Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osudio stranku AfD

Njemački kardinal: Katoličke vrijednosti nespojive su s politikom krajnje desnice

AfD calls for protests amid rising energy costs in Berlin
Foto: CHRISTIAN MANG/REUTERS
1/3
30.11.2023.
u 17:14

Kardinal Reinhard Marx kazao je da je “uvjeren da se mora povući jasna crta protiv desnog ekstremizma”

Nadbiskup Muenchena, kardinal Reinhard Marx, osudio je ekstremno desnu stranku Alternativa za Njemačku (AfD) i doveo u pitanje mogućnost da pristaše AfD-a imaju pozicije u Katoličkoj crkvi. 

AfD i njegova ekstremno desna stajališta nespojiva su s vrijednostima Katoličke crkve, rekao je Marx u četvrtak na kraju jesenske plenarne skupštine Biskupske konferencije Freisinga u Muenchenu.

Za kršćane je "neprihvatljivo" glasati za stranku koja ima protuustavna stajališta. Prema njegovim riječima, međutim, ne bi trebala postojati obvezujuća pravila o tome treba li pristašama AfD-a biti dopušteno obnašati crkvene dužnosti, barem zasad.

VEZANI ČLANCI:

Podrška antiimigrantskom AfD-u porasla je u Njemačkoj posljednjih mjeseci, pokazuju ankete. Stranka je završila na trećem mjestu na državnim izborima u Bavarskoj u listopadu, sakupivši nešto manje od 15 posto glasova.

Unutar Njemačke biskupske konferencije "svi su bili šokirani" nedavnim uspjesima AfD-a, rekao je Marx. On je kazao da je “uvjeren da se mora povući jasna crta protiv desnog ekstremizma”.

Marx je usprkos tome odbacio ideju opće zabrane članovima AfD-a da obnašaju crkvene dužnosti, tvrdeći da bi zabrana bila pravno sporna i da župna vijeća imaju ovlasti odlučivati o pravilima podobnosti. "Trenutačno oklijevam napisati pravila", rekao je Marx.

VIDEO Seljaci prosvjednici stigli na sastanak u Ministarstvo poljoprivrede

Ključne riječi

Komentara 8

V0
Vlaskoulicanec3.0
18:42 30.11.2023.

Crkva je i dalje slijepa na oba oka. Ovi migranti u medjuvremenu već aktivno rade na islamizaciji Njemačke. Da li je tom vrlom kardinalu jasno, da može biti sretan ako za desetak godina sve katoličke crkve u Njemačkoj ne budu zatvorene ili pak pretvorene u džamije!

Avatar barba_barba
barba_barba
17:35 30.11.2023.

Kardinal Karl Marx

ŠČ
Šč
22:14 30.11.2023.

Laž u Njemačkoj je bilo kakav nacizam ili nešto slično zakonom zabranjeno laž laž laž

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije