Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Nobelovac koji je predvidio tijek epidemije u Kini iznio nova predviđanja za ostatak svijeta

– Uskoro ćete čitati vijesti o smirivanju stanja u Italiji, kao i u Švicarskoj. Nadamo se, nismo još sigurni, da se i Španjolska priključila izabranoj skupini zemalja u kojima se stanje smiruje – kazao je
31. ožujka 2020. u 08:48 7 komentara 23403 prikaza
europol koronavirus covid-19
Foto: Europol
Pogledajte galeriju 1/3

Michael Levitt, dobitnik Nobelove nagrade i cijenjeni znanstvenik sa sveučilišta Stanford, tvrdi da epidemija koronavirusa u Italiji i New Yorku konačno usporava. Levitt koji je ranije predvidio precizno koliko će biti slučajeva zaraze i kakva će biti smrtnost Kini, sada kaže da situacija u dva najveća žarišta ide nabolje. 

Ilustracija uobičajeno za virus Stručnjaci tvrde da je koronavirus mutirao: Sada ima osam sojeva i kruži planetom

U ta dva najpogođenija mjesta na svijetu nalazi se 260.000 od ukupno 775.000 potvrđenih slučajeva zaraze na svijetu. Italija je postala epicentar zaraze nakon što je Kina zauzdala epidemiju, a SAD je ubrzo preuzeo ulogu najvećeg svjetskog žarišta. Najpogođenija je savezna država New York s više od 66.000 slučajeva, što je najviše u odnosu na sve druge zemlje nakon Italije (101.739), Kine (81.470) i Španjolske (85.195), piše Daily Mail.

Profesor Levitt kaže kako se u Italiji situacija popravlja, a tome u prilog idu i službeni brojevi o dnevnom povećanju novooboljelih koji svjedoče o stagniranju između pet i šest tisuća novozaraženih svaki dan u posljednjih deset dana. Situacija u New Yorku je nešto nesigurnija jer je dnevni rast novozaraženih u posljednja tri dana 7000, a prije toga rast je bio još snažniji. Ovaj će tjedan biti presudan i otkrit će hoće li se epidemija nastaviti.

Koronavirus u Italiji SMRTNOST COVID-19 Statistika u Italiji: Jesu li umrli 'od' ili 'sa' koronavirusom

– Situacija u gradu New Yorku, koja toliko sve uzrujava, pomalo se okreće. Ključni trenutak je prošao i kamion zvan Covid-19 koji je jurio prema New Yorku više ne ubrzava već koči, što znači da se stanje popravlja – kazao je profesor Levitt za BBC Radio 4 dodajući kako nema dovoljno podataka za Veliku Britaniju jer ima previše odvojenih žarišta, ali i da se stanje uz Italiju popravlja i u Švicarskoj.

– Uskoro ćete čitati vijesti o smirivanju stanja u Italiji, kao i u Švicarskoj. Nadamo se, nismo još sigurni, da se i Španjolska priključila izabranoj skupini zemalja u kojima se stanje smiruje – kazao je.

VIDEO Snimka pluća osobe zaražene koronavirusom

Koronavirus u Irskoj
UVELI I 5. STUPANJ
Najstroži 'lockdown' u Europi: Druženja dopuštaju samo samohranim roditeljima i samcima
Jabuke
PROMO
Enna Fruit pokreće akciju „Mjesec domaće jabuke“ s ciljem poticanja prodaje domaćih sorti