Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tragovi rata

Njemačko će groblje biti uređeno i u Sisku

'04.10.2010., Sisak - Komemoracija porucniku Gunteru Amelungu i njegovim suborcima odrzana je 29.3.1944.godine kod danasnje sisacke Gimnazije. Photo: arhiv Karin Ritter'
'Nikola Cutuk/PIXSELL'
05.10.2010.
u 06:00

Obvezu uređenja preuzeo je njemački Nacionalni savez za skrb o njemačkim ratnim grobljima, a u Sisku je bio i njihov stručnjak za ekshumaciju i forenziku.

Prema kopijama dokumenata, na sisačkom Viktorovcu pokopano je 516 njemačkih vojnika, 32 Kozaka i dvojica Hrvata. Ti se podaci približno podudaraju i s podacima iz njemačkih arhiva. U njima stoji kako je na sisačkom području poginuo 641 njemački vojnik, 91 je poginuo u Hrvatskoj Kostajnici, a po jedan u Ljubljanici, Svinjičkom i Tišini Kaptolskoj. Samo manji broj tijela vojnika transportiran je i pokopan u Njemačkoj, pa se vjeruje kako su, osim na sisačkom i kostajničkom groblju, vojnici pokapani i u pojedinačnim grobovima.

Sisak će vjerojatno, nakon Zagreba i Splita, postati treći hrvatski grad u kojem će biti uređeno odavno zapušteno groblje njemačkih vojnika iz Drugog svjetskog rata. Posebne zasluge za to imat će uporna Berlinčanka Karin Ritter, koja je jedan od potomaka na Viktorovcu pokopanih vojnika.

Njen otac Günter Amelung, poručnik i zapovjednik u njemačkoj pješadijskoj diviziji, poginuo je 29. ožujka 1944. godine u Pračnu pokraj Siska, gdje je njegova postrojba bila na osiguranju željezničke pruge. Sa svojim suborcima poginulim u ratnom sukobu s partizanima pokopan je uz visoke vojne počasti. Ispraćaj vojnika, kao što je tada bila praksa, organiziran je ispod ulaznih stupova sisačke Gimnazije, a pogrebna povorka kretala se Starim mostom prema Viktorovcu, gdje je već bilo uređeno njemačko groblje.

Prošlo je više od pola stoljeća da bi njegova kći Karin, na temelju šturih naznaka, pokušala saznati nešto više o pogibiji i posljednjem počivalištu svog oca. Nakon obilaska brojnih arhiva, put ju je doveo do Siska.

– Ovo je treći put što dolazim. Obišla sam sve njemačke, pa čak i neke američke arhive, kako bih prikupila podatke. Još je jedina nepoznanica ostalo točno mjesto njegova pokopa. Mislim da je vrijeme da se i ovo groblje njemačkih vojnika uredi, kako bi i brojni potomci ovdje pokopanih mogli svojim bližnjima odati počast – kaže K. Ritter.

Kao što je za komunističkog režima groblje zapušteno i prekopano, tako je netragom nestala i originalna dokumentacija o njemu. Ipak, postoje kopije pedantnih njemačkih evidencija, s podacima o rođenju, obitelji, služenju u vojsci, mjestu i vremenu pogibije i drugo.

Na poticaj Karin Ritter, za uređenje i obilježavanje njemačkoga groblja zainteresirao se i njemački Nacionalni savez za skrb o njemačkim ratnim grobljima, pa je u Sisku upravo boravio njihov stručnjak za ekshumaciju i forenziku Goran Radic.

Ključne riječi

Komentara 5

AV
avalon
20:37 07.10.2010.

Damlans-------Nešto mi je govorilo da si mislio obrnuto od onoga što si napisao.....ali.... Moja pogreška,OPROSTI!!!!!

OB
-obrisani-
08:02 06.10.2010.

Partizanske i ustaške smo već prije zazrovali i poravnali.

AV
avalon
08:32 07.10.2010.

S obzirom da je moj post obrisan,a čak ne piše da je deletiran,smatram da je VEČERNJI LIST novina koja potiće rasnu mržnju i fašizam,nacionalizam i sve ultradesničarske idiote,Zar ne mislite da je za nekoga veća uvrijeda kad netko napiše ovoo što je napisao DAMLANS ,nego da mu netko napiše da je kreten ili mu ćak opsuje majku. Ako on ima pravo da piše takva sranja,zašto mu ja nemam pravo odgovoriti uvrijedom ako je on mene uvrijedio još više. Mislim da ću zatražiti službeno preko mog odvjetnika ime i prezime ADMINISTRATORA-UREDNIKA da ga mogu tužiti za poticanje nacizma,fašizma i međurasne netrpeljivosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije