Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nova pravila za slovenske crkve: Svi stariji od 12 moraju imati Covid potvrde za dolazak na misu

U skladu s novim mjerama, slovenski biskupi objavili su uvjete pod kojima je dopušteno obavljanje vjerskih obreda
09. studenoga 2021. u 23:08 3 komentara 1647 prikaza
Foto: EXPA/ Stefanie Oberhauser

U Sloveniji i dalje vlada kritično stanje s pandemijom četvrtog vala koronavirusa, bolnice se nastavljaju puniti, a u zadnja 24 sata potvrđeno je 3344 novih zaraza covidom-19 te je umrlo još 12 oboljelih.

Zbog teške epidemiološke situacije vlada je od ponedjeljka uvela nove mjere, no nije se odlučila za 14-dnevno zatvaranje, kako su zbog opasnosti od sloma bolničkog sustava predlagali epidemiolozi.

Mjere među ostalim propisuju širu primjenu Covid potvrda uz predočenje dokumenata za identifikaciju, skraćeni rad lokala i zabranu rada noćnih klubova i diskoteka, češće testiranje na koronavirus učenika u osnovnim i srednjim školama, zabranu većih javnih okupljanja i druge restrikcije.

U skladu s novim mjerama, slovenski biskupi objavili su uvjete pod kojima je dopušteno obavljanje vjerskih obreda

Svi sudionici stariji od 12 godina moraju zadovoljiti PCT uvjet, što znači da ako nisu preboljeli Covid, moraju biti cijepljeni ili imati negativan test, dok mlađi od 12 godina ne moraju imati Covid potvrde, ali se od roditelja traži da ih testiraju brzim testom

Obavijest o obaveznom posjedovanju Covid potvrda mora biti istaknuta na ulazu u crkvu. Župniku ili drugoj nadležnoj osobi vjernici porali predočiti Covid potvrde i osobni dokument. 

Razmak između sudionika na obredima mora biti najmanje 1,5 metara (osim između osoba iz zajedničkog kućanstva), a obvezno je nošenje kirurške ili FPP2 maske, dok se za maske od tkanine navodi da nisu dovoljne. Obavezno je i redovito provjetravanje prostorija i dezinfekcija ruku pri ulasku i izlasku iz crkve.

Pjevanje je dozvoljeno, ali i zbor mora imati maske i održavati razmak.

Za dolazak na vjeronauk potrebno je također predočiti dokaz o zadovoljavanju PCT uvjeta, a sakramenti se mogu održavati uz poštovanje istih odredbi koje vrijede i za mise.

Sve navedene odredbe vrijede i za vjernike i za svećenike.

Abbott Nutrition
Akcija za djecu diljem svijeta
I Modrić se uključio u akciju: Tvrtka koja posluje i u Hrvatskoj sklopila suradnju s Real Madridom, evo o čemu se radi
Renault Zoe
ELEKTRIČNA AVANTURA
Tko ga nije vozio, ne zna što propušta: 'Odradili smo izlet po Hrvatskoj s električnim Renaultom'