Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rusija

Nova vojna doktrina - preventivni napadi nuklearnim oružjem

raketa
AFP
29.11.2009.
u 18:00

U javnost procurile pojedinosti teksta koji će biti predstavljen predjedniku Medvedevu. Na sastavljanju nove doktrine radili su predstavnici federalnih vlasti.

Treća po redu od raspada Sovjetskog Saveza i prva od 2000. godine, kada je državne uzde tek preuzimao Vladimir Putin, nova vojna doktrina Rusije uključuje ‘mogućnost napada na protivnika nuklearnim oružjem – uključujući i preventivne napade’. Dokument je dovršen u Moskvi i bit će predstavljen predsjedniku Medvedevu do kraja godine. No neke su pojedinosti puštene u javnost prošlog tjedna, preko sekretara Savjeta Bezopasnosti, generala Nikolaja Patruševa.

– Život ne stoji u mjestu. Ako se, naprimjer, 1993. godine (kada je donesena prva postsovjetska vojna doktrina, op. a.) polazilo od toga da su vojni konflikti isključeni, onda današnji razvoj situacije u svijetu pokazuje da su oni mogući, uključujući i sukobe krupnih razmjera – izjavio je Patrušev.

General je otkrio i da su u novu doktrinu dodani neki novi elementi koji se percipiraju kao opasnost za nacionalnu sigurnost ponajjače nuklearne sile svijeta. Korištenje vojske u borbi za izvore energije, goriva i drugih resursa, zatim širenje NATO pakta, raspačavanje oružja za masovno uništenje i međunarodni terorizam neki su od njih. Patrušev je spomenuo i zaoštrena teritorijalna potraživanja susjednih zemlja, navevši kao primjer Japan (stari spor oko Kurilskog otočja).

Na sastavljanju nove doktrine radili su predstavnici federalnih organa vlasti, gornjeg i donjeg doma parlamenta, predsjednički izaslanici u federalnim okruzima, članovi Ruske akademije znanosti, Akademije vojnih znanosti, te reda znanstvenih i društvenih organizacija. ‘’Rusija sama sebi dozvolila korištenje nuklearnog oružja’’, naslov je u elektroničkom dnevniku ‘Utro’.

Patrušev tvrdi kako je dokument obrambenog usmjerenja i posve u skladu s međunarodnim pravom i UN-ovim rezolucijama, te da Rusija nastavlja stremiti ka ideji svijeta bez atomskog oružja.

- No za njeno ostvarenje svojih se arsenala moraju odreći ne samo Rusija i SAD, već i ostale članice ‘nuklearnog kluba’, kao i one koje to namjeravaju postati – rekao je Patrušev.

Moskovskij Komsomolec komentira kako je za praksu i stanje ruske vojske od pripremljenog dokumenta daleko značajnija korjenita i za mnoge dramatična reforma armije i flote (stotine tisuća otpuštenih oficira), opisivana kao najveća od 2. svjetskog rata. A ona ionako teče već mjesecima.

– Prije će biti da je ‘Novaja doktrina’ tek dokument za plašenje Zapada ostacima naše nuklearne moći – piše MK - Pokazati da, ako treba, možemo i prvi udariti.

 

Komentara 13

UK
Ugo Kajvez
21:37 29.11.2009.

niš novo, ameri imaju tu doktrinu od prvog Busha .... rusi u pricipu kasne ....

UK
Ugo Kajvez
11:41 30.11.2009.

\"punkufer\" . S tom razlikom da rusi sada mogu i imaju okrenute nuklearke prema zagrebu jer smo u NATO-u ..... a kinezi, japan itd, .. nemaju .....

Avatar punkufer
punkufer
21:51 29.11.2009.

Rusi glume nekakvu silu. I to je sve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije