Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lovrinčević o njemačkoj politici

Njemačkoj odgovara trenutna recesija u zemljama eurozone

željko lovrinčević
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
05.11.2013.
u 20:00

Izvoz ne žele smanjiti jer si ruše konkurentnost, a potražnju mogu povećati samo poreznim rasterećenjem

Analitičar Željko Lovrinčević slaže se da Njemačka izvoznom politikom koči oporavak, no isto tako obrazlaže da se trenutačno situacija na globalnoj sceni promijenila, pa nitko ne može Nijemcima reći da takvu politiku olabave, a i metode da je promijene mogu biti samo fiskalne, što je pak otežano zbog političke scene u toj zemlji.

Ranije se je na svjetskoj sceni moglo intervenirati kroz koordinaciju tečajne politike ili jačanja domaće potrošnje, no nastankom eurozone to se promijenilo.

– A Njemačka ne želi smanjiti izvoz kako ne bi rušila svoju konkurentnost. Ta je zemlja profitirala kroz niske kamate, odnosno jeftin novac, što joj je donijelo uštedu u krizi od 10 posto BDP-a na uštrb drugih zemalja – kaže Lovrinčević. Zato Nijemcima i kratkoročno recesija odgovara, no s druge strane to izaziva urušavanje primjerice socijalnog mira ostalih zemalja.

– Samim time se urušava koncept EU – tvrdi Lovrinčević.Pita se i koliko je ipak njemački kapital siguran u slučaju turbulentnih situacija, jer bi sve moglo eskalirati. U svakom slučaju, kaže, da bi Njemačka morala povećati domaću potražnju, ali kako je u Europi monetarna politika ograničena, to može samo učiniti poreznim rasterećenjem, no to neće ići lako.

Komentara 1

Avatar El Indio
El Indio
07:17 06.11.2013.

Lovrincevicu nemas pojma, ako ljudi zele kupit nesto kvalitetno onda kupuju robu made in germany istina da je skuplje ali rijetko tko se pozali sa njemackim proizvodom....za razliku drugova kineza

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije