Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobra razmjena

Nova ponuda: 12 rabljenih MiG-ova 29 iz Mađarske za 90 mil. eura

mig29
Arhiva VL
13.10.2012.
u 18:00

Pitanje je hoće li to državni vrh uopće uzeti u obzir jer Povjerenstvo MORH-a već je predložilo novi remont MiG-ova 21.

Jaka ruska političko-gospodarska delegacija u četvrtak je u Zagrebu, u sklopu energetskih i drugih projekata, ponovila i interes Rusije za plasman borbenih zrakoplova. Ta ponuda čini dio offset projekata, dakle Rusija nudi industrijsku i trgovinsku suradnju ako RH odabere njihove zrakoplove kao zamjenu za dotrajale (ruske) MiG-ove 21. Ponuda nije novost, no doznalo se da je zadnja ruska ponuda u MORH stigla još u kolovozu, dakle četiri mjeseca nakon što je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić posjetio Moskvu i govorio o mogućnosti da RH zamijeni MiG-ove. Tada se otkrilo da nam Rusi nude tripartitni dogovor jer je riječ o MiG-ovima 29 mađarskog ratnog zrakoplovstva. U Mađarskoj na aerodromu u Kecskemetu stoji eskadrila od 12 konzerviranih MiG-ova, koji ne lete već dvije godine jer su Mađari bili nabavili i eskadrilu švedskih Gripena, pa im je bilo preskupo zadržati operativnim i 29-ke.

>>Rusi Hrvatskoj: Želimo ulagati u vašu energetiku

Treba im dogradnja

Ponuda tvrtke Rosoboronexport sadrži projekte vezane za offset, a o tome su razgovarali i s Čačićem i njegovom zamjenicom Tamarom Obradović Mazal. Ponuda obuhvaća kupnju 10 mađarskih MiG-ova 29B i dva MiG-a 29UB (dvosjedi). Avione su ljetos pregledali ruski stručnjaci i zaključili da su svi u ispravnom stanju te da treba obaviti regularne servisne preglede prije leta. Eskadrila se nudi za fiksnu cijenu od 90 milijuna eura. No, kako je RH u NATO-u, trebala bi potom platiti i modernizaciju, pa bi u konačnici cijena iznosila od 110 do 130 milijuna eura, ovisno o količini ugrađene NATO-ove opreme. Ugradnju bi mogao obaviti zagrebački ZTC.

Brodovi, tramvaji

Ruski je ponuđač pripremio offsetne ugovore u gospodarstvu u vrijednosti četiri puta većoj od vrijednosti MiG-ova. Offset iznosi od 440 do 520 milijuna eura, a prijedlozi ugovora čekaju spremni. Potpišemo li ugovor o nabavi aviona, Rusi aktiviraju narudžbe u hrvatskoj brodogradnji i energetskom sektoru te kupnju transformatora i tramvaja. Voljni su ulagati i u ZTC i osposobiti ga, kao regionalni centar, za održavanje aviona i helikoptera ruskog porijekla. Nakon što je objavljeno (Defender.hr) da zadnja švedska ponuda za Gripene zapravo i nije povoljna kao prethodne (Šveđani sada nude suvremenije varijante) jer bi 8 zrakoplova stajalo 611 mil. eura, plus trošak od 15 mil. eura godišnje za održavanje, ruska ponuda zvuči povoljno premda je riječ o polovnjacima. Pitanje je hoće li to državni vrh uopće uzeti u obzir jer Povjerenstvo MORH-a već je predložilo novi remont MiG-ova 21.

>>\'Ne bacajte više novac na MiG-ove 21, možete si priuštiti gripene\'

Ključne riječi

Komentara 90

BA
balance
19:31 15.10.2012.

pa ti Mig-ov mogu upaliti samo sa maljem!!!!

ŠO
Šokac1
18:17 13.10.2012.

Mislim da su švedski Grippeni bolje i kvalitetnije rješenje. Novi su, a mislim da su i tehnički suvremeniji od MIG-29. Zašto da nam utrape opet rabljene zrakoplove koje će trebati osuvremeniti i koji će nas, u konačnici, skupo stajati. Ako već kupujemo, kupimo novo.

DU
Deleted user
18:07 13.10.2012.

sta ce nam ratni avioni tako skupi i nepotrebni,zar mi nismo clanica NATO-a,zasto se placa tako velika clanarina,ako nas ne stite trebamo se izkljuciti iz te organizacije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije