Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ovo je utroba Europe

Prvi smo od hrvatskih medija ušli u novu zgradu iz koje će se upravljati Europskom unijom

Europska unija
Foto: EK
1/4
11.12.2016.
u 12:21

Simbolično, nova bi zgrada mogla biti znak novog početka Unije i izlaska iz mraka, ali bi u njoj moglo doći i do konačnog raspada

Iz fotelje u kojoj sjedim Europska unija izgleda kao da je na vrhuncu moći. To je fotelja, ispred koje na stolu stoji natpis Hrvatska, u novoj sobi za sastanke Europskog vijeća, u novoj palači EU u Bruxellesu.

Senzacionalna zgrada – koja će biti otvorena sljedeće godine, a u koju je Večernjak imao pristup kao prva medijska kuća iz Hrvatske, puno prije hrvatskih političara koji će nas tu zaista predstavljati – ostavlja dojam da je Unija snažnija no ikad, no u stvarnosti, znamo da nije. Sve više ljudi upozorava da je Unija toliko slaba da je ugrožena sama njezina opstojnost.

Nikad razjedinjenija EU

Posljednji koji se pridružio tim upozorenjima prekjučer je bio i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

– Prvi put u poslijeratnoj povijesti Europe ne drže se sve države članice pravila koja su zajedno dogovorile. To je nešto novo – rekao je Juncker u govoru u povodu obilježavanja 25. godišnjice sporazuma iz Maastrichta. EU, dodao je, “više nije sustav utemeljen na pravilima”. Upravo zbog takvih pomiješanih osjećaja moći i slabosti EU, ima velike simbolike u arhitektonskom rješenju nove zgrade koja će služiti kao sjedište Europskog vijeća. Soba u kojoj će redovito zasjedati premijeri i predsjednici, a ponekad i ministri, nalazi se u arhitektonski neobičnoj strukturi koja se, pak, nalazi unutar same zgrade.

Zbog njezina oblika, koji je pri dnu uzak, širi se prema sredini i sužava ponovo pri vrhu, tu strukturu nazivaju i fenjerom. Obložena je LED svjetlosnih cijevima, tako da čitava ta struktura unutar zgrade zaista svijetli. U godinama koje dolaze, na sastancima u tom fenjeru možda zaista Unija bude spašena i preporođena, pa će fenjer koji obasjava put pri izlasku iz tame biti prava simbolika. Ali, neke ljude koji su vidjeli zgradu već sad ta unutarnja struktura podsjeća na – urnu. Oprečna simbolika za ono što – zbog izlaska Velike Britanije, zbog neriješene krize eurozone, zbog migrantske krize koja je dovela do podjela među državama članicama... – realno prijeti Uniji: odumiranje, kremiranje i pokapanje urne. Izvana, na pročelju zgrade, arhitekti su se potrudili da novo sjedište Europskog vijeća simbolizira još nešto. Pročelje je, naime, sagrađeno ne samo od metalnog kostura i stakla nego i od drvenih prozorskih okvira. Zgrada ima čak 3750 prozorskih okvira raznih veličina, izrađenih ponovnom upotrebom starih hrastovih okvira pronađenih na otpadu i reciklažnim dvorištima diljem kontinenta.

Dijelovi iz svih država

Moto EU je “Ujedinjeni u različitosti”. Arhitekti su se pobrinuli da nova zgrada, koja nosi ime Europa, ima prozore neviđene različitosti, koje ujedinjuju hrastovi okviri.

– Autentični, stari prozorski okviri, pronađeni diljem Europe, očišćeni su, pjeskareni, restaurirani, lakirani i ugrađeni u konstrukciju od nehrđajućeg čelika kako bi se stvorila ovakva fasada. Na taj način promovira se recikliranje materijala, ali također odaje počast europskoj tradiciji obrta i kulturnoj različitosti – kaže Philippe Samyn, arhitekt zgrade. Odluka o gradnji donesena je još 2004., davno prije krize, no bivši britanski premijer David Cameron u ljeto 2011. kritizirao je samu ideju da EU gradi još jednu palaču dok državama propovijeda politiku štednje.

No, sada, kad je dovršena, i uoči useljenja, nitko od europskih državnika ili ministara ne buni se protiv novog prostora. Barem zasad.  

>>Samo u Letoniji stambeni krediti skuplji nego u Hrvatskoj

>>EU i NATO potvrdili paket od preko 40 konkretnih mjera za jačanje suradnje

Komentara 10

MJ
marijan.jedvaj
12:40 11.12.2016.

Ti bogca izvana izgleda kao "borg kocka" iz star treka...

DA
Darko22
13:22 11.12.2016.

Izgleda kao neka prostorija iz cirkusa...s druge pak strane možda baš zato i odgovara za EU.

Avatar FalusBonus
FalusBonus
16:08 12.12.2016.

Bez uvrede, ali čini mi se kao centar za upravljanje gay paradama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije