Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STROGE MJERE

Nova odredba u Sloveniji: Covid potvrda obavezna i za dostavljače i one koji naručuju

Food delivery service Wolt
Kira Hofmann
Autori: Vecernji.hr, Hina
10.11.2021.
u 17:03

To znači da ako dostavu vrši posebna tvrtka kao što je Glovo ili Wolt, restoran mora provjeriti PCT prije predaje hrane, kao i dostavljač krajnjem korisniku

Uslijed pogoršane epidemiološke situacije, slovenski inspektori pojačali su kontrole provedbe propisanih mjera, uključujući i novu odredbu koja se tiče dostave hrane.

Naime, ugostiteljski objekti upozoreni su da PCT uvjet (preboljeli/cijepljeni/testirani) moraju ispunjavati "sve osobe koje su korisnici usluga ili sudjeluju u provedbi aktivnosti", kako stoji u uredbi o privremenim mjerama za sprječavanje i kontrolu zaraze koronavirusa, javlja 24ur.

To znači da ako dostavu vrši posebna tvrtka kao što je Glovo ili Wolt, restoran mora provjeriti PCT prije predaje hrane, kao i dostavljač krajnjem korisniku.

Tijekom novih nadzora u Sloveniji inspektori su izvršili ukupno 170 nadzora, od čega 153 iz područja trgovine, a usmenim rješenjem zabranili su rad do otklanjanja nepravilnosti na tri benzinske postaje i u tri trgovine. Također, u noći sa subote na nedjelju izvršena je kontrola ispunjavanja PCT uvjeta u 17 noćnih klubova na području Ljubljane i Kopra. Prema nalazu Inspektorata, noćni klubovi su radili u skladu s donesenim pravilnicima, osim u jednom slučaju.

>> VIDEO Rus stigao u Zagreb kako bi se cijepio

Inače, u Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno gotovo 4500 novozaraženih koronavirusom, što je drugi najgori rezultat od početka epidemije. Umrlo je još 20 oboljelih, najviše u jednom danu nakon 2. veljače ove godine, kad je bilo 23 preminulih.

Udio pozitivnih je visokih 42,4  posto. U bolnicama je po vladinim podacima 889 oboljelih, a na intenzivnom liječenju njih 191. Državni tajnik u ministarstvu zdravstva Franc Vindišar nazvao je stanje alarmantnim i rekao da su bolnice zbog covid pacijenata na rubu izdržljivosti.

Vrhunac opterećenja na intenzivnim odjelima covid bolnica očekuje se oko 24. studenog kad bi moglo biti zauzeto 250 kreveta na odjelima intenzivne skrbi, dodao je pozivajući se na prognozu znanstvenog instituta "Jožef Štefan" koji radi modele epidemije za vladu.

"Cijeli zdravstveni sustav je trenutno pod izvanrednim opterećenjem i potrebna će biti potpuna mobilizacija kadrova", upozorio je Vindišar.

 

Ključne riječi

Komentara 24

DU
Deleted user
17:07 10.11.2021.

Ovo već postaje lakrdija. Još malo i tjerat će ljude da imaju maske na zoom sastanku.

VI
@viktor2212emil@
17:27 10.11.2021.

Ovo je još jedan dokaz da vlastima nije cilj spriječiti širenje korone, već je jedini i isključivi cilj da se svi, iz nekog razloga cijepimo. Npr. Naručim hranu preko interneta, platim karticom robu, dostavljač pozvoni, ostavi robu ispred vrata i ode, ja potom izađem i uzmem robu. Pitanje. Zašto ja moram imati kovid potvrdu? Nema racionalnog objašnjenja. Jedino racionalno objašnjenje je da je ovo još jedan pritisak da se cijepimo. Nisam antivakser, primio sam do sada sva cjepiva, međutim ovo sada definitivno nije cjepivo. Kada se pojavi cijepivo protiv korone, prvi ću se cijepiti. Zar ne, ovce vakseri?

JO
jorgen
17:22 10.11.2021.

Ovo je najbolji dokaz da se odluke ne donose temeljene na znanosti nego politike i represije, jer nema govora o mogućnosti prijenosa bilo kojeg virusa u par sekundi koliko je potrebno za dostavu - pogotovo od strane kupca usluge prema dostavljaču. Ovakva odluka je isključivo represivne naravi kako bi se ukinuo pravac dostave za sve koji se odlučuju na alternativu posjeti trgovinama/restoranima odnosno oni koji ne pristaju na diktat cijepljenja (bez obzira što su vjerojatno zdravi i nezaraženi). O ovome će jednog dana sociolozi i pravnici pisati knjige.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije