Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nova školska godina pred vratima, a stari problemi nisu riješeni

Koordinatorica Nacionalnog foruma Slavica Lemaić kaže da je sastanak župana, gradonačelnika i ministra iznjedrio zaključak na osnovu kojeg se još uvijek ne zna tko je vlasnik škole u Rušćici
03. rujna 2014. u 20:50 2 komentara 583 prikaza
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Za nekoliko dana počet će nova školska godina, no u Nacionalnom forumu smatraju da su nadležni u lancu od ministarstva do županije i grada zakazali, te nisu opravdali svoju odgovornost. Ističu da brojne probleme koje su trebali rješavati mjesecima unaprijed pokušavaju riješiti sada, nekoliko dana uoči početka nove školske godine, misleći pri tome na opremanje novoizgrađene Područne škole u Ruščici koja zjapi prazna više od godinu dana i nastavak radova na dovršenju škole u Podcrkavlju.

Koordinatorica Nacionalnog foruma Slavica Lemaić kaže da je sastanak župana, gradonačelnika i ministra iznjedrio zaključak na osnovu kojeg se još uvijek ne zna tko je vlasnik škole u Rušćici i da će učiniti ono što se može kako bi barem jedan dio učenika nastavu pohađao u novoj školi.

- Oni do tog "povijesnog zaključka" dolaze nekoliko dana prije početka nastave, kada su roditelji izvršili pritisak i iz stare škole u Rušćici u novu, na silu, premjestili sav namještaj. Isto tako, problem dovršetka izgradnje škole u Podcrkavlju još se nije pomakao s mrtve točke, pa umjesto dječjeg veselja u novoj školi ove godine za očekivati je "veselje" s troškovima prijevoza tamošnje djece u podvinjsku školu. Što se tiče izgradnje, adaptacije i opremanja škola podsjećam da smo prije godinu dana upućivali na EU fondove i indikativne liste nadležnog ministarstva, čija bespovratna sredstva itekako obilato koriste gradovi i županije u našem okruženju.

No, čini se da su u Slavonskom Brodu odgovorni zatečeni i Europskom unijom i početkom školske godine. Podupiremo odluku Grada da korisnicima socijalne pomoći i obiteljima s više od troje djece, te prihodima manjim od tisuću petsto kuna sufinanciraju nabavu školskih knjiga, ali ne podupiremo u cijelosti, jer držimo da je odluka trebala biti kvalitetnija i konkretnija. Školske knjige za navedene kategorije Grad je trebao financirati, a ne sufinancirati. U tom pogledu trebalo se ići radikalno korak dalje i školske knjige kupiti svim slavonskobrodskim osnovcima. Spremni su reći da u proračunu za to nema novaca. Možda, a otkud novci za svakodnevno bojanje i prebojavanje biciklističkih staza. Pitamo se što je prioritet Gradskoj upravi, diskutabilne biciklističke staze ili građani kojima je u teškoj ekonomskoj situaciji kupovina školskih udžbenika ogroman izdatak. Bojim se da za aktualnu koaliciju prioritet nisu građani. U prilog tome govori i najnoviji nalog Gradske uprave tvrtki "Brodparkin" da ukinu pravo na kupovinu takozvanih povlaštenih mjesečnih i godišnjih karata za parkiranje stanarima i invalidima, nakon čega će im troškovi za parkiranje porasti gotovo sedamsto posto - artikulirala je stavove Nacionalnog foruma vezane uz aktualnu problematiku pred početak nove školske godine koordinatorica za Slavonski Brod i Brodsko posavsku županiju Slavica Lemaić.

>> 'Vrijeme je da se gospoda u Gradskoj upravi probude, te konačno počnu živjeti s ovim gradom'

Podijelio mišljenja
Na blagajni vam prebrzo skeniraju namirnice i ne stignete ih pospremiti? Muškarac otkrio trik za takvu situaciju
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • brkica2:

    Radi istinitosti treba reći da Lemaićka ne govori istinu. Sluša glasine i na osnovu njih dezinformira građane Slavonskog Broda. Evo što je gradsko poglavarstvo jučer objavilo na svojoj internet stranici: "Gradska uprava Grada Slavonskog Broda nije dopustila poskupljenje mjesečnih parkirnih ... prikaži još!h karata, jer nema nikakvog opravdanja za promjenu cijene koju su građani do sada plaćali. Naime, ugovor o koncesiji koji je Grad potpisao s Brod-parkingom nije mijenjan, niti je Brod-parking u bilo kojem trenutku zatražio suglasnost gradonačelnika za promjenu cijene. Ovim putem želimo istaknuti da nema razloga za poskupljenje parkiranja u Slavonskom Brodu, niti je uopće bilo potrebe za ovakvom komunikacijom trgovačkog društva Brod-parking putem medija."

  • brkica2:

    Gradonačelnik Slavonskog Broda je pokazao samo dobru volju prisustvovali navedenom sastanku o školi u Rušcici, jer spomenuta Ruščica uopće ne pripada gradu Brodu. To je problem županije Brodsko-posavske i župana Marušića...Ta ista Lemaićka vodi brigu o gradu Brodu, a na ... prikaži još! prošlim izborima njena bivša stranka nije dobila niti jedno mjesto u gradskom vijeću, jer nisu prešli ni izborni prag...Dakako, prebacuje se onamo gdje misli ostvariti svoje političke ambicije. Nažalost, to pokušava postići poluistinama i lažima.