Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ulaganje u staru jezgru

Novalja dobiva novi trg sa skulpturom Stepinca

Novalja trg
Foto: Novalja.hr
02.03.2015.
u 07:43

Danju štandovi s domaćim proizvodima, noću koncerti

        Zapušteni trg pun parkiranih automobila u staroj jezgri, koji je gotovo 200.000 novaljskih turista uglavnom zaobilazilo, mnogi ovog ljeta neće prepoznati. Strojevi naveliko rade i Trg Alojzija Stepinca u novom ruhu, popločen domaćim bijelim, planit kamenom, s gradskom kavanom u prizemlju zgrade Državnog arhiva i novim fasadama, trebao bi osvanuti već u svibnju. Projekt vrijedan 4,5 milijuna kuna potpisuje arhitekt Stjepan Butijer, a financira ga gradska vlast.

Uređuje se i Dalmatinska

– Trg će biti otvoren, pregledan, na jednom nivou. Krasit će ga dva visoka čempresa. Danju će na njemu biti štandovi s isključivo lokalnim proizvodima, od maslinova ulja i sušenih smokava do rajčica, a noću će to biti pozornica za koncerte, nastupe klapa i druga kulturna događanja – otkriva Gordana Vuković, voditeljica Odsjeka za prostorno uređenje i komunalni sustav Novalje.

– Osim samog trga, koji će dobiti i skulpturu Alojzija Stepinca, uređuje se i Dalmatinska ulica s desetak manjih poslovnih prostora. Dalmatinska je poveznica s Trgom lože, koji je preuređen prije tri godine, a u toj ulici će biti sagrađena i dva zamjenska objekta koji već godinama nisu u funkciji, a dobro ih poznaju i brojni novaljski vikendaši. Generacije i generacije odlazile su u Ivanovu butigu ili po prvu fotografiju kod Foto Slave. Na mjestu Ivanove butige do ljeta ćemo sagraditi gradsku knjižnicu i čitaonice, a uređenje interijera se predviđa za iduću godinu. Na mjestu Slavine fotoradnje gradit će se pak prizemna poslovna zgrada – kazuje G. Vuković.

Nova vizura

Revitalizacija stare jezgre Novalje uključuje i rekonstrukciju postojećih vodovodnih, elektro i drugih instalacija. Nova vizura novaljskog trga Alojzija Stepinca naročito veseli turističke radnike.– To možemo samo pozdraviti. Od naših 193.000 turista, koliko ih je u Novalji bilo lani, oko 40 posto su mladi do 30 godina. No ni njih ne zanima samo Zrće i sigurno će uživati i na novom trgu – kažu u Turističkoj zajednici Novalje.     

>> Prkosne fotografije i proze o prkosnom otoku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije