Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'TO JE BILA POGREŠKA'

Dobitnik Nobelove nagrade: Ako EU želi opstati, mora odustati od tog trenda

Oliver Hart
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
11.12.2016.
u 16:52

Oliver Hart u subotu je s kolegom Bengtom Holmströmom preuzeo Nobelovu nagradu za ekonomiju za svoj rad na teoriji ugovora

Europska unija trebala bi krenuti putem decentralizacije i vratiti neke ovlasti državama članicama ako želi opstati, smatra dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Oliver Hart, koji među ostalim drži da je euro bila pogreška.

Hart je u subotu s kolegom Bengtom Holmströmom preuzeo Nobelovu nagradu za ekonomiju za svoj rad na teoriji ugovora.

Teorija ugovora proučava modele po kojima državna tijela, poduzeća i pojedinci uređuju svoje pravne odnose s posebnim naglaskom na nepredvidive situacije. Hart je profesor ekonomije na Sveučilištu Harvard, a Holmström profesor ekonomije i menadžmenta na MIT-u.

U razgovoru za španjolsku agenciju EFE, Hart, rođen u Londonu, kazao je kako smatra da je ključna riječ u europskoj politici sada "decentralizacija" te da je Bruxelles "otišao predaleko u centralizaciji vlasti."

"Ako odustane od tog trenda, Europska bi unija mogla opstati i prosperirati, inače možda neće uspjeti", rekao je.

Hart smatra da države članice EU-a "nisu dovoljno homogene" da bi ih se smatralo jednim entitetom, a korake koji idu u tom smjeru smatra "pogrešnim".

Rješenje bi po njemu trebalo biti vraćanje ovlasti državama članicama.

Hart priznaje da bi EU trebao zadržati kontrolu nad "nekim važnim područjima", kao što su slobodna trgovina i slobodno kretanje radnika. Za ovo posljednje kaže da je "ideja koja mu se osobno sviđa, iako shvaća da postoje politički razlozi za zabrinutost."

Njegov finski kolega Holmström također je za EFE kazao kako Europska unija treba "redefinirati svoje prioritete, ograničiti aktivnosti i regulatorne ovlasti kako bi se usredotočila na ono što se može učiniti u ključnim pitanjima."

On smatra da bi Bruxelles trebao reformirati svoj sustav upravljanja i temeljna pravila kako bi bila "jasnija i jednostavnija".

Hart tvrdi da je "euro bila pogreška" ističući da je u to uvjeren od njegova samog početka.

Drži da "uopće ne bi bilo tužno" da se Europa u budućnosti odrekne jedinstvene valute i dodaje da su Britanci bili "jako pametni" što je nisu uveli.

Hart, koji uz britansko ima i američko državljanstvo, kritičan je i prema novoizabranom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i izražava zabrinutost zbog nekih njegovih političkih planova, posebno najavljene financijske deregulacije, prenosi EurActiv Spain.

>> 10 razloga zašto je EU na rubu raspada

Komentara 10

OS
osica
19:08 11.12.2016.

Nobelovac ima rezerve prema EUR u. Mi "mali genijalci " ne ??

DU
Deleted user
01:45 13.12.2016.

ta nemojte kasti...

DU
Deleted user
04:36 30.12.2016.

Kad vidis kako svaki seljak dobiva "nobela",tek onda vidis dokle je ovaj vec propali svjet doguro.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije