Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U sporu već 15 godina

Nogometni savez od države tražio zgradu i zemljišta za pet kampusa

nogomet
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
04.02.2015.
u 16:35

Dok država pokušava osporiti ugovor o financiranju HNS-a, HNS traži više od 70 milijuna kn

Republika Hrvatska, odnosno Ministarstvo turizma i Hrvatski nogometni savez, već 15 godina na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu vode spor zbog ugovora o sponzorstvu koji je potpisao bivši ministar Ivan Herak, a zbog dugotrajnosti postupka država bi, u slučaju da izgubi spor, Hrvatskom nogometnom savezu morala isplatiti najmanje 50 milijuna kuna.

Herak je, naime, početkom 2000. sklopio ugovor s HNS-om i tim ugovorom Ministarstvo turizma postalo je glavni sponzor saveza te se obvezalo iduće tri godine isplaćivati savezu dva milijuna njemačkih maraka.

Neuspješna mirenja

Ugovor je uime HNS-a potpisao bivši glavni tajnik Zorislav Srebrić, a njime se HNS obvezao promovirati glavnog sponzora, odnosno Ministarstvo.

HNS je od ugovorenog novca dobio 600.000 kuna, dok ostatak nikad nije isplaćen. Ubrzo nakon sklapanja spornog ugovora, Herak je uhićen zbog sumnje na malverzacije novcem Ministarstva, a nakon više godina suđenja pravomoćno je oslobođen optužbe.

Kako bi ugovor proglasila ništavnim, Republika Hrvatska u prosincu 2000. godine podnosi tužbu na Općinskom građanskom sudu te HNS traži da vrati 600.000 kuna. U tužbi navode da je ugovor ništavan jer korisnici proračuna smiju proračunska sredstva koristiti samo namjenski, a u trenutku sklapanja ugovora proračun za iduću godinu još nije bio ni donesen. Osim toga, piše u tužbi, bez odluke Sabora ili Vlade nijedan korisnik proračuna nije smio stvarati višegodišnje obveze.

U travnju 2003. godine HNS na istom sudu traži da mu država isplati ukupno 9,463.577 kuna navodeći kako su oni sve svoje obveze iz ugovora o sponzorstvu ispunili, a Ministarstvo turizma nije im isplatilo ugovoreni iznos.

U isto vrijeme u predmetu u kojem je tužitelj Republika Hrvatska, a HNS tužena strana, gotovo se ništa ne događa sve do 2008. kada stranke od suda mole kraći rok odgode ročišta zbog pokušaja mirnog rješenja spora. Krajem 2009. dva se predmeta spajaju u jedan, a stranke i dalje pregovaraju o mirnom rješenju spora.

U rujnu 2012. godine tadašnji ministar turizma Veljko Ostojić sastao se s predstavnicima HNS-a Damirom Vrbanovićem i Davorom Šukerom i tada su pokušavali dogovoriti kako riješiti međusobne sporove.

Ministarstvo je predlagalo da se HNS-u prizna glavnica, da se 30 do 40 posto kamata otpiše te da se tako utvrđen iznos kompenzira ustupanjem državne imovine za potrebe nogometnog kampusa HNS-a. Vrbanović i Šuker pak predlagali su da im se glavnica isplati u novcu i to u tri rate, a pristali su i na kompenzaciju kamata ustupanjem zemljišta za izgradnju pet nogometnih kampusa. Tražili su i jednu zgradu površine od 1000 do 1500 kvadrata s garažama ili parkiralište za svoje sjedište.

Međusobni dugovi

No, očito nijedna strana nije htjela odstupiti od svojih zahtjeva jer se spor na sudu nastavio. Prema tvrdnjama HNS-a, odnosno prema izračunu vještaka kojeg su oni angažirali, država im, zajedno s kamatama, duguje između 76 i 80 milijuna kuna. Sud je u svibnju prošle godine od financijske vještakinje Ljerke Živković tražio izračun međusobnih dugovanja, a prema njezinu nalazu ukupna potraživanja države prema HNS-u iznose 1,870.413 kuna. Potraživanja HNS-a, prema tom nalazu, iznose 50,489.109 kuna, a takvom nalazu prigovorio je HNS tražeći da sud prizna njihov izračun duga.

>> Šuker je blizu Izvršnog odbora Uefe: Pogledajte tko su mu protukandidati

Komentara 4

DU
Deleted user
16:51 04.02.2015.

Nadam se da će ih Vrbanović rasturiti.

Avatar Jack_Bauer
Jack_Bauer
17:09 04.02.2015.

Izvlače novac iz proračuna i međusobno ga dijele dok je narod gladan. Tu pljačku legaliziraju potpisivanjem ugovora. Na isti način se izvlači novac između grada Zagreba i Dinama. To je jedan od razloga postojanja udruga kao što su HNS i Dinamo. Sve to zna policija, kao i Dorh ali ništa ne čini jer i oni primaju dio tog novca.

DI
duncan_idaho
16:50 04.02.2015.

fuj, odvratni pohlepni licemjeri, nije im dosta milijuna, pa bi još i novac hrvatskih poreznig obveznika. ako ga dobe, dao bog da ga na liječenje potrošili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije