Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reakcije iz svijeta

Njemački mediji: Velik je utjecaj stare klike na politiku u Hrvatskoj. Slovenci: Pokrenut će se rasprava o Milanoviću

Josip Perković
Foto: Peter Kneffel/DPA/Pixsell
1/6
03.08.2016.
u 12:57

“Hrvatski ex-agenti osuđeni za ubojstvo”, naslov je teksta u kojemu taggeschau.de podsjeća da je suđenje Perkoviću i Mustaču postalo moguće nakon nekoliko desetljeća

Tagesschau.de, jedan od najvažnijih novinskih portala u Njemačkoj koji je u vlasništvu javnog servisa ARD, osuđujuću presudu Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču tretirao je prijepodne kao glavnu vijest na svojoj naslovnici.

“Hrvatski ex-agenti osuđeni za ubojstvo”, naslov je teksta u kojemu Taggeschau.de podsjeća da je suđenje Perkoviću i Mustaču postalo moguće nakon nekoliko desetljeća i tek nakon pritiska na bivšu hrvatsku socijalističku vladu koja je donijela lex Perković pokušavajući spriječiti njihovo transferiranje u Njemačku. 

“To pokazuje koliko je i danas velik utjecaj stare klike na politiku u ovoj balkanskoj zemlji. I Mustač i Perković do svog su izručenja imali odlične odnose s državnim aparatom moći u Hrvatskoj”, piše u tekstu na taggeschau.de.

O presudi piše i portal uglednog tjednika Spiegel, koji navodi da je ubijeni disident Stjepan Đureković dugo godina bio direktor u Ini i navodno je od 1975. do svoje smrti bio informant njemačke tajne službe BND-a. “Tako piše u jednom povjerljivom pismu BND-a Visokom zemaljskom sudu u Münchenu”, navodi spiegel.de.

Odluka o Perkoviću i Mustaču odjekuje i u Sloveniji

Presuda Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču za sudjelovanje u ubojstvu Stjepana Đurekovića izaziva u srijedu veliku pozornost medija i politike u Sloveniji zbog povezanog djelovanja bivših republičkih Udbi u borbi protiv tadašnje emigracije i stalnih zahtjeva desnih stranaka za "lustracijom" starih kadrova koji su po njihovu uvjerenju moćni i u samostalnoj i demokratskoj Sloveniji.

Bivši pripadnici jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josip Perković i Zdravko Mustač u srijedu su na sudu u Münchenu proglašeni krivima za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj 1983. godine i osuđeni na doživotne zatvorske kazne.

Tjednik "Reporter" blizak konzervativnoj i desnoj oporbi ocjenjuje da će sudski epilog imati i političke posljedice u Hrvatskoj.

"Ova će presuda ponovo otvoriti raspravu o potezima bivšeg premijera Zorana Milanovića koji se protivio izručenju Perkovića i Mustača", navodi Reporter, podsjećajući da je Milanovićeva vlada donijela tzv. lex Perković koji je zbog odredbe o zastari onemogućavao Perkovićevo izručenje Njemačkoj i revidirala ga tek nakon "diplomatskog pritiska Njemačke".

Istraživač "udbaških arhiva" Roman Leljak, koji je i sam svjedočio na procesu u Münchenu kao poznavatelj organizacije nekadašnjih jugoslavenskih tajnih službi, u srijedu je nakon objave presude na Twitteru podijelio ovu poruku: "Perković i Mustač dobili doživotnu kaznu. To su prvi titoisti koji su se našli u zatvoru, sada je za njih potrebno otvoriti Nürnberg".

Leljak je na procesu protiv Perkovića i Mustača sudu predočio neke dokumente i pravilnike o načinu djelovanja republičkih i saveznih udbaških struktura kod organizacije sabotaža, otmica i ubojstava političkih emigranata. Sâm je u Austriji i Njemačkoj pokrenuo postupke da se ispita uloga koju su u tome imali neki još živući Slovenci, a uglavnom u akcijama protiv hrvatskih emigranata.

Pritom je navodio imena nekoć visokog dužnosnika jugoslavenske i slovenske republičke Udbe Silva Gorenca i druge te Milana Doriča, navodnog agenta slovenskih službi sigurnosti u vrijeme Jugoslavije, koji danas mirno živi u Njemačkoj iako ga je Leljak osumnjičio za organizaciju i izvođenje atentata sa smrtnim ishodom.

Leljak je lani objavio dokumente s čak desetak tisuća imena suradnika nekadašnje Udbe u Sloveniji, ali tvrdi da ih je bilo mnogo više i da se radilo skoro o "obiteljskom poslu" kojim su se u nekadašnjoj Jugoslaviji desetljećima stvarale nove društvene elite čiji se utjecaj i danas jako osjeća, pa je zato lustracija tih kadrova po nekim ocjenama zapravo nemoguća.

Iako je ranih 90-ih Slovenija donijela zakon po kojem u reizbor ne bi smjeli suci koji su u starom režimu donosili presude kojima su se kršila ljudska prava, stranke desnice tvrde da to nikad nije provedeno zbog uvriježenog mišljenja kako se sudilo po onda važećim zakonima, pa je cijelo to vrijeme zbog tih razloga mandat prekinut samo jednom sucu vrhovnog suda.

Jednom je odlukom ustavnog suda od prije dvadesetak godina djelovanje Udbe bilo proglašeno nezakonitim, a ona praktično zločinačkom organizacijom, ali po mišljenju mnogih i danas u gospodarstvu, sudstvu, represivnom i državnom aparatu i slovenskoj politici djeluje mnogo onih koji su bili povezani s tajnom policijom kao produženom rukom partije.

Dugogodišnji slovenski sudac na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu Boštjan M. Zupančič, koji je diplomirao na Harvardu, i nakon toga petnaestak godina živio u SAD-u, tvrdi u svom zanimljivom prilogu "Udbaški naraštaj" što ga je ovih dana objavio "Portal plus" da je provođenje lustracije u Sloveniji zapravo nemoguća misija.

"Lustraciju se nije moglo provesti jer bi bila lustrirana najmanje petina Slovenaca, a već dvadeset godina pratim karijere i uspon djece udbaša i njihovih unuka. Ima ih ne samo u Sloveniji, nego smo ih slali i u međunarodne organizacije, pa su tako u Strasbourgu najmanje dva", piše Zupančič.

>> Sud Perkovića i Mustača proglasio krivima: 'Mustač je ovlastio Perkovića da počne pripreme za likvidaciju'. Tužitelj: Bit će poslani na odsluženje u Hrvatsku

Komentara 79

CU
cungalunga
13:06 03.08.2016.

Izgleda da je svima osim Hrvatskom narodu jasno koliko je Udba skupa sa ostalim jugokomunističkim ostacima i elitama još uvijek moćna, dok nas oni uvjeravaju da imamo problema sa ustašama...

Avatar nathanael.opet
nathanael.opet
13:06 03.08.2016.

zoran inosi l.a.ž.i. i računa da smo svi maloumni i ničeg se ne sjećamo... notorna neistina je da su ova dva osuđena kriminalca osnivači(!) hadezeja... laž! .... a ne osvrće se na činjenicu da je on ta dva "hadezejca" do zadnjeg časa nastojao zaštititi, pa i primjenom Ustava RH... kako to da je on ubaške egzekutore štitio, a hadezejci ga htjeli izručiti? .... e, zoki, uzalud ti trud - znamo tko si - i ne zaboravljamo što si činio!

Avatar juricamesko
juricamesko
13:46 03.08.2016.

pa nadajmo se da će nam Zoran Milanović u tv dvoboju sa Plenkovićem detaljno objasniti po čijem je nalogu i za čiji račun uporno gurao Lex Perković i po čijem je nalogu i za čiji račun štitio Udbine dužnosnike optužene za politička ubojstva.na tome Plenković mora jednostavno inzistirati do kraja jer je Lex Perkovićem nanešena šteta Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije