godine – kaže Landeka.

Video: Kako se jednostavno riješiti komaraca

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
10:16 06.09.2019.

Znači da je za očekivati povrat malarije i drugih bolesti povezanih sa ubodom komaraca? Čini se da turizam igra značajan udio u unošenju novih vrsta u Europu općenito? Čini li se što, pogotovo u zračnom prometu kako bi se barem usporila invazija ovih napasnika?

DA
Dafffy
14:14 28.02.2021.

Zadnji put je partizanska eskadrila vršila tretiranje iz zraka Točno EU je to zabranila jer navodno se truju pčele i oni nisu odgovorni onda Ali kad se sami trackate sa kojekakvim preparatima trujete sebe samosvjesno i za to vam nikoko nije kriv osim vad samih Znači Tužba. NEMERE BIT KO JE TU BLESAV

Avatar nekakav
nekakav
12:55 06.09.2019.

pa dobro, jel išta opasnog došlo iz rusije? nije?! pa kako to? jer ruija je znate, jako opasna, prijeti stalno... jer vidim da je npr. ambrozija došla iz amerike, crveni puževi golaći iz španjolske, komarci iz južnih krajeva, sad napadaju već i japanski, korejski?! znači, nakon cadillaca, sad nas napadaju toyote i kia-e?! nekako me strah sve više uopće i izaći van. joj, uskoro idu azijske bubamare! fuj! a som se navodno približio... a u potocima nam američki plavi rakovi uništavaju naše, hrvatske! ispada da je prava opasnost ipak drugačijeg predznaka, smjera... interakcija organizama je stvar koja traje milijunima godina. i mi hrvati smo došli odnekud tu gdje smo sad. i domoroce sredili. tako i jadni komarci rade. i žabe, kornjače, miševi, vukovi. jel znate da je cijela zemlja pala pod najezdom čagljeva? imamo lovačka društva, al što kad je njihov glavni ulov srna i vepar... sad kad im čagljevi potamane sve srne i veprove, onda budu digli hajku na čagljeve, pa će biti opasno uopće i po drva u šumu na traktoru ići... sve u svemu, ajmo širit paniku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije