Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dr. Robert Klinke

Njemački veleposlanik: Ukrajini smo isporučili oružje i pomoć u vrijednosti 3,3 milijarde eura

Robert Klinke
Foto: Josip Ninković/Njemačko veleposlanstvo
1/3
23.06.2022.
u 14:34

To Njemačku čini najvećim bilateralnim davateljem u Europskoj uniji. Osim toga: Ukrajina na Njemačku može računati ne samo u okviru trenutnog sukoba, nego trajno, poručuje njemački veleposlanik.

Njemački veleposlanik u Hrvatskoj, dr. Robert Klinke, objavio je priopćenje za javnost u kojem navodi kako Ukrajina može računati na njemačku pomoć.

- Stabilna Ukrajina koja demokratski i gospodarski prosperira u izričitom je interesu njemačke vanjske politike. Iz tog razloga Njemačka godinama pruža podršku Ukrajini na bilateralnoj razini i na razini Europske unije, i to u političkom i gospodarskom smislu kao i u obliku humanitarne pomoći. Suprotno onome što se ponekad tvrdi, Njemačka je na svjetskoj razini ta zemlja koja je još od 2014. godine odnosno već u godinama prije ruske invazije inicirala najveću civilnu pomoć Ukrajini - navodi Klinke i dodaje:

- Neposredno nakon početka Putinovog brutalnog napada na Ukrajinu, kojim se krši međunarodno pravo, Savezna je vlada uz to donijela i odluku o prekidu dugogodišnje državne prakse u Njemačkoj kako bi obranila europski mirovni poredak. Od tada Njemačka – u bliskoj suradnji sa svojim partnerima u Europskoj uniji, skupini G7 i NATO-u – također kontinuirano isporučuje oružje i vojnu opremu. Njemačka isporučuje ono što je moguće, a da pritom dugoročno ne ograniči vlastite obrambene sposobnosti. Naime, jasno je da s obzirom na situaciju isporuke ne smiju ići na teret nacionalne obrane i obrane Saveza – osobito imajući u vidu i savezničke obveze na istočnom krilu NATO-a.

- Prema izračunima Instituta za svjetsko gospodarstvo (IfW) iz Kiela Njemačka je od siječnja 2022. godine Ukrajini isporučila drugi najveći iznos pomoći – vojne, financijske i humanitarne – u ukupnoj vrijednosti od 3,3 milijarde eura, u što je uračunat i njemački udio u pomoći EU-a. To Njemačku čini najvećim bilateralnim davateljem u Europskoj uniji. Osim toga: Ukrajina na Njemačku može računati ne samo u okviru trenutnog sukoba, nego trajno. Njemačka je spremna i nakon rata pružiti podršku Ukrajini u njezinoj obnovi - zaključio je Robert Klinke.

Video - Ministar vanjskih poslova Irana Hossein Amir-Abdollahian: Spremni smo pomoći Hrvatskoj u povratku naftnih polja u Siriji

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar Le-Freak
Le-Freak
14:56 23.06.2022.

Zarada u obnovi je Njemacki cilj. Mudri su Njemci. Bit ce obnove, bit ce komandovanja od i zarade za Njemce

ZD
zdenkoj
19:18 23.06.2022.

Džaba kad komedijaš nije zadovoljan.

DU
Deleted user
14:44 24.06.2022.

Da za Ukrainu ima novaca a za vlastiti narod nema muka mi od tih političara više.Mi čemo se morat smrzavat,umirovljenike hoče izbacit po zimi iz Njemacke da idu u neku topliju državu kako bi se šparalo ali za Ukrainu imaa novaca šakom i kapom se razbacuju novac ko da je njihov.Koliko su se samo svađali u vezi jeftine mjesečne karte koju su uveli za tri mjeseca jedva su skupili dvije i pol miljarde eura da daju pokrainama ali za Ukrainu ima odma novaca tu se ne svađaju odmah ima dogovor.Fuj odvratni su ti političari

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije