Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
emigrant ĐURASOVIĆ:

'Nijemci su znali za Udbine likvidacije i na to žmirili'

Tomislav Đurasović
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/2
19.10.2014.
u 14:15

Emigrant Tomislav Đurasović suđenje Perkoviću i Mustaču vidi kao priliku da se osvijetli uloga njemačkih sigurnosnih službi u onome što se događalo hrvatskim emigrantima

Budu li Perković i Mustač šutjeli kao što su šutjeli prvi dan suđenja, bit će osuđeni na temelju indicija, kao i Krunoslav Prates, a to ne bih volio - kaže dr. Tomislav Đurasović, 70-godišnji Hrvat koji ima i njemačko državljanstvo, emigrant nakon Hrvatskog proljeća, ekonomist i informatičar, publicist koji je objavio knjigu o hrvatskoj emigraciji “Svjedok olovnih vremena”. Zašto se Đurasović nada da presuda neće biti samo na temelju indicija?

Zabranili mu politički rad

– Uvjeren sam da su Perković i Mustač krivi, bili su izvršitelji, operativci, i bilo bi jako dobro da priznaju i da doznamo više o onima koji su zločine naređivali. To bi bilo dobro i za njih jer bi možda poboljšali izglede da im boravak u Njemačkoj bude ipak nešto kraći – kaže Đurasović. Naš sugovornik posebno ističe da je suđenje dvojici bivših šefova u Službi državne sigurnosti Jugoslavije prilika da se osvijetli uloga njemačkih sigurnosnih službi u onome što se događalo hrvatskim emigrantima.

– Da im njemački obavještajci nisu dojavljivali, teško da bi Udba mogla imati toliko podataka o emigrantima – kaže.

Naime, hrvatski su emigranti bili na meti ne samo jugoslavenskih vlasti, nego su njihovo političko djelovanje pratili i suzbijali i predstavnici njemačkih vlasti. Đurasoviću, koji je politički azil dobio 1972., njemačke su vlasti nekoliko mjeseci nakon Titove smrti 1980. zabranile politički rad i izbivanje izvan Münchena, a svaki tjedan morao se javljati na policiju. Uz pomoć njemačkih odvjetnika, tu je zabranu srušio na sudu, ali slična je zabrana uslijedila u vrijeme održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, tada se morao u policiju javljati svaki dan.

Objašnjenje njemačke policije bilo je da je Đurasović član “Hrvatskog državnog pokreta koji se sastoji od militantnih, komunistički orijentiranih Hrvata koji žele stvoriti nezavisnu Hrvatsku koristeći se svim sredstvima, uključujući i nasilna”.

Đurasović ističe da nikad nije zagovarao nasilje, borio se riječju, kritikom, pisanjem, ali se u svijetu kao i u vrijeme Jugoslavije uvriježilo da su svi hrvatski emigranti ustaše, a svi ustaše zločinci i to je priječilo svaki dijalog, a takvo raspoloženje živo je i danas, što otežava dijalog i pomirenje.

S druge strane, nekadašnji emigranti i danas na ljevičare u Hrvatskoj gledaju kao na komunjare i udbaše. U Njemačkoj je bilo, prema procjeni njemačkih vlasti, između 12.500 i 14.000 politički aktivnih Hrvata, zapravo pripadnika političke oporbe komunističkoj vlasti. Đurasović je sastavio i popis Udbinih likvidacija, na popisu je 71 ubijena osoba od 1946. do 1989. godine, 23 pokušaja atentata, 5 otmica, 3 nestala... Njemačka je vlast za to znala i na to žmirila, kaže, ističući da je većinu emigranata ubijenih nakon 1971. poznavao te da ne bi na jednoga mogao uprijeti prstom i reći da je bio spreman na nasilje.

Đurasović je bio vrlo aktivan i uoči ulaska Hrvatske u EU, pisao je kancelarki Angeli Merkel, predsjedniku Joachimu Gaucku, predsjedniku parlamenta.

Pisao i Angeli Merkel

Na pitanje je li on kriv što Merkel nije došla na proslavu u Zagreb, kaže da nije nedužan. Naime, u veljači 2013. pisao im je o tome da je u Hrvatskoj još neprimjereno puno neriješenih pravnih pitanja i da je krajnje začuđen što će postati članica EU. U lipnju te godine, kaže Đurasović, hrvatska se ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić sastala s njemačkim šefom diplomacije, nakon toga s internetske stranice bavarske policije nestaju tjeralice za Perkovićem i Mustačem. Đurasović se pita je li to slučajnost te dodaje da mu je sada drago što je Hrvatska ušla u Uniju, jer inače ne bi ni došlo do procesa Perkoviću i Mustaču, koji je počeo u petak i nastavlja se u ponedjeljak.

>>Proces u Munchenu: Napad na najvažnijeg svjedoka

>>Sudac ljutito na Nobilov zahtjev: To tako ne ide, ovo je njemački proces!

Komentara 38

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
14:23 19.10.2014.

Krajnje je vrijeme, dok u potpunosti nisu uništili Hrvatsku zbog mržnje jer se oslobodila sramotne jugo-federacije, da rastjeramo jugo-udbaše, sve one koji koriste hrvatske institucije da bi ih uništavali i - kako odlično kaže Kujundžić - cinično se rugaju hrvatskom narodu!

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
14:25 19.10.2014.

Zbog štete koju nanose Hrvatskoj, prije bih sklapao savez s Nikolićem i Vučićem - zaštitnicima srpskih interesa, negoli s kameleonima koji se predstavljaju hrvatskim političarima a zapošljavaju joviće, grčiće, jovanoviće i ovakve.

DU
Deleted user
15:12 19.10.2014.

Zato jer je Tito gajio "umiveni komunizam" radi svoga opstanka, prikrivajući na sve moguće načine žrtve koje je činio njegov režim...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije