Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Nobel djevojčici Malali neće natjerati svijet da spasi djecu u Kobaneu

Strava u Kobaneu poručuje nam da su te nagrade samo folklor koji neće promijeniti svijet
11. listopada 2014. u 12:00 2 komentara 404 prikaza
Malala
Foto: Reuters/PIXSELL

Malo kada kao ove godine iza Nobelove nagrade za mir neće se vući repovi. No prošlih godina Nobelov nas je odbor znao iznenaditi. Zašto je Barack Obama dobio tu nagradu prije pet godina ni danas još nikome nije jasno. Ili, zašto ju je prošle godine dobila organizacija za zabranu kemijskog oružja – to je još veća zagonetka.

Sjetimo se, ta je organizacija nagrađena zbog kemijskog razoružavanja Sirije koje je tada tek započelo. Ali to je bila ruska ideja, pa su tom logikom Nobela mogli dobiti i Putin ili Lavrov. Uz pakistansku djevojčicu Malalu Nobela je ove godine dobio i indijski borac za prava djece Kailash Satyarthi. To je bio spretan potez – nagrada za mir dodijeljena je pripadnicima dvaju zaraćenih naroda, Pakistanki i Indijcu.

Nagrađeni su za svoju borbu protiv ugnjetavanja djece. Nažalost, to neće pomoći kurdskoj djeci čije zlostavljanje sada provode koljači ISIL-a, a te jezive zločine Zapad i Turska gledaju uživo kao u Big Brotheru. I nitko toj djeci neće pomoći. Strava u Kobaneu poručuje nam da su te nagrade samo folklor koji neće promijeniti svijet.

>>'Ne dopustite da se ponovi Srebrenica'

>>Nobelova nagrada za mir Kailashu Satyarthi i Malali Yousafzai

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
HAMAG-BICRO
Priča o uspjehu
Obiteljska tvrtka iz Makarske: Naš sladoled tražen je i na drugim kontinentima
  • Avatar EU afrodita
    EU afrodita:

    i zapadne organizacije za ženska prava bi trebale biti aktivnije, jer islamisti su oteli masu djevojčica koje prodaju tim divljacima za udaju ili ih zlostavljaju

  • mojski.moja:

    autor bi trebao dobiti nagradu nobel, jako je pametan , a malo koristi