Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nova zračna luka u Zagrebu mogla bi nositi ime Franje Tuđmana. Uskoro konačna odluka!

Ovakav razvoj događaja zapravo je i očekivan nakon što je predsjednik Vlade Zoran Milanović u svom govoru na Dan državnosti rekao kako "Franjo Tuđman još uvijek u Zagrebu nema dostojan trg".
27. lipnja 2015. u 21:03 147 komentara 5725 prikaza
franjo tuđman
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Nova zračna luka u Zagrebu nosit će ime Franje Tuđmana. A konačna odluka o imenu zagrebačkog aerodroma mogla bi biti donesena vrlo brzo. Naime, u resornom Ministarstvu prometa, pomorstva i infrastrukture već se mjesecima razmišlja o mogućnosti da nova zračna luka u Zagrebu nosi ime prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. - O imenu nove zračne luke već se razgovaralo i s koncesionarom, pa je ranije dogovoreno da to bude i tema na redovitom sastanku Povjerenstva za praćenje koncesije koji će se održati 3. srpnja. Dakle, Vlada kao davatelj koncesije već je ranije preko resornog ministarstva počela konzultacije o imenovanju nove zračne luke u Zagrebu- poručuju iz vlade.

Takvom rješenju resornog Ministarstva prometa sklon je, kako doznajemo, i premijer Zoran Milanović. To je naravno jak vjetar u leđa toj ideji koja nema nikakvog razloga da ne prođe. Naime, zagrebačku zračnu luku Tuđmanovim imenom žele nazvati i u HDZ-a, a ideju podržava, točnije zagovara i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. To je važno i zato što Grad Zagreb drži 35 posto suvlasništva nad zagrebačkom zračnom lukom, dok Vlada ima 55 suvlasništva, a Zagrebačka županija i Velika Gorica imaju još po pet posto.

Ovakav razvoj događaja zapravo je i očekivan nakon što je predsjednik Vlade Zoran Milanović u svom govoru na Dan državnosti rekao kako "Franjo Tuđman još uvijek u Zagrebu nema dostojan trg". Kako u glavnom gradu "dostojan trg" imaju zapravo samo ban Josip Jelačić, kralj Tomislav i Josip Broz Tito - svi ostali trgovi ili su premali ili predaleko od središta grada - imenovati novu zračnu luku po prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu zapravo je politički najmudrije rješenje. Jer, bilo bi vrlo škakljivo maknuti bilo koga od trojca ban Jelačić - kralj Tomislav - maršal Tito.

>> HDZ objavio da obnavljaju inicijativu da zagrebačka zračna luka dobije naziv ''Dr. Franjo Tuđman''

>> Milanović: Franjo Tuđman još uvijek u Zagrebu nema dostojan trg

Jeste li za to da zračna luka u Zagrebu nosi ime Franje Tuđmana?

 • Da, zaslužio je! 64,38%
 • Ne 32,76%
 • Svejedno mi je 2,86%
Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
 • Franciskoo:

  Jadan Mesić, pojest će se od muke.

 • Don-Dom:

  A mjesto check-ina i ured za izgubljene stvari na aerodromu po Mesiću nazvati. Hahahha....

 • shuljic50:

  Zašto je tako dugo čekano.Zagrebačka zračna luka,Dr.Franje Tuđmana.