Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krugman napao

Merkel blokira oporavak, štednjom zaoštrili stanje u EU

paul krugman
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
05.11.2013.
u 17:48

Der Spiegel: Berlin bi trebao potaknuti uvoz zbog manjka investicija u Njemačkoj, što bi bilo dobro i za njemačku i za europsku ekonomiju

Njemačka je kriva što ima izniman nerazmjer izvoza u odnosu na uvoz, a to je dodatno produbilo gospodarsku krizu u eurozoni, smatra američki nobelovac Paul Krugman. U kritiku njemačke ekonomske politike nakon američke vlade i MMF-a sada se uključio i jedan od najpoznatijih američkih ekonomista Paul Krugman.

Njemačka upala u zamku

Podsjetimo, Treasury Department (američka verzija ministarstva financija) iznimno je oštro kritizirao Njemačku zbog njezine politike pretjeranog izvoza, čime se koči oporavak 17 zemalja europske monetarne unije – eurozone. Dok je dosad taj oštar ton iz Washingtona bio rezerviran za kinesku ekonomsku politiku, sada je strelica usmjerena u Berlin.

– Njemačka izvozna snaga i s njom povezani pretjeran trgovinski suficit doveli su do deflatornih tendencija u eurozoni i diljem svijeta – piše u izvješću Treasury Departmenta uz opasku da Njemačka mora povećati unutarnju potražnju kako bi smanjila svoju ovisnost o izvozu.

Na kritiku iz Washingtona oštro je reagirala vlada Angele Merkel.

– Suficit je rezultat velike potražnje za njemačkim kvalitetnim proizvodima – odgovorili su iz Berlina uz savjet da bi se Amerika više trebala pozabaviti svojim ekonomskim problemima koji su najmoćniju zemlju svijeta doveli na rub bankrota.Ta prepiska nije na miru ostavila ni Paula Krugmana. Nobelovac u oštru tonu staje na stranu vlade Baracka Obame u napadu na njemački ekonomski model.

– Njemačka kritika američkog izvješća je bizarna. Njemački stav da oni nisu krivi za svoj predimenzionirani suficit smatram pogrešnim – napisao je Krugman u kolumni za New York Times.

Krugman ističe da je i sam prije pao “u tu zamku”, ali da je uvidio svoju pogrešku. Njemačka je svojom štednjom dovela do zaoštravanja situacije u eurozoni – napisao je Krugman i kao primjer naveo Španjolsku. Smanjenje deficita, kaže Krugman, potpuno je jednodimenzionalno i ide na teret slabijih zemalja koje bilježe ekonomski pad i imaju veliku nezaposlenost. Krugman Nijemcima predbacuje da su unutar eura sebi omogućili goleme monetarne intervencije preko platnog sustava Europske središnje banke.

– Tako “njemačku marku u sjeni” drže na niskoj razini – napisao je Krugman uz napomenu da se tako stimulira izvoz.

Najveći trgovinski plus Njemačka ostvaruje s Francuskom (+39 milijardi eura), SAD-om (+36,3 milijardi eura) i Velikom Britanijom (+28,6 milijardi eura). Unutar Europske unije Njemačka je u deficitu jedino s Nizozemskom (-10,7 milijardi eura). I iz Njemačke se čuju prvi glasovi da najmoćnija europska ekonomija mora obuzdati svoj izvoz da bi potaknula ne samo eurozonu nego i vanjske investicije u vlastitu ekonomiju koje bi dodatno povećale zaposlenost i produktivnost .

Velike investicijske rupe

– Velike rupe i manjak investicija u Njemačkoj glavni su razlog našeg golemog izvoznog plusa. Problem, dakle, nije u prevelikom izvozu, već u nedostatku uvoznih investicija. Pobjedom ove investicijske slabosti pomoglo bi se i Europi jer od povećanog izvoza u Njemačku profitirao bi cijeli kontinent – zaključuje Marcel Fratzscher u Der Spiegelu.

Komentara 9

MO
modovisisajteMaraschino
18:04 05.11.2013.

a nisu krivi Ameri koji su uništili svjetsko gospodarstvo ratovima? Njemačka se barem uvijek sama izvuče jer otvara radna mjesta...

HR
hrvatizbiljastetravopasi
18:57 05.11.2013.

Nekak, a zakaj se amerikanci ne obuzdaju i umjesto nasilja nad cijelim svijeto , trosenje besmisleno novce u rat i naoruzanje usmjeri u pomoc siromasnim i nerazvijenim zemljama.

HR
hrvatizbiljastetravopasi
19:01 05.11.2013.

Vriste ameri , oni imaju nekog za kritizirati koji pljackaju pale i ubijaju po svijetu za popravak vlastite ekonomije , a li tko sa vragom tikve sadi , sa vregom ih i bere. Sada ispada da je Njemacka kriva zaa krizu , a ne megalomanski pohlepni politicari unutar EU koji kao ni nasi hrvatski nikada nemogu zadovoljiti svoje potrebe. Tko je Grckoj kriv za dug ili Italiji ili Spanjolskoj , zar su Njemci na njihov racun dizali kredite i uludo ih trosili !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije