Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Karlovačka afera

Nova ravnateljica Jasmina Milovčić morat će vratiti ugled knjižnice

knjiznica
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
24.09.2014.
u 13:28

Damir Mandić, u ime HDZ-a kazao je kako se sada ispravlja slučaj u kojem je aktualna ravnateljica Frida Bišćan trebala dati ostavku nakon izbijanja afere

Zbog čega članovima Gradskog vijeća tajite životopise i drugih kandidata za ravnatelja Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić? U materijalima, koje smo dobili na klupe netom prije Vijeća, dobili smo samo životopis Jasmine Milovčić koju Upravno vijeće knjižnice predlaže za novog ravnatelja - pitao je SDP-ov Josip Benčić za govornicom sjednice Gradskog vijeća Karlovca.

Sukob interesa?

Većinom glasova, Jasmina Milovčić, djelatnica knjižnicem izabrana je da knjižnicu vodi u iduće četiri godine. No, osim predbacivanja da je riječ o političkoj odluci, te kritici nezavisnog Davora Petračića da je izabrana J. Milovčić bila i članica Upravog vijeća knjižnice, te stoga u sukobu interesa, oporba se pogubila u kritici procedure izbora.

No, izborom nove ravnateljice, završeno je jedno poglavlje u ‘slučaju knjižnica’ koji je izbio u javnost lanjskog ljeta kada je Večernji prvi objavio da je iz knjižnice netko ‘sklonio’ oko 1,4 milijuna kuna. U istragu se uključila i policija, pa se za krađu sumnjiči Hermina Benić, djelatnica knjižnice za koju je ravnateljica Frida Bišćan tvrdila da joj je iz gradske uprave naređeno da je zaposli.

Kolanje novca između knjižnice, dakle od Hermine Benić, prema DVD-u i Mjesnom odboru Gradac, odnosno prema suprugu Ivanu Beniću, istražio je i DORH koji je podignuo optužnicu, pa će slučaj dobiti sudski epilog.

Od izbijanja slučaja, oporbeni su vijećnici tražili smjenu Fride Bišćan, smatrajući je kao ravnateljicu knjižnice odgovornom jer krađu nije uočila na vrijeme. Tražili su od gradonačelnika da je smijeni, a tražena je i njena ostavka.

– Procedura izbora nije dobra. Kritizirali ste me zbog slučaja knjižnice, a nisam tada, niti ću sada birati ravnatelja, iako oni za svoj rad odgovaraju meni, a ne vama - poručio je gradonačelnik Damir Jelić. Damir Mandić, prvi čovjek HDZ-a dodao je kako se sada ‘ispravlja’ slučaj, knjižnica ima priliku da novo vodstvo, neopterećeno problemima, modernizira knjižnicu.

Mihovil Stanišić, predsjednik Vijeća kazao je kako sukoba interesa nije bilo jer je Jasmina Milovčić dala ostavku na članstvo u Upravnom vijeću knjižnice nakon što je raspisan natječaj za novog ravnatelja.

Stručna osoba

– Jasmina Milovčić je stručna osoba, priprema doktorsku dizertaciju, ima viziju i treba je pustiti da neopterećena radi svoj posao. Knjižnici treba stabilnost, otvorimo joj put, podržimo je u poslu - kazao je D. Mandić. Zahvalio je i F. Bišćan na dobrim projektima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije