Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Investicija

Nova elektrana KKE Osijek imat će snagu kao Plomin C

elektrana osijek
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/3
28.05.2013.
u 14:00

Postrojenje će se locirati na istočnoj strani postojeće elektrane u Osijeku s obzirom da su time zadovoljeni svi tehnički zahtjevi

Osijek bi do kraja 2017. godine trebao dobiti moderan plinski kombi kogeneracijski proizvodni objekt, odnosno elektranu KKE Osijek 500 u rangu Plomina C, vrijedan ukupno 450 milijuna eura. S radovima na novoj elektrani trebalo bi se krenuti krajem 2014. godine. Projekt je u Osijeku predstavio Perica Jukić, član Uprave HEP-a za investicije i razvoj, a u nazočnosti ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka.

- Ovaj blok je vrhunska tehnologija čija je iskoristivost 58 posto. U Sisku se, za usporedbu, borimo za 50 posto što su veliki brojevi u energetskoj proizvodnji HEP-a. U cjelokupnoj proizvodnji HEP-a ovaj će blok utjecati preko 20 posto. Uspoređujući količinu energije koja dolazi iz Termoelektrane Osijek bit će 44 posto veća nego ona koja dolazi iz NE Krško - istaknuo je Vrdoljak te dodao kako će Osijek s izgradnjom ovoga objekta osjetiti rast u BDP-u, a zaposlit će se i ljudi.

Postrojenje će se locirati na istočnoj strani postojeće elektrane u Osijeku s obzirom da su time zadovoljeni svi tehnički zahtjevi poput zahvaćanja vode, smanjenja buke, jednostavnosti pristupa postrojenju.

- Godišnjom proizvodnjo od 3.500 GWh pokrilo bi se 21 posto potrošnje - rekao je Perica Jukić iz HEP-a koji je na projektu radio. Komentirajući raskid ugovora između HEP-a i EBRD-a za projekt Ombla Vrdoljak je rekao kako je HEP plaćao velika sredstva za \"aktivirani, a ne realizirani kredit\".

- Dok ne dođe do ishođenja svih potrebnih dozvola za realizaciju projekta mislim da je neozbiljno plaćati milijune kuna kamata EBRD-u kada nismo u realizaciji, odnosno provedbi. To je mudra i zajednička odluka koja nikome ne ide u prilog. Kada se ispune svi uvjeti, tada ćemo naći i investitore za Omblu - rekao je on.

>>HEP do 2016. planira uložiti 25 mlrd. kn u gradnju novih elektrana

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije