Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

NOO traži produženje mjera ekonomske pomoći: 'Obećano nam je, a još nema nikakve potvrde'

Predsjednica te udruge Jelena Tabak podsjeća da ugostitelji duže od godinu dana posluju s ogromnim gubitcima
27. travnja 2021. u 12:03 1 komentara 105 prikaza
Foto: Tino Juric/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Nacionalna udruga ugostitelja (NUU) traži produženje mjera ekonomske pomoći onima koji u pandemiji rade ograničeno, pri čemu nedopustivim drži da se produljenja najavljuju u zadnji čas iz mjeseca u mjesec, a traži i brza testiranja kao preduvjet za održavanje vjenčanja i koncerata.

Plenković uoči sastanka Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a o procesu cijepljenja u Hrvatskoj OČUVANJE RADNIH MJESTA Plenković: Nastavljamo s mjerama, naknade od 4.000 kuna i u svibnju

"I trinaesti mjesec od početka pandemije, kao i i prethodnih dvanaest mjeseci agonije koja je poharala hrvatsko gospodarstvo, a posebice ugostiteljstvo, poslodavci su jednako ostavljeni u neizvjesnoj poslovnoj situaciji. Mjere se najavljuju u posljednji trenutak mjesec za mjesecom, bez unaprijed jasnih kriterija dodjele. Obećan je nastavak za svibanj, a još uvijek nemamo službenog dokumenta za dodjelu fiksnih troškova u travnju i zbog takvog pristupa ionako teška situacija postaje i psihički neizdrživa", upozoravaju u utorak iz NUU-a.

Predsjednica te udruge Jelena Tabak podsjeća da ugostitelji duže od godinu dana posluju s ogromnim gubitcima, a da je dio sektora zatvoren gotovo deset mjeseci.

People enjoy the evening in front of a bar after the Hungarian government allowed the reopening of outdoor terraces in Budapest Mađarska najavila pravila Cijepljene osobe u restoranima će moći biti do 23 sata, za njih se otvaraju i mjesta za zabavu

"Preživjeli smo dva 'lockdowna'. Plaćamo troškove i kredite. Zadužujemo se, prodajemo imovinu kako bismo dočekali sezonu. Kolege na kontinentu nemaju se čemu nadati. Svaki dan razmišljamo što ćemo s našim ljudima izostanu li ekonomske mjere pomoći. Bez mjera svaka računica pada u vodu i nije moguće preživjeti. Ovo stanje neizvjesnosti i neznanja postalo je neizdrživo, a strah nas je i posljedica ove igre odgađanja sve do trenutka kad državi postane jasno da drugog izlaza nema", komentira Tabak.

Traženje službene potvrde o produljenju mjera dok je ograničenja

Stoga NUU traži, kako ističu, "službenu potvrdu o produljenju ekonomskih mjera pomoći dokle god se posluje pod ograničenjima", i to za očuvanje radnih mjesta i nadoknadu fiksnih troškova uz prilagodbu potrebama tržišta.

Koronavirus u Njemačkoj od petka na snazi nove U Njemačkoj više od 18 tisuća novih slučajeva, vlada apelira na mjere

Tabak otkriva da su o produljenju i prilagodbi ekonomskih mjera pomoći potrebama tržišta razgovarali s resornim ministarstvima, vjerujući da će uvažiti prijedloge udruge ugostitelja o spuštanju pragova za ostvarivanje prava na mjere pomoći, jer su trenutni modeli nedostatni.

"Visoko postavljeni pragovi kažnjavaju pojedince koji ih ne mogu zadovoljiti. Moramo shvatiti da će se svaka kuna uložena u mjere ekonomske pomoći višestruko isplatiti kada krenemo s normalnim radom", kaže Tabak.

Horizontalna primjena oznake "Safe stay.." i brzi testovi za vjenčanja i koncerte

Uz mjere ekonomske pomoći, NUU apelira na horizontalnu primjenu nacionalne oznake sigurnosti "Safe stay in Croatia", za što kažu da je hvalevrijedan projekt Ministarstva turizma i sporta, čija se provedba pokazala uspješnom u hotelima koji redovito posluju u zatvorenim prostorima.

S te strane kažu i da su nedavno bile proslave Dana žena sa 600 sudionika, a da se najavljuju i vikend aranžmani za Praznik rada i Majčin dan koji uključuju večernje zabave s glazbom uživo do dva ujutro, kao i konferencije s 300 sudionika organizacije koja je nositelj nacionalne oznake sigurnosti.

Koronavirus u Belgiji ZNANSTVENA ANALIZA Piše Igor Rudan: Klasične mjere i kontrola granica spasile su najviše ljudskih života

Zbog toga Tabak poručuje da bi "horizontalna primjena te nacionalne oznake sigurnosti i izbjegavanje dvostrukih mjerila pružila ruku spasa ugostiteljima bez terasa, a posebice cateringu i event industriji koja od početka pandemije bilježi pad prihoda iznad 90 posto".

Iznosi i da su za vjenčanje i slična događanja s više ljudi resornom Ministarstvu i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo predstavili prijedlog NUU-a za sigurno održavanje takvih okupljanja prigodno nazvanog "Safe wedding / Safe event", koji, kako dodaje dopredsjednica NUU-a (Zagreb) Ana Lisak, ide i korak dalje od "Safe stay in Croatia".

"Safe wedding / Safe event" se temelji na testiranju svakog gosta prije ulaska na događanje, izuzev onih koji imaju dokaz o stečenom imunitetu, no za to bi u Hrvatskoj trebalo, kao i u drugim zemljama, omogućiti niže cijene brzih testova.

"Brzi testovi u Njemačkoj i zapadnoj Europi su već sveprisutni i može ih se kupiti na kiosku za oko jedan euro, dok se kod nas mogu privatno naručiti za 40-ak kuna po komadu. Na žalost, država još nije dala odobrenje za široku primjenu tih testova, pri čemu je važno napomenuti da se službeno testiranje plaća 200 do 300 kuna, što je skoro 4.000 posto skuplje od kupnje testa na kiosku u Njemačkoj", komentira Lisak.

Više tisuća ugostitelja zatvorilo vrata

Dodaje da na taj uručeni prijedlog od nikoga još nisu dobili odgovor, pa tako i vjenčanja i eventi ostaju i dalje 'rezervirani' za hotele, dok statistike pokazuju da je u ugostiteljstvu 42 posto sektora blokirano.

Angela Merkel život s koronavirusom Njemačka uvodi nova pravila: Cijepljeni će imati posebne privilegije, evo o čemu je riječ

"Više od tisuću ugostitelja trajno je zatvorilo vrata, a 11 tisuća radnika izgubilo je posao. Na ozbiljnost situacije ukazuju i brojke na razini EU, gdje je promet u turizmu i ugostiteljstvu pao za 50,2 posto, što je rezultiralo s 1,87 milijuna radnih mjesta manje u odnosu na 2019.", zaključuju iz NUU.

 

VIDEO: U Mađarskoj nova pravila: Cijepljene osobe u restoranima će moći biti do 23 sata, za njih se otvaraju i mjesta za zabavu

Sutra ekskluzivno čitajte
Nakon dana šutnje Škoro otkrio zašto je otišao i tko mu podmeće
Ivan Katanušić
Paraolimpijske igre
Priča paraolimpijca: „Ja se probudim sa svojom boli, pobijedim ju, a onda idem na teren pobijediti protivnika“