Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Phishing

Nova računalna prijevara: Riječanka se 'upecala' i ostala bez nekoliko tisuća kuna

Ilustracija internet
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
19.03.2015.
u 14:01

Phishingom se kradu različiti osobni podaci: korisnička imena i lozinke za pristup servisima kao što su web mail, Facebook ili PayPal, a u opasnijem slučaju PIN-ovi kreditnih i debitnih kartica

Žena s područja Rijeke ostala je bez nekoliko tisuća kuna jer je svoje osobne podatke, na nagovor nepoznate osobe, upisala u obrazac na lažnoj web-stranici na koju je bla upućena od prevaranta. Riječ je o jednom od načina neovlaštenog prikupljanja informacija pod nazivom "phishing" (eng. fishing – pecanje). Ova je žena, a vjerojatno nije usamljeni slučaj, postala žrtvom računalne prijevare koja, objašnjavaju u policiji, kreće zasipanjem poruka u kojima se izabrane osobe nagovara na upisivanje podataka radi provjere. Phishingom se kradu različiti osobni podaci: korisnička imena i lozinke za pristup servisima kao što su web-mail, Facebook ili PayPal, a u opasnijem slučaju PIN-ovi kreditnih i debitnih kartica.

Tipičan phishing, upozoravaju iz policije, započinje porukom koja izgleda kao da je stigla od banke ili web-stranice čije usluge koristimo, u kojoj  se objašnjava da je zbog sigurnosne provjere potrebno prijaviti se na njihovu web-stranicu i upisati svoje podatke. Stranica na koju ta poruka odvodi izgledom će imitirati servis koji osoba koristi, no upisani podaci završit će u rukama prevaranta. Popularnost phishinga kao metode prikupljanja povjerljivih osobnih podataka je, kažu u policiji, to što se prevaranti ne moraju truditi pronaći propuste u sigurnosnoj zaštiti vašeg računala – korisnik svojevoljno upisuje informacije.  

Iz policije upozoravaju sve korisnike interneta da kada bankovnom karticom kupuju robu ili usluge na internetu obrate pozornost na početak adrese web-stranice. Kradljivci podataka bankovnih kartica s interneta nisu skloni stranicama koje funkcioniraju s https:// protokolom, jer takve stranice obično posjeduju certifikat o vlasniku, pa su i kupac i njegovi podaci sigurni od zlouporabe.

>> Oprez! Ne nasjedajte na ovakve e-mail poruke!

Komentara 4

TA
tamanitelj
14:36 19.03.2015.

pušing

PU
Punmik
15:26 19.03.2015.

pa da je nova i nije

Avatar mf
mf
13:21 30.05.2016.

phishing i fishing,omg

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije