Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razrješenje ravnatelja

NO HRT-a objasnio zašto je pokrenut postupak smjene Gorana Radmana

Goran Radman
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
01.03.2016.
u 12:54

Nakon započetog postupka Radmanova razrješenja, Sabor će, u slučaju prestanka njegova mandata, do izbora novog glavnog ravnatelja imenovati vršitelja dužnosti.

Nadzorni odbor (NO) HRT-a danas je dao obrazloženje odluke o pokretanju postupka razrješenja glavnog ravnatelja Gorana Radmana u kojem, među ostalim, ističe da Radman nije ispoštovao zaključak NO-a o vođenju odvojenog HRT-ova računovodstva javnih i komercijalnih prihoda.

U obrazloženju koje potpisuje predsjednik NO-a Šenol Selimović stoji da je NO 28. prosinca prošle godine zaprimio dopis Agencije za elektroničke medije (AEM) u kojem se traži vođenje odvojenog unutarnjeg računovodstva na HRT-u počevši od 1. siječnja 2016. To je tijelo utvrdilo da HRT ne primjenjuje Zakon o HRT-u te da svi troškovi i prihodi na principu javno-komercijalno nisu pravilno razdijeljeni na temelju opravdanih načela troškovnog računovodstva, čime bi HRT mogao udovoljiti zahtjevima Europske komisije o primjeni pravila o državnim potporama za javne radiodifuzijske usluge. Postupajući po nalogu AEM-a, Nadzorni odbor HRT-a zatražio je od Radmana i ravnateljstva HRT-a potpunu i žurnu primjedbu odredbi o odvojenom računovodstvu i to od 1. siječnja 2016. No, ni nakon sastanka održanog 21. siječnja i osnivanje radne grupe za provedbu naloženog, vodstvo HRT-a nije provelo odredbu NO-a.

Nije održan ni jedan sastanak radne grupe

"Međutim, ni nakon proteka 30 dana od tog sastanka, odnosno proteka 60 dana od usvajanja zaključka Nadzornog odbora o tom pitanju, glavni ravnatelj i ravnateljstvo HRT-a nisu u redovno poslovanje HRT-a uveli alokacije indirektnih troškova proizvodnje programa kojima bi se osigurala potpuna primjena računovodstvenog odvajanja prihoda i rashoda na javnu i komercijalnu djelatnost", ističe se u obrazloženju Nadzornog odbora HRT-a. "Prema obavijesti koju je Nadzorni odbor zaprimio od čelnih osoba Vijeća za elektroničke medije, do danas nije održan ni jedan sastanak rečene radne grupe, niti je HRT imenovao svoje predstavnike u radnu grupu, iz čega Nadzorni odbor zaključuje o nedostatku volje rukovodstva HRT-a za provođenjem Zaključka Nadzornog odbora od 30. prosinca 2016. Nadzorni odbor za takvo stanje stvari smatra odgovornim glavnog ravnatelja HRT-a", pojasnio je NO koji zaključuje da je "utvrdio odgovornost za učinjene propuste i pokrenuo postupak razrješenja glavnog ravnatelja HRT-a" sukladno zakonskim odredbama. No, kako doznaje Hina, na HRT-u je tek prije dvadesetak dana donijeta odluka s potpisom Gorana Radmana o osnivanju "pravne osobe za obavljanje komercijalne djelatnosti HRT-a". Ostvarenjem tog projekta napokon bi se razdvojile javne usluge i komercijalne djelatnosti na HRT-u te bi se sustavno upravljalo prodajom oglasnog prostora, pravima, licencijama i ostalim komercijalnim djelatnostima HRT-a.

Tim su se projektom, između ostaloga, trebale revidirati aktivnosti i poslovni procesi Radne jedinice Prodaja HRT-a kao i ostalih komercijalnih djelatnosti unutar HRT-a, a tek bi se naknadno osnivanjem te nove pravne osobe za komercijalne djelatnosti "definirali odnosi s HRT-om".  Kao sponzor tog projekta koji je trebao zaživjeti 30. travnja, a ne od 1. siječnja, kao što je nalagao Nadzorni odbor, naveden je Boris Sruk, ravnatelj poslovanja HRT-a i bliski suradnik Gorana Radmana. Komercijalni prihodi iznose oko 10 posto ukupnih prihoda HRT-a, a primjerice u financijskim izvješćima za 2013. HRT je imao 1,25 milijarde kuna ukupnih prihoda, od kojih su komercijalni prihodi iznosili čak 129,8 milijuna kuna.

Nakon započetog procesa Radmanova razrješenja Sabor će, u slučaju prestanka njegova mandata, do izbora novog glavnog ravnatelja imenovati vršitelja dužnosti najdulje na rok od šest mjeseci. Javni natječaj za imenovanje glavnog ravnatelja HRT-a trebao bi biti objavljen roku od mjesec dana od imenovanja vršitelja dužnosti. 

>>Nadzorni odbor HRT-a pokrenuo smjenu Gorana Radmana

>>Pročitajte što je Goran Radman odgovorio Milijanu Brkiću

Komentara 57

SX
sudbina x
13:04 01.03.2016.

Ma kakvo objašnjavanje, kome su oni objašnjavali kad su smjenjivali hrvate. Smijeniti ga po hitnom postupku a onda i Frljića...!

Avatar Pravednik80
Pravednik80
13:04 01.03.2016.

Gonite gnoj iz Hrvatske!

ZO
Zonasumraka4
13:10 01.03.2016.

Oče li i sad raznorazne parazitske udruge na ulice zbog smjene Radmana? Nema se tu što objašnjavati.,nova vlast,nova pravila,a razlozi njegove smjene trebaju biti i dublji od navedenog...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije