Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEĆ POHARALA SAD

Nova droga sve veća opasnost u Europi, HZJZ objavio: 'Male količine mogu biti kobne'

Fentanil
Foto: JOSHUA LOTT/REUTERS/PIXSELL
1/3
29.09.2023.
u 17:24

Kako je objavio HZJZ, fentanil i derivati povezani su s najmanje 137 smrtnih slučajeva u EU u 2021. godini

Zbog opasne droge koja se rapidno širi Europom, a već je odnijela dva života u Hrvatskoj Hrvatski zavod za javno zdravstvo upozorio je kako se radi o velikom riziku za zdravlje, dok u prvom redu i male količine mogu uzrokovati trovanje dišnog sustava. Radi se o fentanilu, lijeku koji se koristi u humanoj i veterinarskoj medicini, no on i njegovi derivati imaju dugu povijest nedopuštene upotrebe kao zamjena za heroin.

Kako je objavio HZJZ, fentanil i derivati povezani su s najmanje 137 smrtnih slučajeva u EU u 2021. godini. Pritom je najviše zabilježeno u Njemačkoj, njih 88, dok je u Austriji preminulo devet osoba. Najčešći simptomi koje uzrokuje fentanil su euforija, opuštanje, smanjena sposobnost osjećaja boli, sedacija, ali i gušenje i hipotermiju te usporenje rada srca. 

- Upravo resporatorna depresija (gušenje) predstavlja najveću opasnost za konzumente, budući zbog visoke potentnosti ovih tvari, male količine mogu uzrokovati po život opasno trovanje dišnog sustava. Ako se ne liječi, može dovesti do respiratornog zastoja (prestanka disanja) i smrti - poručuju, a u tome može pomoći samo primjena lijeka naloksona.

POVEZANI ČLANCI:

- Nedopušteni fentanil se najčešće izrađuje kao bijeli prah, koji može nalikovati drugim drogama kao što su kokain, a također se može prešati u tablete te pomiješati s drugim drogama, tako da izgleda kao opioid na recept. Dok se patvorenje nedopuštenih droga s fentanilom relativno rijetko javlja u Europi, u usporedbi s SAD-om i Kanadom visok rizik od po život opasnog trovanja, budući u većini slučajeva konzumenti nisu svjesni patvorenja. Navedena praksa dodatno otežava otkrivanje krijumčarenja i uporabe fentanila - objasnio je HZJZ.

Kina je već generički zabranila upotrebu derivata fentanila, a u od 2019. godine u Europi se pojavio novi sintetski opioid, gdje pritom HZJZ najviše naglašava benzimidazol za kojeg se smatra da je barem jednako jak kao fentanil. 

>> VIDEO Povlače se lakovi za nokte, šljokice, sjajila: Trgovci pripremaju velike rasprodaje


 
Ključne riječi

Komentara 8

Avatar lola lola
lola lola
20:33 29.09.2023.

Ovakvi tekstovi dodju ko besplatna reklama dilerima I potrosacima.

Avatar Tombstone
Tombstone
19:47 29.09.2023.

Fentanyl nije droga koja se konzumira kao takva. Zbog jeftinoce dealeri je mijesaju s neusporedivom skupljim kokainom I tako da povecaju zaradu u stvari varaju svoje kupce koji poslije umiru od predoziranja

BF
bf23
19:43 29.09.2023.

Izuzev zavladava koji je smaknuo par dilera,ostali operiraju više manje nekažnjeno. Pravosuđe i zakoni pogodni za dilere,isplati im se

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije