Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
visoke cijene

Njemački ministar upozorio građane: 'To je gorka i teška istina!'

GERMANY-FRANKFURT-PRODUCER PRICES-RISING
Foto: Lu Yang/XINHUA
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
02.05.2022.
u 14:46

Gospodarstvo je trenutno pod ogromnim pritiskom, naglasio je njemački ministar, osim turbulencija na energetskim tržištima, očito je da nedostaje radnika. Lanci opskrbe također su postali krhki zbog rata u Ukrajini i pandemije koronavirusa, primijetio je.

Građani i kompanije u Njemačkoj moraju se dugoročno pripremiti na visoke cijene energije, upozorio je u ponedjeljak ministar gospodarstva Robert Habeck.

"Morat ćemo i dalje očekivati visoke cijene", rekao je Habeck u Berlinu, ističući da država ne može u potpunosti apsorbirati povećanje cijena energije, ni za tvrtke, ni za potrošače.

"To je gorka i teška istina", dodao je ministar gospodarstva.

Vlada je sastavila više programa pomoći kako bi osigurala likvidnost i zadržala dobavljače energije na tržištu, podsjetio je.

"No, oni ne mogu –  i ja ne mogu nikoga poštedjeti ove teške poruke - oni ne mogu spriječiti prenošenje cijena (na potrošače)", rekao je Habeck nakon sastanka s udrugama malih i srednjih poduzeća.

Foto: DPA/PIXSELL

Većina kompanija sklopila je s dobavljačima dugoročne ugovore o opskrbi, s fiksiranim cijenama, rekao je. To znači da brojne tvrtke neće osjetiti posljedice sve do 2023. godine kada će cijene nekih proizvoda još više porasti.

Paket pomoći njemačke vlade uključuje program zajmova državne razvojne banke KfW i subvencije troškova energije za tvrtke.

No, izravne subvencije vezane su uz vrlo stroge uvjete, napomenuo je Habeck, dodavši da bi se za potporu prema procjeni njegovog ministarstva trebalo kvalificirati oko 4000 tvrtki, tek djelić ukupnog broja kompanija u Njemačkoj.

Gospodarstvo je trenutno pod ogromnim pritiskom, naglasio je njemački ministar, osim turbulencija na energetskim tržištima, očito je da nedostaje radnika. Lanci opskrbe također su postali krhki zbog rata u Ukrajini i pandemije koronavirusa, primijetio je.

O velikom valu poskupljenja u Njemačkoj nedavno je pisao Fenix magazin. Zabilježen je rast cijena energenata, stanarine, interneta, hrane... Stanarine su, primjerice, poskupjele za 1,6 posto, a gorivo je maksimalnu cijenu doseglo sredinom ožujka. U odnosu na travanj prošle godine, gorivo je ove godine skuplje za nekoliko centi. Dizel je poskupio za 71 cent, a Super E10 za 49 centi. Troškovi grijanja i električne energije porasli su za 30 do 50 posto, skuplji su i pekarski proizvodi, a svoje cijene korigirat će i ugostitelji. 

Zbog inflacije, koja u Njemačkoj i dalje raste, potrošačke cijene su ovog mjeseca bile za 7,4 posto veće od onih iz travnja prošle godine dok su od ožujka do travnja porasle za 0,8 posto.

VIDEO Planinari spasili bespomoćno lane zapelo između stijena: 'Apsolutni vrhunac dana!'

Komentara 37

Avatar Bud Humski
Bud Humski
15:22 02.05.2022.

"Lanci opskrbe također su postali krhki zbog rata u Ukrajini i pandemije koronavirusa..." Zar Njemacka i Francuska nisu supotpisnice sporazuma iz Minska kojeg je Ukrajina po nalogu SAD-a tretirala kao mrtvo slovo na papiru? Imali ste novaca za kupiti dodatnih preko 500 milijuna doza "cjepiva" protiv slavnog virusa jer "ceka nas sesti val na jesen"! Za svoje zlocinacke projekte nastancate novaca koliko god vam treba, i naravno, kao i uvijek... sve ce to narod platiti. Narode, molite se Bogu za III svjetski rat. Izgleda da je to jedini nacin za otarasiti se ove zlocinacke bande koja je unistila nasu civilizaciju, nasu kulturu, sad nam polako sisu krv na slamku... do konacnog fizickog unistenja...

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
15:27 02.05.2022.

Pocetak deindustrijalizacije Njemacke. Njemci imaju slabu toleranciju na inflaciju, jer ih vraca u 30te pa bi ovo moglo imati ozbiljne posljedice ne samo na Njemacku vec i na EU od koje se ocekuje i placanje obnove Ukrajine nakon rata. Moguc je i raspad ili totalitarizacija EU na cemu se vec radi. Americka 'pomoc' od 33 milijarde rat produzuje barem na dodatnih 5 mjeseci. Nakon tog perioda biti ce jos gore.

Avatar Cantor
Cantor
15:00 02.05.2022.

Što kaže na to Anallene Baerbock? Dodična mala zelena ministrica je izjavila da će provoditi citiram: "feminističku vanjsku politiku". Možda dotična ima neko rješenje i za ove probleme....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije