Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJAVILO SAVEZNO MINISTARSTVO

Nova pravila za radnike u Njemačkoj od srijede: Ako odbiju, mogu dobiti otkaz

Koronavirus u Njemačkoj
Monika Skolimowska
19.11.2021.
u 22:21

Svi oni koji dolaze u Njemačku, a nisu cijepljeni ili oporavljeni, trebaju sa sobom donijeti i dokaz o negativnom brzom testu na koronu.

Brojne radnike u Njemačkoj od srijede, 24. studenog očekuju nova pravila na radnom mjestu. 

- Kako bismo bolje zaštitili zaposlenike, 3G će se na radnom mjestu primjenjivati od 24. studenog - objavilo je Savezno ministarstvo rada na Twitteru

 

Iz Saveznog ministarstva zdravstva potvrdili su da bi s današnjim danom na snagu također trebalo stupiti planirano 3G pravilo u prometu i obveze testiranja u domovima za njegu u cijeloj zemlji. Naime, odgovarajuća izmjena Zakona o zaštiti od zaraza uključuje i ponovno uvođenje obveze kućnog ureda, koja bi također trebala stupiti na snagu od srijede, piše Fenix-magazin. 

Glasnogovornica Ministarstva rada kazala je  da stupanje na snagu ovisi o tome kada će zakon sastaviti savezni predsjednik i objaviti ga u Saveznom glasniku zakona. Prema zakonu, to stupa na snagu dan nakon objave.

- Očekujete to najkasnije do srijede, rekla je glasnogovornica. Iz Ureda saveznog predsjednika priopćili su kako se, uz ocjenu ustavnosti, očekuje da Zakon o zaštiti od zaraza stupi na snagu prije sredine idućeg tjedna.

Bundestag je u četvrtak odlučio o novom pravilniku, a Savezno vijeće se s njim složilo u petak.

Nova pravila znače ako se ne može isključiti 'fizički kontakt' s drugima u tvrtki, pristup radnom mjestu trebao bi biti moguć samo uz dokaz o cijepljenju, oporavku ili svakodnevno ažurirani dokaz testa (ili najviše 48 sati star PCR test).

Isto tako, tvrtke bi to trebale provjeravati na dnevnoj bazi. U najgorem slučaju, svi oni koji ne žele pružiti dokaze, mogli bi dobiti otkaz. Svi oni koji dolaze u Njemačku, a nisu cijepljeni ili oporavljeni, trebaju sa sobom donijeti i dokaz o negativnom brzom testu na koronu.

U cijeloj Njemačkoj zaposlenicima i posjetiteljima također bi trebao biti dopušten ulazak u staračke domove, klinike i ustanove za osobe s invaliditetom samo uz dnevni negativni test. Cijepljeni ili oporavljeni radnici također mogu svakodnevno raditi samotestiranje ili dva puta tjedno napraviti PCR testove.

VIDEO: Kerum: Dva puta prebolio sam koronu, zaboravio napraviti službeni test i ostao bez potvrde

Ključne riječi

Komentara 8

ZB
Zlatan.balkanac
09:34 20.11.2021.

Sad će po naredbi to učiniti i prodavači hr i hr naroda.. naši peseki

TO
tomzag
11:45 20.11.2021.

Živimo u distopiji, a ovo su tek počeci.

JP
josip.pivar11
16:47 20.11.2021.

Joj pa što s tim otkazima prijetite? Pa ako svi necijepljeni dobe otkaz, tko će raditi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije