Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONAČNI KRAH POVIJESNOG UGOVORA

Njemački ministar otkrio: Trgovinski sporazum Amerike i EU je propao!

njemačka
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
28.08.2016.
u 15:12

"Pregovori s SAD-om su de facto propali jer mi kao Europljani ne smijemo pokleknuti pred američkim zahtjevima“

Njemački ministar gospodarstva, vicekancelar i predsjednik vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Sigmar Gabriel je u razgovoru za javni servis ZDF pregovore Europske unije i SAD-a o Transatlantskom sporazumu o slobodnoj trgovini (TTIP) proglasio propalima.

"Pregovori s SAD-om su de facto propali jer mi kao Europljani ne smijemo pokleknuti pred američkim zahtjevima“, rekao je Gabriel u razgovoru za ZDF koji će u cijelosti biti prikazan u nedjelju navečer.

Najveći problem su i dalje privatni arbitražni sudovi u slučaju sporova sa stranim ulagačima na čemu inzistira američka strana. Europske strana, u čemu prednjači njemačka vlada, oštro odbacuje uvođenje ovih specijalnih sudova i zahtjeva jurisdikciju postojećih trgovinskih sudova.

Gabriel je istodobno, nasuprot stavu jednog dijela svoje stranke, obranio sličan sporazum o kojem Europska unije trenutno pregovara s Kanadom (CETA).

"Rasprava je postala teška u onom trenutku kada se CETA-u i TTIP počelo bacati u isti koš", rekao je Gabriel.

>>Brexit je posljednji čavao u lijesu TTIP-a?

Komentara 74

GV
golub Vaso
15:33 28.08.2016.

najbolja vijest 2016.

Avatar Prosenjak
Prosenjak
16:08 28.08.2016.

Super. Ja uvijek kažem, bolje da je paprika manja i na izgled "ružnija" nego da je GMO.

LI
lindov
16:07 28.08.2016.

Bez Engleske America vise nema sanse diktirati I ucjenjivati EZ. Super vijest.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije