Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Parlamentarni izbori 2011

Nova Kukuriku vlada: Čačić kao 'megakalmeta' nadzire razvoj...

Za “prvi krug” instaliranja na političke pozicije Kukuriku koalicija treba dvjesto do tristo ljudi. Da popuni sve političke funkcije, Kukuriku koaliciji u konačnici će trebati do tisuću ljudi.
08. studenoga 2011. u 23:00 298 komentara 21 prikaza
milanovic (1)
Foto: Boris Šćitar/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Iako nas od izbora dijeli još 25 dana, imena užeg kabineta vlade Kukuriku koalicije već su poznata i sigurno se neće mijenjati. Ako pobijedi ta koalicija potpredsjednici vlade premijera Zorana Milanovića bit će Radimir Čačić, Milanka Opačić i Neven Mimica.

Draže im banke

Sigurno je i da će Ministarstvo vanjskih poslova voditi Vesna Pusić ali, kako doznajemo, još nije povučena jasna crta gdje prestaje njezina, a počinje jurisdikcija Nevena Mimice. On želi odnose s Europskom unijom, a V. Pusić želi da sve bude u jednom ministarstvu. Navodno će se problem riješiti tako da Mimica bude potpredsjednik za unutarnju i vanjsku politiku, a, pošto Hrvatska uđe u EU, imenovat će ga povjerenikom u Europskoj komisiji.

Tko će voditi Ministarstvo financija još je uvijek pod velikim upitnikom. Iako se i dalje špekulira sa Slavkom Linićem, doznajemo da je Milanović nezadovoljan njegovim istupima u kojima je u pomoć pozvao i MMF, i da intenzivno traži novo ime. U potrazi za čovjekom koji će voditi najvažnije ministarstvo, vodstvo Kukuriku koalicije navodno je pokucalo i na vrata nekoliko visokorangiranih bankara, ali su ih svi oni redom odbili. Osim što bi imali bitno manje plaće, naš izvor kaže da su im bankari rekli da im je veći profesionalni izazov svoje karijere graditi u poslovnim bankama nego u državnoj administraciji. Kao moguća zamjena za Linića često se spominje ime SDP-ova ekonomskog stratega Branka Grčića, koji konkurira i za još jedno ministarsko mjesto – u resoru koji će pokrivati regionalni razvoj i gospodarenje novcem iz europskih fondova. Kao moguća alternativa za ministra regionalnog razvoja spominje se i koprivnički gradonačelnik Zvonimir Mršić (SDP). No doznajemo da bi on radije preuzeo Podravku i postao predsjednik uprave tog koprivničkog diva. Prema našim izvorima, Mršić je u kombinaciji i za čelno mjesto Hrvatske banke za obnovu i razvoj, što bi bila svojevrsna utješna nagrada za ambicioznog Mršića.

Sadašnje megaministarstvo mora, prometa i infrastrukture koje vodi Božidar Kalmeta sigurno će se “prepiliti”. Ministar dijela resora koji se tiče prometa i mora postat će SDP-ov župan Zlatko Komadina, a o infrastrukturnim pitanjima najvjerojatnije će se baviti Radimir Čačić. Njegovo ministarstvo gospodarstva lako bi moglo postati pandan današnjeg Kalmetinog ministarstva jer će vjerojatno biti najveće. Osim infrastrukture, Čačić će biti zadužen za razvoj, ali i probleme poduzetništva i gospodarstva uopće. Moguće je da će Čačić unutar svog ministarstva biti nadležan i za “radnička pitanja”, no doznajemo da se vrh SDP-a tome protivi jer se boji prevelikog utjecaja Radimira Čačića i da žele ustrojiti zasebno Ministarstvo rada koje bi vodio član SDP-a.

Nova vlada imat će čak tri Ostojića – Ranko će voditi MUP, IDS-ovac Veljko bit će ministar turizma, a Rajko će voditi ministarstvo zdravstva. Ministrica socijalne skrbi bit će Milanka Opačić. Sadašnje veliko ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, će se prepoloviti. Mirela Holy (SDP) bit će zadužena za zaštitu okoliša, a zasad nije poznato tko će voditi drugu polovicu tog velikog i važnog resora. Prema našim informacijama ministarstvo graditeljstva najvjerojatnije će ući u kvotu HNS-a. U tom slučaju velike šanse da postane ministar imat će osječki dogradonačelnik Ivan Vrdoljak. Međutim, Vrdoljaka se spominje i kao mogućeg ministra poljoprivrede, iako za sada veće šanse ima SDP-ova zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Dragica Zgrebec.

Ika Šarić nema ambicija

Iako se do sada kao kandidat za ministra obrazovanja i znanosti najčešće spominjao Gvozden Flego, gotovo sigurno je da će taj resor preuzeti profesor povijesti na Filozofskom fakultetu Neven Budak. S velikim očekivanjima javnosti, ali i stranke, morat će se nositi Arsen Bauk (SDP) koji će voditi Ministarstvo uprave. To je ministarstvo Koalicija željela pripojiti Ministarstvu pravosuđa, no od te su ideje za sada odustali.

Premda HNS snažno inzistira da Ministarstvo kulture preuzme Andrea Zlatar, doznajemo da im Zoran Milanović ipak ne misli popustiti – najveće šanse da postane ministar ima njihov dugogodišnji zastupnik Nenad Stazić.

Braniteljskim pitanjima bavit će se sinjski veteran Ante Kotromanović (SDP). Još nije sigurno hoće li Ingrid Antičević Marinović biti ministrica pravosuđa, iako je iz igre ispala riječka sutkinja Ika Šarić koja kaže da nema takvih ambicija. Hrvatska stranka umirovljenika nije dobila nijedan resor pa bi njezin šef Silvano Hrelja mogao doći na mjesto potpredsjednika Sabora, dok za šefa Sabora konkurira Boris Šprem.

PREMIJER: Zoran Milanović POTPREDSJEDN

PREMIJER:

Zoran Milanović

POTPREDSJEDNICI:

Radimir Čačić, potpredsjednik za gospodarstvo i investicije, ali i ministar gospodarstva

Milanka Opačić, potpredsjednica za društvena pitanja i ministrica socijalne skrbi

Neven Mimica, potpredsjednik za unutarnju i vanjsku politiku s naglaskom na EU

ŠEF KABINETA:

Tomislav Saucha

MINISTRI:

Vesna Pusić, Vanjski poslovi

Ranko Ostojić, Unutarnji poslovi

Branko Grčić, Regionalni razvoj i fondovi EU

Ante Kotromanović, Branitelji

Rajko Ostojić, Zdravstvo

Veljko Ostojić, Turizam

Mirando Mrsić, Obrana

Neven Budak, Znanost i obrazovanje

Zlatko Komadina, Promet i more

Arsen Bauk, Uprava

Mirela Holy, Zaštita okoliša

 

Resori za koje još postoje dvojbe

Resori za koje još postoje dvojbe ili prijepori

FINANCIJE

Slavku Liniću, potpredsjedniku Račanove vlade, fotelja se ozbiljno poljuljala nakon što je na svoju ruku najavio pomoć MMF-a. Iako je Koaliciji palo na pamet da bi Damir Kuštrak ili Mato Crkvenac mogli preuzeti financije, još nema zamjene za Linića.

PRAVOSUĐE

Ingrid Antičević-Marinović moguća je ministrica, no u vodstvu koalicije ne drže je dovoljno dobrom pa traže alternativu

KULTURA

Prva osoba kulture trebala je biti Andrea Violić Zlatar, profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, no prije nekoliko mjeseci imala je moždani udar, pa se sada računa na Nenada Stazića, kojega ne drže najboljim izborom.

POLJOPRIVREDA

Dragica Zgrebec bit će vjerojatno ministrica, iako se počelo špekulirati da bi joj mjesto mogao uzeti haenesovac Ivan Vrdoljak, dogradonačelnik Osijeka. Koalicija nije zadovoljna kadrom za to ministarstvo pa se šali da bi najbolje bilo ostaviti Petra Čobankovića.

GRADITELJSTVO

Ministarstvo graditeljstva odvojit će se od Ministarstva zaštite okoliša, no još se ne zna hoće li se pripojiti Čačićevu Ministarstvu gospodarstva ili biti samostalno s mogućim ministrom Ivanom Vrdoljakom

HEP ide HNS-u, Šume i Vode SDP-u.

HEP ide HNS-u, Šume i Vode SDP-u. Janaf kao utješna nagrada Draganu Kovačeviću?

Croatia osiguranje -  Novi predsjednik uprave osiguravajućeg diva najvjerojatnije će ući u “kvotu” SDP-a. Oko na tu tvrtku navodno su bacili Ivo Jelušić i Gordan Maras. Govori se da je u igri i bivši predsjednik uprave Marijan Ćurković.

Hrvatska elektroprivreda - Prema našim informacijama, HEP je pripao HNS-u. Iako u toj stranci zasad ne žele otvoreno govoriti o mogućim kandidatima, doznajemo da bi na čelo te tvrtke mogao doći Ivan Vrdoljak ako ostane bez ministarskog mjesta.

Hrvatska poštanska banka - Za upravljanje jedinom bankom u vlasništvu države sigurno će se mnogi “tući”. Najveće šanse imat će članovi SDP-a, poput vrlo ambicioznog Gordana Marasa, ali i nestranački stručnjaci. Nagađa se da određene šanse ima i HNS-ov ekonomski strateg Dragan Kovačević.

Janaf - Još jedna tvrtka koja će biti meta mnogih članova Kukuriku koalicije. Ime Dragana Kovačevića spominje se i u kombinaciji za novog predsjednika uprave. Nije bez izgleda jer, kako će sigurno ostati izvan vlade, to bi mu bila utješna nagrada. Ni sam, navodno, ne bi imao ništa protiv da preuzme Janaf. Ali o tome će se pitati i grupu bliskom Slavku Liniću.

Hrvatske šume i Hrvatske vode - Tvrtke koje gospodare velikim prirodnim resursima pripast će SDP-u – Šume bi mogla voditi Dragica Zgrebec, a Vode Zvonimir Mršić

Zagreb: Predstavljen šesti međunarodni turnir u hrvanju Zagreb Open Grand Prix 2019
'SVI SMO PLAKALI'
Prije 14 dana izgubio sestru pa napravio podvig života: 'Sve bih dao da je ona živa'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • -obrisani-:

    Radimir,milanka,vesna,ranko,rajko,veljko...bljak!

  • vidicmar:

    jesu objavili popis čistačica koje će mijenjati?

  • drznedaj:

    kontra, vani skoro nijedne stranke nemaju drzavu u imenu. To je obicaj samo na ovom nasem balkanu