Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bundestag potvrdio proračun

Njemački ministar priznao da su sve rezerve gotovo na nuli: 'Nemamo izbora nego hrabro krenuti naprijed'

German Finance Minister Christian Lindner speaks in plenary hall of the Bundestag, in Berlin
Foto: MICHELE TANTUSSI/REUTERS
1/3
26.11.2022.
u 09:22

- Prevladat ćemo krizu, ali ne zanemarujemo budućnost ove zemlje - rekao je ministar financija Christian Lindner najavljujući proračun “rekordnih olakšica i rekordnih ulaganja”

Bundestag je u petak potvrdio proračun za sljedeću godinu koji uključuje desetke milijardi eura pomoći građanima i gospodarstvu. Kako bi se to postiglo, podignut je kredit od 45 milijardi eura za subvencije.

- Prevladat ćemo krizu, ali ne zanemarujemo budućnost ove zemlje - rekao je ministar financija Christian Lindner najavljujući proračun “rekordnih olakšica i rekordnih ulaganja”.

Opozicija, konzervativna Unija, istaknula je kako kancelar Olaf Scholz nije ispunio obećanje da će vojska dobiti dva posto bruto društvenog proizvoda, a Ljevica i Alternativa za Njemačku ocijenile su da su rashodi usredotočeni na pogrešne točke. Demokršćani su, također, kritizirali proračun jer nema nikakvih financijskih rezervi za nepredviđenu situaciju, prenosi Fenix magazin.

Velik dio ukupnih izdataka od 476,29 milijardi eura izdvaja se za rasterećenje prenapuhanih računa za plin, struju i grijanje te inflacija, odnosno naknada za stanovanje i socijalna pomoć za najsiromašnije. Promjenom poreznih kategorija, Ministarstvo financija spriječilo je inflatorno povećanje poreza za 48 milijuna građana, ali se odreklo i 18,6 milijardi eura prihoda.

Ministar Lindner priznao je da su sve rezerve gotovo na nuli, upozorivši da će sljedeće godine, kada i Njemačku očekuje recesija, sastavljanje proračuna za 2024. biti još kompliciranije nego sada.

- Nemamo izbora nego hrabro krenuti naprijed - rekao je Lindner.

VIDEO Vlada produljila odluku o nižim trošarinama na energente, ali i smanjila cijenu lož ulja

Komentara 5

XA
xaron
23:26 26.11.2022.

Dakle, Njemačka vlada daje milijarde subvencija gradjanima za pokriče troškova. Taj novac če namiriti iz poreza tim istim gradjanima.Zvuči poznato - u krug, u krug idemo zajedno…

Avatar prodao sam  ukrajnu
prodao sam ukrajnu
14:09 26.11.2022.

Čovečanstvo se deli na dve grupe na one koji prihvataju propagandu i žele da budu kontrolisani. i na one koji vide propagandu i žele da budu slobodni .

DO
DomagojMarić
12:36 26.11.2022.

Rusi su krivi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije